Sari direct la conținut

#MediciBuni Dr. Erika Zach, pediatru MedLife Oradea: „Pentru o creştere sănătoasă, un copil are nevoie de controale medicale periodice. Un specialist observă modificări în dezvoltarea copilului care unui părinte pot să-i scape”

Smile Media
Dr. Erika Zach, Foto: MedLife
Dr. Erika Zach, Foto: MedLife

Rolul de părinte vine, inevitabil, și cu o multitudine de anxietăți legate de dezvoltarea și de sănătatea copilului. Atunci când se naște, noul membru al familiei nu este însoțit și de un manual de utilizare, așa cum niciun părinte nu se naște gata învățat pentru acest rol. Însă medicul pediatru, cu care e bine să legăm o relație apropiată încă din primele zile de viață ale bebelușului, poate să elimine o bună parte dintre nesiguranțele care vin la pachet cu statutul de părinte.

Un bun pediatru este cel care observă cele mai mici modificări în dezvoltarea și în starea de sănătate a celui mic și le oferă soluții părinților, fără să le crească gradul de anxietate. Dar există și o condiție pentru ca relația medic pediatru-familie să fie una sănătoasă: vizita la medic să nu fie folosită de adulți pe post de amenințare și să fie respectate controalele periodice la pediatru, mai ales în primul an de viață al copilului, subliniază dr. Erika Zach, medic specialist pediatru în cadrul Hyperclinicii MedLife Oradea.

Niciun copil nu seamănă cu un altul. Chiar și între gemeni pot exista diferențe, ei pot avea nu doar personalități, ci și ritm de dezvoltare neuro-psiho-motorie diferit. Iar părinții ar fi bine să nu-i compare și să ia în considerare doar sfaturile avizate de un pediatru în ceea ce privește îngrijirea. Altminteri, nu fac decât să lase loc anxietăților, explică dr. Erika Zach. Aceste anxietăți sunt normale, mai ales în cazul părinților aflați la primul copil. În schimb, ceea ce e important de reținut este că fiecare copil trebuie să aibă un medic pediatru care să-l monitorizeze constant și cu care părinții să lege o relație bazată pe încredere și comunicare. „Dacă nu există încredere, comunicare și înțelegere din ambele părți, actul medical nu poate fi îndeplinit în parametri optimi. Iar faptul că sunt și mamă, mă ajută să interpretez fiecare reacție a copilului și să înțeleg trăirile, anxietățile și sentimentele părinților“, explică medicul pediatru.

Cum se desfășoară o vizită la cabinetul medicului pediatru

Atunci când ajung la cabinetul de pediatrie din cadrul Hyperclinicii MedLife Oradea, copiii sunt întâmpinați într-o sală de așteptare colorată și plină de jucării, din care mulți nici nu mai vor să plece. „Vizita la cabinet durează 30 de minute. Întâi se face o anamneză pentru a vedea de ce a fost adus copilul, iar aici sunt mai multe variante: poate fi vorba despre o evaluare inițială pentru o stare de boală acută sau pentru o boală cronică pentru care a fost la mai mulți medici, la mai multe cabinete și la mai multe spitale. Sau poate fi doar un control de rutină“, explică dr. Zach.

Copilul este măsurat, cântărit, pentru că orice problemă de sănătate evoluează diferit în cazul unui organism dezvoltat armonios, comparativ cu unul care are carențe.

Urmează examenul clinic propriu-zis: „Părintele este rugat să dezbrace copilul și începe examinarea. Întotdeauna explic ce urmează să se întâmple, pentru a-l convinge pe cel mic să facă echipă cu mine. De multe ori, folosesc diverse tehnici bazate pe joacă. Dacă trebuie palpat abdomenul, îi spun: «Hai să căutăm niște broscuțe în burtică!». La finalul examinării, îi explic familiei concluziile și tratamentul de care are nevoie copilul. Este foarte important să li se spună părinților dacă și de ce investigații are nevoie copilul și să li se înmâneze o listă, dacă este cazul. Totodată, părintele este informat de diferențele față de controlul anterior și i se explică planurile de viitor, eventual pentru planificarea unui nou control“, completează dr. Erika Zach.

Niciodată să nu-i spunem copilului: „Dacă nu ești cuminte, te duc la doctor să-ți facă injecție“

Copiii nu au în mod natural nicio anxietate legată de medic, dacă sunt informați de părinți și vizita la doctor nu este folosită pe post de pedeapsă. „Anxietatea copilului în cabinetul medicului este creată, de cele mai multe ori, de părinți. Noi suntem folosiți ca o amenințare – «Dacă nu ești cuminte, te duc la doctor să-ți facă injecție», iar de aici cooperarea noastră cu ei este compromisă”, subliniază medicul.

Însă dacă părinții îi prezintă copilului relația cu medicul așa cum este sănătos să o facă, cei mici nu doar că sunt cooperanți, dar merg chiar cu plăcere la medic. Important este ca părinților să nu le fie teamă să le descrie copiilor ceea ce urmează să li se întâmple la vizita medicală și, foarte important, să nu-i mintă: „Am constatat că foarte mulți copii sunt tratați de părinți ca fiind mai puțin înțelegători, tocmai pentru că nu pot încă să vorbească. Părintele se gândește că nu e nevoie de explicații pentru un copil de 1 an, de exemplu. Însă eu îi încurajez să o facă explicandu-le că, deși copilul e mic, el are capacitatea să înțeleagă”, spune medicul.

De exemplu, în cazul copiilor cărora urmează să li se recolteze sânge sau să li se administreze tratamente sau vaccinuri, ei trebuie pregătiți psihic înainte de sosirea la medic. Părinții ar trebui să le descrie cât mai în detaliu ceea ce se va întâmpla. „Acum există tot felul de filmulețe de create special pentru copii, astfel încât ei să înțeleagă diferite proceduri medicale. Copilul nu trebuie mințit, spunându-i că nu i se va întâmpla nimic sau că n-o să doară deloc. Trebuie să-i spui: <>>. Apoi, trebuie să te joci înainte puțin cu el. Chiar și în cazul unei ecografii abdominale trebuie să-i prezinți ce se va întâmpla acolo. Altfel, el intră într-o cameră obscură, i se pune un gel rece pe burtică, şi dacă nu știe la ce să se aștepte, în mod sigur se va speria. Dar, cu cât i se va explica mai în detaliu tot procesul, cu atât copilul va fi mai înţelegător”, adaugă medicul pediatru.

Controalele de rutină sunt recomandate periodic şi în cazul copiilor

Una dintre greșelile frecvente ale părinților este că nu merg cu cei mici la controalele de rutină. În primul an de viață, controalele sunt mai frecvente, pentru că dezvoltarea copilului este mai accelerată, iar părinții au nevoie de mai multă consiliere. Din păcate, unii sar și peste controalele din primul an, mai spune medicul: „Noi încă avem mentalitatea de a merge la medic doar dacă avem o problemă. Avem foarte puțină cultură medicală în privința prevenției, iar prevenția implică să mergi la medic. Pentru că un specialist observă anumite modificări în dezvoltarea copilului care unui părinte pot să-i scape”, subliniază dr. Erika Zach.

Prevenția este uneori dusă şi la extrem, părinții pot fi hiperprotectivi, constată dr. Erika Zach: „Să vă dau un exemplu: atunci când copilul învață să meargă, la vârsta de 1 an, el este de multe ori protejat să nu cadă. E vorba despre căzăturile de la același nivel, care nu presupun probleme serioase. Dacă vrei să învețe, să știe cum să-și pună mâinile ca să se protejeze, lasă-l să cadă, că doar așa învață”.

Această hiperprotecție se manifestă adeseori și în ceea ce privește dezvoltarea psihologică a copiilor. Unii părinți au tendința de a-i feri pe cei mici de orice eșec și de sentimente negative. „Ca părinți, ar trebui să ne axăm pe a-i pregăti pe copiii noștri să treacă peste aceste stări și să-și înțeleagă emoțiile. Or, uneori, părinții nu sunt destul de fermi în a le stabili limite esențiale copiilor. Unii copii nu au limite și au nevoie să li se impună limite pentru a se simți în siguranță și chiar pentru propriul echilibru emoțional. Stabilirea unor limite copiilor înseamnă stabilirea unui ghid de comportament. Limitele îi învață pe copii ce este autodisciplina, cum să facă față sentimentelor neplăcute. Limitele fac parte din cheia unei bune educații“, recomandă medicul pediatru.

Obezitatea școlară, o problemă de actualitate

O problemă tot mai frecvent întâlnită la cabinet de dr. Erika Zach o reprezintă kilogramele în plus ale copiilor. De altfel, statisticile naționale arată că numărul copiilor și adolescenților obezi este în creștere atât în mediul urban, cât și în mediul rural.

Medicul pediatru mărturisește că are o pasiune pentru stilul de viață sănătos și se întristează când la cabinet se prezintă, din ce în ce mai des, școlari afectați de obezitate. De altfel, atunci când se confruntă cu astfel de cazuri, consiliază toată familia cu privire la schimbările care trebuie făcute pentru a obține rezultate.

Datele statistice arată că 80% din copiii obezi vor deveni adulți obezi. Cazurile de obezitate, de cele mai multe ori, necesită o abordare bazată pe multă consiliere pentru a putea reeduca obiceiurile alimentare atât ale copilului, cât și ale întregii familii. Am avut o familie cu doi copii – atât copiii, cât și părinții aveau obezitate – și în urma disciplinei alimentare adoptate și a unui stil de viață sănătos, toți cei patru membri au slăbit în total 80 de kilograme și au ajuns la normoponderalitate. Când au intrat pe ușa cabinetului, mai să nu-i recunosc. Sunt mândră de tot ce au realizat și păstrează de atunci“, spune dr. Zach.

Un pediatru bun iubește copiii

De multe ori, pentru stabilirea diagnosticului corect și la timp, dar și pentru stabilirea tratamentului eficient este necesar ca medicul pediatru să colaboreze cu medici de alte specialități. „Împreună cu medicii cu care colaborez am format o echipă unită și depunem efort pentru diagnosticul corect, rapid și tratamentul eficient al micuților noștri pacienți. Am o colaborare foarte bună și cu medicii de la Spitalul de Copii, pentru că nu toate problemele se pot rezolva în ambulator“, mai spune dr. Erika Zach.

Dincolo de disponibilitatea de a colabora, un pediatru bun este acela care iubește copiii, este de părere doamna doctor. „Dacă nu-i iubești, nu ai cum să te conectezi cu ei și nu obții cooperarea. Copiii sunt atât de sinceri și te simt din prima dacă vrei doar să fii draguț sau dacă ești chiar draguț din fire. Abordarea copilului trebuie făcută prin joacă, dar trebuie să ai o chemare pentru asta”, consideră pediatrul.

Medicul bun este cel care se pregătește permanent, se perfecționează continuu și este la curent cu noutățile din specialitatea sa. Iar empatia face diferența. „Evident, contează acuratețea diagnosticului și a tratamentului, dar părinții vor să-și vadă copilul detașat când vine la medic, să nu fie o luptă în acele momente. Iar pentru mine cea mai mare validare este când sunt îmbrățișată la finalul consultului de micuții mei pacienți“, spune dr. Zach.

„La rezidențiat, am trecut la opțiuni o singură specialitate: pediatria“

Erika Zach nu a luat niciodată în calcul o altă carieră decât cea de medic. „Profesia de medic m-a fascinat de când eram mică. Adoram cabinetele medicale, urmăream toate filmele și serialele cu medici, mă jucam mereu de-a doctorul care consultă. Camera mea era un cabinet medical. Dacă mă întreba cineva ce vreau să devin, eu spuneam mereu că voi fi medic. Niciodată n-am dat un alt răspuns“, își amintește medicul.

Pasiunea pentru pediatrie s-a dezvoltat și mai mult în timpul liceului, când a făcut vreme de trei ani voluntariat la un spital de copii unde, pe vremea aceea, erau și secții cu copii abandonați. „Weekend de weekend mergeam la acești copii la spital, îi igienizam, îi hrăneam, îi plimbam în parc. Totul cu ajutorul unei fundații. Până venea asistența socială să îi dea în plasament, acești copii rămâneau cu lunile în spital. Nu știu dacă vă puteți închipui: într-un pat cu gratii“, își amintește cu emoție dr. Zach.

De altfel, singura sa opțiune la examenul de rezidențiat a fost pediatria, lucru care i-a generat mari emoții: „Mă uitam la colegii care aveau specialitățile trecute pe foaie în ordinea preferințelor și m-au copleșit niște emoții mari. Eu nu aveam trecută decât o singură specialitate: pediatria“.

Calitatea de părinte a venit ca un avantaj suplimentar pentru medicul pediatru. Astfel că le înțelege părinților emoțiile și nesiguranțele când vine vorba de copilul lor. Ca să fie cât mai liniștiți, îi sfătuiește să nu sară peste controalele medicale de rutină: la două săptămâni, o lună, două luni, patru luni, șase luni, nouă luni, 12 luni, 18 luni, 2 ani și mai apoi, anual.

Iar recomandarea numărul 1 pentru părinți este să meargă cu copilul la doctor și în plină stare de sănătate, nu doar atunci când cei mici au o problemă. „Ca de la mamă la mamă, sfatul meu ar fi să ne ascultăm mai mult instinctul matern“, încheie medicul pediatru.

***

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/

Articol susținut de MedLife

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII