Sari direct la conținut

Mea culpa: Meritam sa fiu demis de Victor Ponta! (Updated)

Contributors.ro
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES
Vladimir Tismaneanu, Foto: AGERPRES

Cartea mea “The Devil in History” se afla pe 12 ianuarie 2013, pe locul doi, dupa o clasica antologie Marx-Engels realizata de regretatul profesor Robert C. Tucker, pe lista de best sellers Amazon, la categoria “Comunism si Socialism” si pe locul sase la categoria “Ideologii si doctrine politice”. Este limpede ca nu aveam ce cauta in fruntea Consiliului Stiintific al IICCMER (functie neremunerata). In Romania lui Ponta si Antonescu, profesionalismul si competenta sunt suspecte. Domnesc, de nimic stingherite, diletantismul cras, improvizatiile hilare, amatorismul agresiv si tupeul cupid.

Nu mai vorbesc de cei care, dupa plecarea echipei noastre prin dictatul premierului plagiator, au avut de facut reprosuri pentru publicarea cartii “Filosofie si mit la Karl Marx” in cadrul colectiei “Constelatii” de la editura Curtea Veche. “Tismaneanu isi publica amicii”, s-a rastit atunci un venerabil militant liberal cu un lung trecut in exil. Habar n-avea cine a fost Robert C. Tucker, profesor de stiinte politice la Princeton, autorul uneia dintre biografiile fundamentale ale lui Stalin si al volumului de nedepasit “The Soviet Political Mind”. Marxologia contemporana a fost si ramane pentru el terra incognita.

Inspectorii lui Ponta, faimosul Corp de Control trimis sa declanseze vanatoarea de vrajitoare, se intrebau de ce se publica lucrari privitoare la marxism. Intr-adevar, pentru acesti ignari, nu exista nicio legatura intre marxism si totalitarismul comunist. N-au inteles rolul ideilor in istorie, habar nu au ce inseamna ideocratia partocratica, spre a relua conceptul marelui istoric Martin Malia. Te si intrebi cum de nu s-au revoltat aceste persoane pentru ca IICCMER, in perioada Tismaneanu-Stanomir, a sustinut aparitia unor carti de Ken Jowitt, Stephen Kotkin, Anne Applebaum, Grigore Gafencu, Monica Lovinescu, Timothy Snyder, Eric Voegelin, Daniel Mahoney, Doina Jela, Lacramioara Stoenescu, volumele de documente din istoria PCR (Humanitas si Polirom) si cate altele? Evident, toti autorii si toate autorele sunt in relatii de prietenie cu mine (chiar si Voegelin, decedat de decenii!) Recunosc, am comis grave fraude, am fortat statul roman sa publice aceste carti inutile la cele mai prestigioase edituri.

Am gresit grav sustinand o revista de istoria comunismului publicata in limbi de circulatie internationala (“History of Communism in Europe”, revista care aoare anual pe baza de peer-reviews, coordonata de Marius Stan, redactorul-sef, si de Corina Dobos, cercetatoare la IICCMER, o publicatie care si-a castigat de-acum un binemeritat prestigiu in comunitatea academica globala). Am facut o imensa eroare sustinand participarea IICCMER la Platforma institutelor europene care se ocupa de sutudiul totalitarismelor. Am dovedit narcisism cand am propus o conferinta despre Gheorghiu-Dej si alta despre relatiile dintre comunismul romanesc si acela din Grecia. Am urmarit avantaje personale cand am sustinut constant participarea cercetatorilor din IICCMER la conferinte si simpozioane menite sa ajute integrarea lor in adevaratul circuit ideatic al lumii de azi. Am urmarit sa-mi creez o baza de putere cand am initiat un Consiliu Stiintific care putea sa scoata Insitutitul din provincialism. Ce rost avea ca acesti cercetatori sa interactioneze cu Andrzej Paczkowski, Mark Kramer, Maria Bucur, Janos Rainer, Paul Hollander, Lavinia Stan, Jacques Rupnik, Anna Kaminsky, Bogdan Murgescu, Tom Gallagher si ceilalti? “De ce m-ati dus de langa voi?” Mea culpa!

http://www.amazon.com/gp/bestsellers/books/11089/ref=pd_zg_hrsr_b_1_5_last

Best Sellers in Communism & Socialism

1.

The Marx-Engels Reader (Second Edition)

by Karl Marx, Friedrich Engels, Robert C. Tucker

4.4 out of 5 stars (33)

Paperback

Price: $24.93

196 used & new from $17.48

2.

The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century

by Vladimir Tismaneanu

5.0 out of 5 stars (2)

Hardcover

List Price: $34.95

Price: $34.08

You Save: $0.87 (2%)

33 used & new from $30.80

3.

The Communist Manifesto

by Karl Marx, Friedrich Engels

3.7 out of 5 stars (403)

Paperback

Price: $2.50

165 used & new from $0.45

4.

The Communist Manifesto

by Karl Marx, Friedrich Engels

3.7 out of 5 stars (403)

Paperback

Price: $7.77

49 used & new from $2.92

5.

The Party: The Secret World of China’s Communist Rulers

by Richard McGregor

4.4 out of 5 stars (58)

Paperback

List Price: $16.99

Best Sellers in Political Ideologies & Doctrines

1. Bullies,

by Ben Shapiro

3.3 out of 5 stars (41)

Kindle Edition

….Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro