Sari direct la conținut

Mariupol, "orașul fantomelor": Oamenii trebuie să se înregistreze ca să ia apă și o primesc doar cu rația – oficial ucrainean

HotNews.ro
Imagine din Mariupol, după invazia rusă, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
Imagine din Mariupol, după invazia rusă, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Lipsa de apă potabilă în Mariupol – orașul la Marea Azov devastat în urma bombardamentelor și aflat acum sub controlul rușilor – a ajuns la un nivel critic, potrivit lui Petro Andrushenko, consilier al primarului, citat de CNN. El spune că oamenii trebuie să se înregistreze pentru a primi apă potabilă și o pot primi doar o dată la două zile.

Pagubele suferite de Mariupol în cele peste două luni de bombardamente au fost atât de grave încât majoritatea serviciilor de bază, precum electricitatea, gazul și apa curentă, nu au fost încă restabilite de autoritățile locale susținute de Rusia.

„Cantitatea de apă era mică și înainte, dar acum a scăzut cu totul. Este necesar să te înregistrezi la coadă … În viitor, temperatura va crește, nivelul apei va scădea, iar cantitatea va fi și mai mică”, a afirmat oficialul ucrainean.

Andrușenko mai spune că o altă problemă este că apa furnizată de forțele de ocupație nu poate fi băută fără a fi fiartă, iar oamenii nu au unde să o fiarbă, singura variantă fiind să facă focul afară: „De fapt, oamenii o folosesc așa cum este. Aceasta este o dublă amenințare”.

El a avertizat din nou cu privire la riscul declanșării unor epidemii, precum cea de holeră, din cauza gunoiului și a numărului mare de cadavre îngropate în morminte puțin adânci în tot orașul.

Orașul port de la Marea Azov a fost în centrul unor lupte dramatice încă din primele zile de război, orașul fiind devastat în urma bombardamentelor. Mariupol a căzut oficial în mâinile forțelor ruse în 20 mai, când s-a predat ultimul grup de luptători ucraineni aflați în oțelăria Azovstal.

Înainte de război Mariupolul era unul din cele mai mari orașe ale Ucrainei, cu o populație de aproape 450.000 de oameni.

Conform autorităților ucrainene, forțele ruse ar fi ucis peste 22.000 de locuitori ai Mariupolului, în timp ce alți peste 40.000 de oameni ar fi fost deportaţi forţat.

În urma bombardamentelor, oraşul a fost distrus în proporţie de 90%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro