Sari direct la conținut

Marte rămâne un vis imposibil. Orice misiune cu echipaj uman ar fi catastrofală pentru astronauți

HotNews.ro
Marte rămâne un vis imposibil. Orice misiune cu echipaj uman ar fi catastrofală pentru astronauți
THE MARTIAN, Matt Damon, Foto: 20thCentFox / Everett / Profimedia

​Structura și funcțiile rinichilor sunt grav afectate în cadrul misiunilor spațiale de durată din cauza lipsei de gravitație și a radiațiilor galactice, susține un grup de oameni de știință de la 40 de centre de cercetare de pe cinci continente, fapt ce face imposibilă, cel puțin momentan, orice misiune cu echipaj uman către Marte.

Studiul, recent publicat în revista Nature Communications, reprezintă cea mai amplă analiză de acest gen realizată vreodată, în ciuda faptului că problemele renale, în special apariția pietrelor la rinichi, fuseseră semnalate atât de cosmonauții ruși, cât și de astronauții americani, încă din anii `70 ai secolului trecut.

Este adevărat și faptul că astronauții care îndeplinesc misiuni la bordul Stației Spațiale Internaționale primesc o protecție parțială din partea câmpului magnetic terestru, iar cei 24 de astronauți care au ajuns pe suprafața Lunii au fost expuși vânturilor solare și radiațiilor cosmice pentru o perioadă scurtă de timp (între 6 și 12 zile).

Dată fiind cantitatea mult prea redusă de informații cu privire la efectele asupra rinichilor în cazul expunerii la radiațiile solare, nimeni nu a studiat această problemă în detaliu. Cel puțin până acum.

Oamenii de știință care semnează studiul au întreprins cea mai amplă serie de teste și analize, în care au reevaluat datele cu privire la efectele biomoleculare, anatomice și psihologice înregistrate în peste 40 de misiuni spațiale întreprinse pe orbita joasă a Terrei. De asemenea, au creat simulări ale unor zboruri spațiale, în care cobaii au primit doze de radiații care echivalează cu 1,5-2,5 ani petrecuți pe Marte.

Iar rezultatele au indicat faptul că rinichii acestora au fost remodelați de condițiile din spațiu. Mai mult, tubulii renali responsabili cu reglarea echilibrului de calciu și sare au dat semne de contracție și disfuncționalitate după mai puțin de o lună de expunere la mediul cosmic.

Apariția pietrelor la rinichi în cazul astronauților era un fapt cunoscut, cu o incidență de până la șapte ori mai mare decât în cazul persoanelor care nu au întreprins misiuni spațiale. Însă specialiștii au considerat că acestea apar din cauza microgravitației. Mai exact, reducerea densității oaselor duce la apariția calciului în urină, implicit la apariția pietrelor renale.

Însă autorii studiului publicat în Nature susțin că modul în care rinichii procesează sarea este, de asemenea, profund afectat de microgravitație și de radiațiile cosmice. Partea cea mai îngrijorătoare este aceea că șoarecii care au fost supuși unor doze de radiații echivalente cu cele dintr-o expediție de 2,5 ani pe Marte au suferit probleme renale ireversibile.

În astfel de condiții, orice misiune cu echipaj uman pe Marte ar fi una castrofală. Aceeași ar fi situația și pentru cei care ar petrece un timp relativ îndelungat într-o bază selenară sau pe orice alt corp ceresc. Practic, toți astronauții ar avea nevoie de dializă până să ajungă pe drumul de întoarcere spre Terra. Însă, dat fiind faptul că rinichii arată relativ târziu efectele radiațiilor, până când acestea ar fi semnalate, ar fi deja prea târziu pentru cei afectați.

Singura soluție o reprezintă folosirea unui medicament care să prevină degradarea funcțiilor renale, medicament care, în acest moment, nu există. Evident, susțin autorii studiului, că inventarea unui astfel de medicament ar fi extrem de benefică și pe Terra, nu doar pentru cei care călătoresc în spațiul cosmic.

Pe de altă parte, o recunosc și oamenii de știință, studiul lor nu arată decât efectele pe care le-ar resimți astronauții care petrec până la 2 ani și jumătate în spațiul cosmic. Experimentele lor au putut lua în calcul doar dozarea acută, nefracționată, a radiațiilor, care ar putea să nu redea cu exactitate o expunere cumulată, cronică, una care s-ar întâmpla într-o misiune reală pe Marte.

De asemenea, este dificil de redat cu exactitate ce s-ar întâmpla în cazul expunerii simultane la microgravitație și radiații cosmice pe decursul mai multor ani. Potențialul unor probleme grave este real. Dar asta este tot ceea ce avem în acest moment, iar nivelul cercetării în acest sens este abia la început.

Dați Follow paginii noastre de Facebook, HotNews Science, pentru a putea primi direct, în timp real, cele mai noi informații și curiozități din lumea științei!

Sursa foto: profimediaimages.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro