Sari direct la conținut

MedLife atrage o finantare importanta de la Banca Mondiala. Primul proiect: un spital privat cu unitate de primire urgente

MedLive.ro
MedLife Brasov (proiect), Foto: MedLife.ro
MedLife Brasov (proiect), Foto: MedLife.ro

Divizia de investitii a Bancii Mondiale – International Financial Corporation – si compania de servicii medicale MedLife au incheiat joi un contract de finantare de 10 milioane de euro, ca prima etapa dintr-un program de investitii in suma totala de 20 de milioane de euro, derulat in perioada 2010-2013. Primii bani vor merge catre noul spital de mari dimensiuni in Bucuresti – cu Unitate de Primiri Urgente UPU, cinci sali de operatie si 140 de paturi -, si noua Hyperclinica MedLife Brasov, cel mai mare centru medical privat din localitate, alaturi de un alt spital privat, tot la Brasov. Pana in 2013, MedLife intentioneaza sa detina o retea de 20 de hyperclinici si cinci spitale specializate in toata tara.

Hyperclinica si noul spital din Brasov vor fi dezvoltate pe o suprafata de 2.800 mp; Hyperclinica MedLife urmeaza sa fie deschisa pana la sfarsitul acestei veri. In acest scop, compania a achizitionat 80% din Policlinica de Diagnostic Rapid Brasov, cu o investitie de peste 3 milioane euro. Noul spital MedLife din Bucuresti, pe de alta parte, isi va derula activitatea intr-o cladire de aproximativ 9.500 mp, in apropierea Spitalului de Urgenta.

Un alt proiect in Capitala ar viza deschiderea unui spital specializat pe urologie. Amplasat in zona Ferdinand, acesta ar urma sa fie finalizat in primavara anului 2011, cel tarziu.

„Piata privata de servicii medicale e foarte mica si segregata. Ca lider, cota noastra de piata este de circa 6%, in timp ce in tarile din regiune, marii operatori detin 17-20% din piata de servicii medicale. Fara consolidarea pietei, impactul domeniului medical privat nu va avea vreo mare importanta”, a declarat Mihai Marcu, presedintele consiliului de administratie al companiei, in cadrul unei conferinte de presa. Pentru anul acesta, tinta MedLife este sa atinga 8% din piata, si pana la 12-13% in urmatorii doi ani, a mai spus Marcu.

„Acum avem un milion de pacienti anual. Dupa aceste investitii vom ajunge la doua milioane de pacienti”, a precizat Mihai Marcu. „Am dat startul unui program major de investitii, de 20 milioane de euro, intr-o perioada de criza economica, cand o serie de companii au intrat in insolventa sau incearca sa supravietuiasca”, a spus el.

„Aceasta investitie reflecta o prioritate strategica a IFC: de a sprijini retelele si furnizorii medicali in zonele unde oferta de acest gen este redusa. De asemenea, programul de investitii va sustine MedLife – un client valoros din portofoliul nostru, in demersul de extindere a retelei sale si, totodata, mareste participarea actuala a IFC la capitalul companiei”, a declarat la randul sau Guy Ellena, Director al Diviziei de Sanatate si Educatie din cadrul IFC. „Oamenii sunt tot mai preocupati de calitatea serviciilor medicale care li se ofera”, a mai spus el.

Preluarea Euroclinic, „un deal interesant”

Preluarea spitalului Euroclinic ar fi „un deal interesant” pentru MedLife, a declarat Mihai Marcu, referitor la unele zvonuri care ar circula in piata. „Spitalul Euroclinic este mic, are doar 30 de paturi, insa pentru MedLife ar fi un deal interesant”, a spus el, fara sa precizeze insa daca se poarta negocieri in acest sens.

Pentru urmatorii trei ani, bugetul de investitii este asigurat in proportie de 50% de finantarea IFC, care ocupa si pozitia de actionar MedLife, cu 12,75%. „Suma (20 milioane euro – n.red.) va fi suplimentata prin achizitiile in leasing sau rate, cum ar fi cele pentru aparatura”, a mentionat Mihai Marcu, adaugand ca MedLife nu duce lipsa de finantatori: „Finantatorii ne bat la usa. Daca vom avea nevoie de o finantare mai mare, o putem obtine in cateva saptamani”.

Actionarii furnizorului de servicii medicale private MedLife, familia Marcu si IFC, au vandut la sfarsitul anului trecut 36,25% din titluri fondului privat SGAM Eastern Europe, controlat de bancile franceze Credite Agricole si Societe Generale. Familia Marcu detine in continuare pachetul majoritar, respectiv 51%, iar IFC are 12,75%.

MedLife

MedLife activeaza pe piata din Romania din 1996, fiind in acest moment cel mai mare operator privat de servicii medicale de pe piata locala. Cu o experienta de peste 14 ani, MedLife a reusit sa se impuna pe piata de profil prin aplicarea unui sistem integrat de servicii medicale: ambulator, laborator de analize, imagistica, chirurgie, recuperare si relaxare.

La ora actuala, MedLife isi desfasoara activitatea in cinci hyperclinici in Bucuresti si in tara, cinci laboratoare proprii de analiza, 28 de centre medicale generaliste in Bucuresti si in tara, sase centre cu specializare unica si in colaborare cu peste 110 de clinici medicale partenere din toata tara.

De asemenea, MedLife detine cel mai mare spital privat din tara, Life Memorial Hospital, rezultatul unei investitii de aproximativ 17 milioane de euro. Acesta este primul spital din Romania realizat in conformitate cu cerintele obligatorii din Uniunea Europeana si singurul spital care dispune de un ambulatoriu si un laborator propriu de analize medicale ce faciliteaza realizarea investigatiilor si diagnosticarea intr-un timp foarte scurt.

Compania are in prezent peste 1000 de angajati.

Comenteaza pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro