Sari direct la conținut

#MediciBuni Dr. Radu Lantos, chirurg MedLife: „Dacă pacienții cu hemoroizi se prezintă la medic la primul simptom, în peste 90% din cazuri se evită intervenția chirurgicală, inclusiv ligaturile”

Smile Media
#MediciBuni Dr. Radu Lantos, chirurg MedLife: „Dacă pacienții cu hemoroizi se prezintă la medic la primul simptom, în peste 90% din cazuri se evită intervenția chirurgicală, inclusiv ligaturile”
Dr. Radu Lantos Foto: MedLife

De la dureri puternice și un disconfort semnificativ, se poate ajunge relativ ușor la o viață fără suferință, în cazul hemoroizilor. Principala condiție este ca pacienții să meargă la consult la proctolog încă de la primele simptome neplăcute, când problema se poate trata minim invaziv. „Majoritatea pacienților cu hemoroizi care ajung în sala de operație spun că intervențiile le schimbă viața complet, pentru că se luptă cu patologia zeci de ani și, după recuperarea postoperatorie strigă în gura mare: «Doamne, parcă m-am născut încă o dată»”, spune dr. Radu Lantos, medic specialist chirurgie generală la Hyperclinica MedLife Favorit.

De obicei, pacienții ajung la cabinet într-un stadiu avansat de sângerare și de durere, adică atunci când nu prea mai pot amâna vizita la medic. Dintre miile de pacienți, nu știu dacă am avut cinci-zece care să vină preventiv la medic, la controale de rutină”, spune dr. Radu Lantos. Specializat în proctologie, chirurgul a efectuat peste 6.000 de ligaturi hemoroidale, intervenții fără bisturiu, fără înțepătură și fără anestezie.

Hemoroizii sunt acele structuri vasculare normale, prezente în canalul anal care ajută la controlul scaunului. Din diverse cauze se pot mări și inflama, provocând disconfort și alte simptome. Hemoroizii sunt, de asemenea, frecvenți la femeile însărcinate. Fiind considerată o problemă rușinoasă, de multe ori oamenii evită să meargă la doctor.

Jena – în special la bărbați, care este oarecum de înțeles, pentru că doamnele sunt obișnuite cu consulturi ginecologice și cu modul acesta de expunere – , precum și teama de a afla un diagnostic neplăcut sunt principalele motive de neprezentare la medic. Adesea îmi spun pacienții: «Nu vin pentru că mi-e frică de ce pot să aflu>>”, a explicat dr. Radu Lantos, medic specialist chirurgie generală, care are de-a face cu toate tipologiile de pacienți. Mulți se programează la consultație și, dacă în zilele următoare numărul sângerărilor scade, pur și simplu nu se mai prezintă la doctor.

Medicii proctologi (medici specializați în rezolvarea problemelor hemoroidale) sfătuiesc populația să se prezinte la consultații medicale de la primele mici semnale: jenă la defecație, jenă la șezut, mâncărimi anale, usturimi, urme de sângerare.

În ligaturile hemoroidale, durerea este la 10% față de operațiile clasice

Radu Lantos și-a dorit să devină chirurg încă din liceu. Era în clasa a XI-a când s-a hotărât să dea la medicină și apoi, la examenul de rezidențiat, a ales chirurgia. De mai bine de un deceniu, s-a specializat în proctologie, iar satisfacția de a ajuta pacienții să își rezolve problemele rapid și fără durere este ceea ce îl motivează cu adevărat.

Mai puțin de 10% dintre toți pacienții evaluați cu hemoroizi simptomatici necesită tratament chirurgical. Majoritatea pacienților răspund la tratamentul non-operator și nu necesită o procedură chirurgicală. Hemoroidectomia sau îndepărtarea chirurgicală a țesutului hemoroidal poate fi luată în considerare dacă un pacient prezintă hemoroizi externi mari simptomatici, hemoroizi interni și externi combinați și/sau prolaps de gradul 3-4. Hemoroidectomia este extrem de eficientă în atenuarea simptomelor și rareori există o recidivă semnificativă. Cu toate acestea, provoacă mult mai multă durere și dizabilitate decât alte tratamente și implică mai multe complicații.

În momentul în care am început eu ca rezident în chirurgie, se făceau operațiile clasice, care încă sunt de actualitate, în anumite cazuri selectate. Acum există și variante chirurgicale cu staplere, care sunt mult mai ușor de tolerat de către pacienți. În plus, există ligaturile hemoroidale, care se pot face și la cabinet, durează trei minute, nu necesită spitalizare și în două săptămâni pachetul hemoroidal dispare”, a explicat Radu Lantos.

Ligatura vasculară, fără înțepături, fără anestezie, fără tăietură este preferată de mulți pacienți, iar unii vin la cabinetul medicului în pauza de masă de la serviciu pentru o astfel de ședință în care se rezolvă un pachet hemoroidal.

,,Majoritatea au între 3 și 5 pachete hemoroidale, deci sunt necesare 3-5 ședințe, care se fac din două în două săptămâni. Durerea este undeva la 10% față de operația clasică”, a spus medicul.

Riscul de recidivă este similar după ligatura vasculară cu cel după intervențiile chirurgicale clasice sau cu stapler.

Bărbat de 96 de ani cu hemoroizi, rezolvat prin ligatură vasculară

Ligatura hemoroidală este indicată atunci când nu există prolaps hemoroidal. Doar în urma unui control anuscopic, făcut de medic se poate stabili dacă bolnavul are indicație pentru ligatură. Dacă e o boală mai avansată, se poate face un tratament înainte care să reducă gradul hemoroidal și atunci se poate face intervenția cu ligaturi.

Orice pacient care vine la mine în consultație are inclusă și o anuscopie. Atunci ne uităm și vedem la interior cum arată și astfel ne dăm seama dacă se pretează sau nu la ligaturi. Dacă e prea avansată boala, ne rămâne chirurgia cu stapler și dacă e și mai avansată, chirurgia clasică”, a subliniat dr. Lantos.

Cel mai vârstnic pacient pe care l-a tratat chirurgul prin ligatură a fost un bărbat de 96 de ani, care avea 8 pachete hemoroidale.

Pacientul avusese un infarct miocardic și prezenta sângerări rectale, iar cardiologul i-a spus că trebuie oprite aceste sângerări fiindcă îi cresc riscul de infarct. Nu se preta la chirurgia clasică, care este foarte sângeroasă. Ar fi pierdut mult sânge și ar fi crescut riscul de reinfarct. În varianta cu stapler trebuia efectuată anestezie rahidiană în coloană, iar riscurile anestezice ar fi depășit beneficiile, așa că am optat pentru varianta cu ligaturi, în care sângerările sunt mult mai limitate”, a explicat chirurgul.

În 16 săptămâni, vârstnicul a făcut ligaturile hemoroidale din două în două săptămâni. La final, bărbatului nu-i venea să creadă că s-a rezolvat problema sa atât de ușor.

Majoritatea pacienților cu hemoroizi care ajung în sala de operație spun că intervențiile le schimbă viața complet, pentru că se luptă cu patologia zeci de ani și, după trei zile, strigă în gura mare: «Doamne, parcă m-am născut încă o dată». Așa a fost și în cazul acestui pacient”, a mărturisit medicul, care la clinica MedLife rezolvă astfel de cazuri cap-coadă.

Controalele de rutină pot să prevină operațiile de hemoroizi

Ligaturile hemoroidale sunt considerate standardul de aur în tratarea hemoroizilor atât în străinătate, cât și în România, susține chirurgul, pus la curent cu toate noutățile în proctologie.

S-au încercat intervenții cu laser, s-a încercat și criogenarea și, după studii și studii, se pare că rezultatele nu sunt satisfăcătoare”, a afirmat medicul.

Ligatura nu este o tehnică dificil de efectuat, atât timp cât chirurgul știe și respectă principiile de bază. „Ține și de mâna medicului cum face ligatura, acolo este cheia. Trebuie să știe unde, când să facă și când să se abțină de la procedură, fiindcă poate să nu rezolve problema, dimpotrivă, să creeze o sângerare destul de importantă, iar pacientul să se aleagă cu niște dureri care să persiste cu săptămânile până se vindecă zona”, a subliniat dr. Lantos.

După două-trei zile de la intervenție, pacientul nu mai sângerează, apoi se vindecă, revine la control din două în două săptămâni până termină pachetele hemoroidale de ligaturat. Revine la control la o lună, la trei luni, la șase luni și la un an la medicul proctolog.

După aceea, din an în an, ar trebui să se prezinte un astfel de pacient la cabinet pentru control, astfel că, dacă mai apare ceva, să fie rezolvat din pripă. Controalele de rutină pot să prevină operația. Dacă pacienții se prezintă la primul simptom, în peste 90% din cazuri se evită intervenția chirurgicală, inclusiv ligaturile. Sunt hemoroizi pe care putem să-i tratăm medicamentos o perioadă și să nu fie nevoie de ligaturi sau să amânăm cât mai mult momentul intervenției”, a afirmat medicul, care pledează pentru prevenție.

Deși pare de necrezut, este adevărat că un chirurg poate să rezolve problemele și fără bisturiu, iar dr. Radu Lantos este genul de chirurg care operează doar dacă trebuie. „Dacă aș fi pacient, aș vrea să găsesc un medic care să încerce orice să mă scape de operație. I-aș fi mult mai recunoscător că m-a scăpat dintr-o intervenție chirurgicală, care e un stres și fizic, și financiar, și psihic”, a mărturisit medicul.

Evident, sunt și situații în care intervențiile chirurgicale se impun și salvează vieți, cum sunt cele din sfera oncologică, de exemplu. În afara acestor patologii, chirurgul operează hernii, eventrații, colecist, dar și tumori.

După zile stresante, cu intervenții chirurgicale și cazuri dificile, Dr. Lantos își găsește și momente de relaxare, iar una dintre activitățile sale preferate este să grădinărească seara în curte. Astfel își încarcă „bateriile” cu energie pentru o nouă zi în care salvează pacienți.

***

Citește și alte articole informative, pe subiecte medicale, în secțiuneaFacem România bine.

Acest articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.

Sănătatea reprezintă principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucură și ne motivează să oferim soluții medicale la cele mai înalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife găsești oricând medici buni, a căror expertiză este completată de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.

Află mai multe detalii despre toate serviciile pe https://www.medlife.ro/

Articol susținut de MedLife