Sari direct la conținut

Maria Zaharova acuză „regimul criminal al lui Zelenski” că a deschis un „al doilea front”, în Africa

HotNews.ro
Maria Zaharova acuză „regimul criminal al lui Zelenski” că a deschis un „al doilea front”, în Africa
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, la o sesiune din cadrul Forumului Economic Internațional Sankt Petersburg 2024. Sursa foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Moscova a acuzat miercuri Ucraina, prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, că a deschis un „al doilea front” în Africa, sprijinind „grupările teroriste”, la câteva zile după ce mercenarii ruşi din grupul Wagner şi armata maliană au înregistrat pierderi grele în confruntările cu rebelii, în nordul țării africane, și după ce Mali și Niger au rupt relațiile diplomatice cu Kievul, informează AFP și The Moscow Times.

„Incapabil să învingă Rusia pe câmpul de luptă, regimul criminal al lui (Volodimir) Zelenski a decis să deschidă un «al doilea front» în Africa şi să sprijine grupări teroriste în țările de pe continent prietene cu Moscova”, a denunţat Maria Zaharova, citată de Agerpres.

Afirmațiile ei au venit la peste o săptămână după un atac în Mali în care zeci de combatanţi ai grupului Wagner şi soldaţi malieni au fost ucişi, după cum au anunţat rebelii.

Analiştii sunt de acord că aceasta este cea mai grea înfrângere suferită de grupul Wagner în Africa într-o singură bătălie.

După aceste evenimente de o amploare fără precedent, un responsabil al serviciilor de informaţii militare ucrainene, Andrii Iusov, a lăsat să se înţeleagă că Kievul ar fi furnizat informaţii rebelilor pentru ca aceştia să îşi poată desfăşura atacul.

Vorbind la televiziunea ucraineană, Iusov a declarat că întreaga lume știe că rebelii „au primit datele necesare care le-au permis să își desfășoare operațiunea împotriva criminalilor de război ruși”.

Aceste remarci au provocat furia autorităţilor din Mali, care l-au acuzat pe Iusov că astfel a „recunoscut implicarea Ucrainei în atacul laş, perfit şi barbar”, reproşând Kievului că „susţine terorismul internaţional”.

În acest context, Mali a anunţat duminică ruperea relaţiilor diplomatice cu Kievul, urmată marţi de Niger, „cu efect imediat”, o altă ţară care s-a apropiat de Rusia după venirea la putere a unor regimuri militare ostile ţărilor occidentale.

Referindu-se la același atac din Mali, Nigerul a anunțat că va cere Consiliului de Securitate al ONU să dezbată „agresiunea” Ucrainei, conform unei declarații televizate a purtătorului de cuvânt al guvernului, Amadou Abdramane.

Kievul a regretat decizia „pripită” a Bamako, reiterându-şi „ataşamentul necondiţionat faţă de normele dreptului internaţional” şi „respingând ferm acuzaţiile formulate de guvernul de tranziţie din Mali”.

Nigerul și Mali sunt ambele conduse de guverne militare care au preluat puterea în urma unor lovituri de stat recente, rupând ulterior acordurile de apărare cu Franța și apelând la Rusia pentru ajutor militar.

Pe fondul războiului declanșat în Ucraina, Moscova şi-a intensificat eforturile diplomatice în Africa pentru a concura cu Occidentul în ţări care au fost în mod tradiţional aliaţii acestuia.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro