Sari direct la conținut

Mai multi profesori de medicina transmit un mesaj dur Senatului Romaniei: Esti tare, stimabile, la machiaverlacuri

HotNews.ro
Mai multi profesori de medicina transmit un mesaj dur 
Senatului Romaniei: Esti tare, stimabile, la machiaverlacuri

Mai multi medici, lideri ai unor importante societati medicale din Romania, aseamana activitatea Senatului Romaniei in privinta unui important subiect de sanatate cu personajele lui Caragiale. „Esti tare, stimabile, la machiaverlacuri”, scriu profesorii de medicina despre esecul senatorilor de a vota o lege eficienta impotriva fumatului.

Mesajul profesorilor este sustinut de un manifest, semnat si de personalitati precum Florin Piersic jr., Tudor Giurgiu, Vlad Petreanu sau Alex Gavan, prin care se solicita Parlamentului “adoptarea de urgenta a unor prevederi legale prin care fumatul sa fie interzis in TOATE SPATIILE PUBLICE INCHISE”.

Romanii sunt cei mai mari fumatori pasivi dintre cetatenii europeni. Desi de 7 ani legea permite fumatul la locul de munca doar in camere separate si izolate, 62% dintre romani raporteaza ca au fost expusi la fum de tutun la locul de munca.

Este cea mai buna dovada a faptului ca „solutia” acceptarii unor spatii pentru fumat in interiorul cladirilor nu

documente

Manifestul Anti-fumat

(31 Mar 2015) PDF, 441KB

functioneaza nici in Romania, asa cum nu a functionat in nicio tara, afirma profesorii semnatari, printre care se numara presedintele Societatii Romane de Pneumologie, Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, Gabriel Tatu Chitoiu, sau presedintele Societatii Romane de ATI, Dorel Sandesc, care este si secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Forma legii votata de Senat in urma cu doua saptamani „arata aproximativ la fel ca legea veche din 2002. Vorba lui Trahanache: Esti tare, stimabile, la machiaverlacuri”, scriu profesorii si medicii semnatari. Toate amendamentele discutate initial s-au evaporat. Formularea ramasa in proiectul de lege votat de Senat prevede „restrangerea fumatului in spatiile inchise”. Dar aceasta formulare este considerata „diabolica” de catre liderii medicali, formularea existand si in legea veche, smecheria constand in mentinerea termenului „a restrange”, notiune vaga care permite continuare situatiei actuale.

In ciuda legii, in barurile si restaurantele din Romania se fumeaza in continuare si in afara camerelor special amenajate pentru fumat.

Proiectul de lege in forma depusa initial „a fost maltratat scriptic si verbal de reprezentantii poporului care nu numai ca nu inteleg misiunea unui astfel de demers legislativ dar nu au nici notiuni elementare legate de relatia dintre fumatul pasiv si activ si sanatatea unei natii”, afirma profesorii.

Printre cei mai vocali sustinatori ai fumatului si industriei tutunului sunt senatorii PC Dumitru Pelican si Cristiana Anghel(senatoarea promovata de Antena 3), ultima referindu-se la initiativa profesorilor in medicina ca fiind „o mizerie de lege”.

In 2010, conform unui studiu al Institute for Health Metrics de la University of Washington, 5767 de romani au murit din cauza fumatului pasiv, iar 36257 au murit din cauza fumatului activ. Prin comparatie, in ultimul an au murit in accidente rutiere 1819 romani. De trei ori mai multi romani mor din cauza fumatului pasiv decat din cauza accidentelor rutiere.

In Romania, 73% dintre adulti nu fumeaza dar sunt expusi permanent si devin fumatori pasivi la locul de munca si in spatiile publice, platind tribut similar cu fumatorul activ din punctul de vedere al sanatatii. Jumatate din fumatori mor dupa 45 de ani de diferite boli induse sau accelerate de fumat: bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar (in crestere in Romania la femei) si bolile respiratorii obstructive cronice.

5,7% din totalul bugetului sistemului sanitar din Romania s-a cheltuit in 2012 pe boli produse direct de fumat. Taxa pe viciu nu acopera aceste cheltuieli, suma astfel incasata fiind cu 26 milioane de Euro mai mica decat cheltuielile cu bolile provocate de fumat.

In Franta, Italia sau Spania, la un an dupa introducerea legilor de interzicere a fumatului in spatii publice, numarul de internari pentru infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale a scazut in medie cu 14%. Legislatia in tari precum Bulgaria sau Ungaria este mult mai avansata in acest domeniu decat cea din Romania.

Romania, prin guvernul Ponta si ministrii Varujan Vosganian si Eugen Nicolaescu, este una dintre putinele tari UE care au sustinut in 2013 la Bruxelles fumatul si industria tutunului in perioada negocierilor pe Directiva Europeana care reglementeaza comercializarea produselor de tutun.

Proiectul de lege votat de Senat si considerat inadecvat de semnatarii protestului mai sus mentionat, urmeaza sa ajunga in Camera Deputatilor care va decide asupra lui.

Cum e legea in alte tari:

  • Grecia: fumatul e interzis in baruri, restaurante, cafenele, camere speciale pentru fumat nefiind permise.
  • Olanda: fumatul este interzis in cafenele, baruri, restaurante. Sunt exceptate cafenelele mici, fara angajati, cu conditia afisarii unui anunt ca acolo se fumeaza.
  • Spania: fumatul este interzis in cafenele, restaurante, cluburi.
  • Suedia: fumatul este interzis in baruri, restaurante, cluburi si la locurile de munca. Exista posibilitatea unor spatii speciale pentru fumatori, dar doar 2% dintre localuri au optat pentru asta.
  • Ungaria: fumatul in spatiile publice este interzis.
  • Italia: fumatul in spatiile publice este interzis, dar sunt permise spatii speciale pentru fumatori.
  • Polonia: fumatul este interzis in baruri, restaurante, pe stadioane sau la locurile de munca. Exista posibilitatea ca una din camere sa fie destinata fumatorilor, doar daca este inchisa si cu ventilatie corespunzatoare.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro