Marea Britanie, fortata sa desecretizeze informatii depre presupusele metode de tortura aplicate de CIA
Curtea de Apel din Londra a respins, miercuri, cererea ministrului de Externe britanic, potrivit careia judecatorii nu ar trebui sa faca publice anumite informatii legate de cazul fostului detinut de la Guantanamo Bay, Binyam Mohamed.
David Milliband a argumentat ca desecretizarea informatiilor din acest caz ar putea determina o colaborare redusa intre serviciile secrete americane si britanice si ar putea pune in pericol securitatea nationala, scrie Reuters.
Mohamed, cetatean etiopian si rezident britanic, a fost arestat in Pakistan, in aprilie 2002. Acesta sustine ca dupa ce a fost arestat, CIA l-a trimis in Maroc, unde a fost torturat in repetate randuri pe o perioada de 18 luni. Autoritatile marocane neaga ca barbatul ar fi fost vreodata retinut pe teritoriul tarii lor. Mohamed a fost trimis in Afganistan, in 2004, iar apoi la Guantanamo Bay. Acesta nu a fost pus sub acuzare niciodata si s-a intors in Marea Britanie in februarie 2009.
Curtea Suprema londoneza a decis, in 2008, ca guvernul britanic trebuie sa faca publice toate dovezile impotriva lui Mohamed, cu exceptia a 7 paragrafe ce contineau informatii furnizate de serviciile secrete americane. Judecatorii au declarat ulterior ca SUA amenintase sa intrerupa cooperarea dintre serviciile secrete daca probele care demonstrau torturarea barbatului vor fi facute publice.
Insa, in octombrie 2009, doi judecatori de la Curtea Suprema au decis ca exista „un interes coplesitor din partea publicului” pentru desecretizarea informatiilor, decizie mentinuta, miercuri de Curtea de Apel. Cele 7 paragrafe se refera la interogatoriile efectuate de oficialii americani, in cadrul carora Mohamed a fost incatusat, privat de somn si amenintat.
David Milliband a discutat, marti, cu secretarul de stat american, Hillary Clinton, si a informat-o cu privire la decizia iminenta a curtii de justitie, insistand asupra importantei unei bune colaborari a serviciilor secrete din cele doua tari.