Marxismul ar putea reînvia acolo unde te-ai fi așteptat mai puțin. Pe Marte
Ideea unei societăți marțiene complet independente din punct de vedere politic și economic față de Terra nu este doar o idee SF. Este o idee fezabilă și, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, ar putea deveni realitate. Afirmația îi aparține lui Jacob Haqq-Misra, directorul Institutului de Științe Spațiale Blue Marble din SUA, și a fost detaliată într-un studiu ce urmează să fie publicat în revista Space Policy.
Cercetătorul american, care este și autorul unui volum dedicat acestei idei, Sovereing Mars, descrie nu mai puțin de cinci condiții sine qua non care ar permite viitorilor coloniști de pe Marte să creeze o entitate politico-economică suverană și, totodată, viabilă. Mai mult, susține acesta, ei ar putea învăța din greșelile pământenilor pentru a crea un sistem stabil din toate punctele de vedere.
Prima dintre cele cinci condiții se referă la renunțarea la cetățeniile anterioare și la toate posesiunile pe care viitorii coloniști le aveau pe Terra. De asemenea, pământenilor nu le va fi permisă interferența în aspectele politice, financiare și sociale de pe Marte.
Locuitorilor Terrei nu li se va permite să întreprindă misiuni științifice pe Planeta Roșie decât cu acordul ajutorităților marțiene. Imperios necesar în opinia lui Jacob Haqq-Misra va fi ca doar coloniștii marțieni să aibă dreptul de a deține terenuri. Ultima condiție, deși una dintre cele mai importante, prevede ca toate resursele și toate tehnologiile aduse de pe Terra să rămână permanent pe Marte.
Cum ar putea marxismul să creeze un sistem economic (ne) viabil pe Marte?
Una dintre cele mai controversate idei expuse de autorul studiului este cea privitoare la autoritatea care va guverna peste societatea marțiană. Misra susține că ideea unei puteri suverane centralizate, așa cum apare în mai toate operele SF, este una care prezintă un risc uriaș, iar abuzurile unei astfel de puteri pot fi lesne urmărite în istoria sistemelor politice de pe Terra.
Mai degrabă, afirmă omul de știință american, abordarea ar putea fi una apropiată de marxism, una în care autoritatea centrală să fie proprietara mijloacelor de producție, iar capitalul să fie distribuit în mod echitabil tuturor cetățenilor. Evident, și aici avem exemple de corupție și de abuzuri, însă Misra propune o soluție alternativă.
Mai degrabă decât să fie în proprietatea unei autorități guvernamentale, companiile marțiene, mijloacele de producție și orice altceva ce ar putea genera profit, ar putea intra în proprietatea mult mai multor personaje decât s-a întâmplat vreodată pe Terra. Ideal, spune autorul studiului, în proprietatea tuturor cetățenilor marțieni.
Tranzacțiile valutare cu Terra ar trebui interzise
Una dintre cele cinci condiții expuse de Jacob Haqq-Misra, și una dintre cele mai importante, privește însă sistemul financiar-bancar de pe Marte. Iar aici, subliniază cercetătorul amintit, societatea marțiană ar trebui să evite toate greșelile pe care pământenii le-au făcut de-a lungul timpului.
Ca un exemplu, băncilor de pe Planeta Roșie nu va trebui să li se permită să împrumute mai mulți bani decât dețin în rezervele proprii. Astfel s-ar evita crizele generate de retragerea unei sume de bani mare mare decât cea deținută în mod practic de bancă.
În aceeași ordine de idei, emiterea de monedă ar trebui să fie făcută în funcție de creșterea demografică, iar tranzacțiile financiare cu Terra ar trebui interzise. Ca un alt exemplu, turiștii care vor dori să viziteze Marte nu vor avea dreptul de a deține monedă marțiană. Serviciile pe care aceștia le-ar dori le vor fi oferite numai contra unor schimburi în bunuri.
De ce astfel de restricții? Pentru simplul motiv, afirmă Jacob Haqq-Misra, că păstrarea monedei și interzicerea schimburilor valutare le vor permite marțienilor să inițieze noi idei în ceea ce privește dezvoltarea, în principal cea economică, și le va permite o independență față de sistemele bancare și fondurile monetare terestre.
Când va putea fi pus în aplicare un astfel de sistem?
Dat fiind faptul că inclusiv trimiterea unui echipaj uman pe Marte rămâne un deziderat care nu va putea fi finalizat decât peste cel puțin 10-20 de ani, ideea unei societăți marțiene capabile să se autosusțină nu va putea deveni realitatea decât peste cel puțin un secol.
Jacob Haqq-Misra este conștient că viitorii coloniști vor avea nevoie de o infrastructură bine pusă la punct și de resurse suficiente pentru a crea colonii autosustenabile. Iar asta necesită nu doar timp, ci și o planificare prealabilă. Practic, va fi nevoie de „altruism” din partea umanității, și de renunțarea la ideea de a obține profit imediat.
Nu mai puțin important este faptul că viitorii coloniști ar trebui să fie de acord la unison cu privire la implementarea unui sistem precum cel propus de specialistul american. Mai exact, să plece pe Martea cu ideea deja stabilită, iar eforturile de acolo să fie puse în slujba acestui proiect politico-economic. Fapt care, cu tot respectul, pare puțin probabil să se realizeze.
Până la o astfel de problemă, rămâne însă una mult mai stringentă. Anume că, în prezent, nu există o soluție care să le permită astronauților să tolereze condițiile din spațiul cosmic, nici nu mai pomenim despre cele de pe Planeta Roșie.
Da, idei există. Iar una dintre ele ar fi ingineria genetică, mai exact modificarea genetică a astronauților, însă și această abordare se află încă în fașă, iar transformarea ei în realitate ar putea dura decenii bune.