Sari direct la conținut

Mai puțin de 10% dintre elevi fac „Educație pentru sănătate”, disciplină opțională din 2002 / Rafila anunță cursuri pentru profesori

HotNews.ro
Scoala, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Scoala, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Elevii pot alege ca materie opțională, cel puțin în teorie, „Educație pentru sănătate”, încă din 2002. Cu toate acestea, ministrul Educației, Ligia Deca, spune că mai puțin de 10% dintre elevi au acces la astfel de cursuri. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, promite însă că într-un an profesorii de biologie și diriginții vor fi pregătiți pentru a preda această materie.

Ligia Deca a susținut luni, 2 octombrie, la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, că motivul pentru care această materie nu ajunge la mai mulți elevi este cel al lipsei de specialiști care să poată preda „Educație pentru sănătate”.

„Vorbim despre sub 10% dintre elevii din România care au acces la astfel de cursuri, iar unul dintre motivele invocate de către școli este lipsa specialiștilor care să poată să predea această disciplină. Cred că avem nevoie de educație pentru sănătate în toate formele ei, adecvată vârstei și predată de către specialiști”, a spus Ligia Deca, conform Edupedu.ro.

Rafila anunță că avem „doar un an” pentru a pregăti profesorii să predea „Educație pentru sănătate”

Deși această materie opțională poate fi predată de mai bine de 20 de ani, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, tot luni, că într-un an vor fi pregătiți profesorii de biologie și diriginții să predea „Educație pentru sănătate”.

„Educaţia pentru sănătate trebuie sprijinită de specialişti, dar predată de profesori. Avem doar un an la dispoziţie în care trebuie să pregătim profesori de biologie, diriginţi pentru modulele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Cred că asta este soluţia corectă. În anul 2002, a fost lansat Programul «Educaţie pentru sănătate» în şcoala românească, dar de 21 de ani a rămas facultativ şi doar 5% dintre părinţi îşi trimit copiii la «Educaţie pentru sănătate»”, a declarat Rafila, scrie tot Edupedu.ro.

El spune că această materie poate fi de ajutor și în lupta cu drogurile.

„Vedeţi, acum, avem foarte multe provocări, consumul de substanţe psihoactive, consumul de droguri este una dintre ele. Dacă copilul învaţă încă din primii ani de educaţie în şcoală că acest consum este profund nociv şi îi va afecta viaţa în mod iremediabil, cu siguranţă, nu vom avea aceleaşi probleme”, susține ministrul Sănătății.

Testarea antidrog în masă a elevilor, variantă exclusă de Ministerul Sănătății

Alexandru Rafila spune că specialiștii din ministerul pe care îl conduce recomandă ca testarea elevilor antidrog să fie făcută în locuri specializate, în niciun caz la școală.

  • „Noi am făcut un grup tehnic cu specialişti la Ministerul Sănătăţii. Am primit de curând concluziile acestui grup tehnic de specialişti şi opinia lor este ca testarea să se facă într-un centru specializat. Rămâne de văzut cum o punem în aplicare. Important este un lucru şi cred că trebuie să fim foarte clari: respingem total screeningul elevilor, adică testarea în masă a elevilor.
  • Testarea trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului, trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare, dacă ea cumva este pozitivă”, a spus Rafila, conform News.ro.

Rafila a punctat că problema drogurilor nu poate fi oricum rezolvată prin testare, ci doar prin educație și prin combaterea traficului de droguri.

„Trebuie să ne înţelegem foarte clar, problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare. Testarea este doar un element care evidenţiază o intoxicaţie care poate să fie acută sau cronică, care are nevoie de asistenţă medicală. Problema consumului de droguri se poate rezolva prin educaţie şi prin combaterea traficului de droguri. Astea sunt elementele de bază care previn consumul”, a mai spus ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a precizat și că grupul de lucru de experți de la Ministerul Sănătății a făcut o serie de propuneri Guvernului cu privire la prevenirea consumului de droguri, iar decizii în acest sens se pot lua doar de către executiv.

După tragedia de la 2 Mai, când un tânăr de 19 ani, Vlad Pascu, drogat fiind, a intrat într-un grup de opt tineri, iar doi dintre ei au decedat, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a propus testarea antidrog în școli. Ulterior, ministrul Educației, Ligia Deca, a spus, înainte de începerea anului școlar 2023-2024, că „Nu avem niciun plan să facem teste antidrog în școli”, asta deși chiar și președintele Klaus Iohannis declarase că propunerea lui Predoiu ar putea fi o variantă de luat în calcul.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro