Sari direct la conținut

Medicul Florin Mihaltan: Legea anti-fumat nu se aplica din cauza intereselor din industria tutunului si a altor interese comerciale

HotNews.ro

Medicul Florin Mihaltan, director adjunct al Institutului National de Pneumologie ‘Marius Nasta’ explica efectele neaplicarii stricte a legii de interzicere a fumatului in locurile publice, ‘singurul drog oficializat de stat’, cum il numeste.

HotNews.ro:Cat de mult fumeaza tinerii din Romania?

Dr. Florin Mihaltan: La noi sunt putine studii care evalueaza acest impact. Acesta e pacatul de fapt al evaluarilor in Romania. Sunt putine studii efectuate care sa furnizeze rezultate. Exista o evaluare la distanta facuta de Agentia Antidrog care demonstreaza ca in ultimii 7 ani a existat o crestere a procentului de fumatori cu 11% in randul adolescentilor. Acest nivel este in crestere la adolescente, in special. Cred ca este un paralelism care se mentine intre adolescente si aceeasi crestere o inregistram la femeile adulte din Romania.

Romania: 30% fumatori si 70% nefumatori

HotNews.ro: De ce se amana aplicarea legii de interzicere a fumatului in locurile publice in Romania?

Dr. Florin Mihaltan: A existat o reactie vehementa din partea celor din industria tutunului si a celor care au interese comerciale. A fost o dezbatere la Ministerul Sanatatii si, in mod cu totul surprinzator, in aceasta dezbatere, cei care au predominat ca reactie au fost cei din frontul acesta pro fumat. Acest lucru s-a intamplat si se intampla in conditiile in care, in momentul de fata, noi avem doar 30% fumatori si 70% nefumatori. Si din punct de vedere al campaniilor urmatoare cred ca nefumatorii sunt la fel de importanti ca fumatorii. Cand se instituie ceva protectiv, trebuie sa se tina cont in primul rand de acesti nefumatori care risca boli similare cu fumatorii doar pentru simplul fapt ca inhaleaza cu inocenta un fum pe care il gasesc in toate locurile publice.

Avem o lege, dar nu se aplica

Dr. Florin Mihaltan:Sunt foarte putine spatii sociale in Romania unde exista aceasta delimitare reala a spatiului in care are voie sa fumeze un fumator activ. Nu exista o masura de protectie a nefumatorului.

Sunt modalitati de control al acestui fumat pasiv care in unele tari functioneaza extrem de bine, Italia si Franta de exemplu. Sunt din ce in ce mai multe tari care interzic fumatul in locurile publice: Anglia, Scotia, Irlanda, Suedia, care verifica in acest moment care sunt beneficiile economice, a diminuarii solicitarii in spitale. In Franta, de exemplu, persoanele care au venit la medic s-a diminuat cu 16% in primele trei luni.

Prevalenta fumatului in randul populatiei generale in Romania este de 46,4% din barbati si 24,1% din femei.

Cifre statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii avertizeaza ca fumatul produce, la nivel mondial, mai multe decese decat accidentele de circulatie, sinuciderile sau consumul de droguri.

La 5 minute, mai moare un fumator.

Numai intr-o singura zi, in tara noastra, se consuma 89 milioane de tigari.

Studiul Fumatul si Sanatatea Publica in Romania

Din acest punct de vedere, trebuie sa constientizam si noi la nivel de politica sanitara si mai ales la nivel de politicieni in general, ca atunci cand protejezi fumatorul pasiv, degrevezi spitalele de un numar de pacienti care se interneaza in regim acut pentru ca sunt fumatori activi sau fumatori pasivi.

Si, pe de alta parte, ai niste calcule simple din punct de vedere al cost eficacitate a actiunilor care iti permit sa tragi niste concluzii benefice pentru sistem. Combinatia aceasta intre o lege foarte bine supravegheata si monitorizata la nivelul european al tarilor care au demonstrat prin consecintele in sistem care sunt de fapt beneficiile introducerii unel legi stricte si ceea ce se incearca prin dezbateri publice sa se evidentieze ca fiind in defavoarea unei asa-zise minoritati de fumatori unde nimeni nu combate fumatorul ci combate doar fumatul. Sunt lucruri reale pe care trebuie sa le combatem si sa le intelegem.

Campaniile de constientizare au inceput tarziu si prost

HotNews.ro: De ce exista un deficit educational in Romania legat de efectele tutunului?

Dr. Florin Mihaltan: Noi am inceput tarziu campaniile acestea reale la nivel de populatie. Campaniile trebuie sa fie foarte eficient organizate. Nu trebuie sa atragi atentia unui roman asupra pericolelor fumatului. Nu este suficient. Iar lucrul acesta in randul adolescentilor creeaza o reactie de repulsie. Un impact al mesajului pe care nu l-am dori. Atunci cand educi o populatie, trebuie sa ai si o alternativa de suport. Suportul din punct de vedere al medicatiei, al legilor care sa incerce cat de cat sa protejeze un fumator pasiv, a aparut mult mai tarziu la noi fata de alte tari. Toate acestea au alimentat deficitul educational. Nu am avut efectiv campanii de protectie a nefumatorilor. Nu au fost intoteaduna cu mesaje foarte convingatoare. Am avut si o intarziere de realizare a campaniilor, dar si intarzieri in modul de abordare inteligenta a acestor campanii.

Fumatul este absurd in primul rand pentru ca este singurul drog oficializat de stat. Si acest lucru creeaza de la inceput o baza foarte solida tuturor fumatorilor care nu vad in el un pericol. In al doilea rand, fumatul a fost ani de zile un drog la moda. Exista aceasta modalitate de a fi la un nivel competitional din punctul de vedere al fumatorului. Locurile de fumatori erau foarte restrictive cu cei care nu imbratisau acest obicei. Si in al treilea rand, mi se pare absurd pentru ca fiecare fumator constientizeaza pericolele, dar merge conform principiului universal valabil „Nu mi se va intampla mie”.

HotNews.ro: Care este impactul expunerii la fumul de tigara a nefumatorilor?

Dr. Florin Mihaltan: Se stie din studiile care s-au facut pana acum ca unul din cinci nefumatori risca sa faca o boala. Se mai stie ca un fumator care sta cateva ore bune intr-un restaurant sau intr-o locatie cu fumatori activi, este extrem de dependent din punct de vedere al expunerii spatiului in care se fumeaza, de numarul de tigari care se fumeaza in intervalul respectiv, de numarul de fumatori prezenti in incinta respectiva si in mai mica masura de ventilatie, de expunerea la sursele de ventilatie din incaperea respectiva. El cumuleaza un risc de 30% mai mare comparativ cu un nefumator care nu este expus fumului de tigara.

HotNews.ro: Ce se intampla cu organismul uman in momentul in care este supus la tutun?

Dr. Florin Mihaltan: Sunt cateva efecte care pleaca de la momentul inhalarii fumului de tigara. In jur de 2.000 de compusi toxici din care 65 sunt cei care induc cancer, creeaza o iritatie la nivelul mucoasei bronhice. Are un efect proinflamator, incurajeaza inflamatia.

De aceea, fumatorul este cel care de obicei tuseste si expectoreaza. Iar de aici incepe drama. Inhalarea acestui fum duce la o reducere progresiva a respiratiei si a capacitatii de efort a fumatorului. Un sportiv care fumeaza are performante mult mai mici decat un sportiv care nu fumeaza. Exista efecte legate de acesti produsi care incurajeaza artero-scleroza, depunerea de colesterol, intervin in anumite cicluri hormonale pe care le influenteaza.

Exista un spasm vascular pe care il creeaza si o anumita substanta din fumul de tigara, monoxidul de carbon blocheaza globulele rosii. Se ajunge la infarctul miocardic, care poate sa apara la varste cu atat mai mici, cu cat fumatorul fumeaza mai mult. Si ma gandesc la efecte la distanta care apar de obicei sub forma unui cancer pulmonar, enfizem, care apar dupa varsta de 40-45 de ani.

Sunt efecte care sunt cu consecinte la distanta si unele imediate, care se inmultesc in timp, in functie de numarul tigarilor fumate, de durata expunerii si de existenta altor probleme in acele perioade.

Nota: Interviul a fost realizat in timpul Zilelor Stiintifice ale Institutului National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, in perioada 9 – 12 octombrie a.c.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro