Sari direct la conținut

Medvedev, "un cadavru ambulant": Putin se pregateste sa scape de protejatul sau "prea reformist"

HotNews.ro
Medvedev si Putin, Foto: Agerpres
Medvedev si Putin, Foto: Agerpres

Premierul Dmitri Medvedev, pe vremuri unul dintre cei mai populari lideri rusi, este in prezent „un cadavru ambulant”, in contextul in care fostul sau mentor, presedintele Vladimir Putin, il saboteaza constant, scrie „Washington Times„. Miscarile din ultima perioada de la Kremlin i-au determinat pe multi analisti sa afirme ca Putin, un presedinte ce actioneaza fara scrupule, se pregateste sa scape de protejatul sau „prea reformist”. Potrivit acestora, inlaturarea lui Medvedev este „iminenta”, iar premierul de la Moscova va ajunge in „obscuritate politica”.

Publicatia afirma ca Medvedev (47 de ani) a fost mereu partenerul junior in duetul pe care l-a format cu Putin (60 de ani). Atunci cand Medvedev a ajuns presedinte, el a facut practic schimb de functii cu fostul ofiter din cadrul temutului KGB, astfel incat Putin sa ramana in zona puterii.

Dar, la un moment dat, romantismul politic dintre cei doi s-a stins. Evenimentul pare sa se fi petrecut candva intre mandatul de presedinte al lui Medvedev (2008-2012) si reintoarcerea lui Putin ca sef al statului, in luna mai a anului trecut.

Putin a anulat reformele politice initiate de fostul sau protejat, facand ca defaimarea oficialilor sa fie din nou o infractiune si impunand controlul Kremlinului in alegerea directa a guvernatorilor din Federatia Rusa. In acelasi timp, presa de stat, aproape complet pro-Putin, il ignora pe premier sau difuzeaza materiale negative despre el.

Unde a gresit Medvedev. Ce cred analistii

Cei mai multi analisti sunt de parere ca inlaturarea lui Medvedev este „iminenta”, iar premierul de la Moscova va ajunge in „obscuritate politica”. „Washington Times” a publicat declaratiile catorva cunoscatori ai scenei politice de la Moscova:

*Andrei Piontkovsky, analist politic: „Putin a decis deja in problema Medvedev. Acum este doar o chestiune de timp pana ce acesta va disparea. Acest lucru se va intampla cand va fi cel mai avantajos pentru Putin”.

*Nikolai Petrov, analist la think-tank-ul Carnegie Moscow Center: „Intr-un sens politic, Medvedev este un cadavru ambulant”.

* In urma cu cinci ani, cand Medvedev a fost ales presedinte, el afirma ca „libertatea este mai buna decat lipsa libertatii”. Politicianul tanar a inspirat o noua generatie de rusi, urbani si educati, care isi puneau sperante in reforme adevarate.

Analistii cred insa ca Medvedev s-a dovedit „prea independent” pentru Putin, care a ocupat functia de sef al executivului in timpul mandatului sau. Putin, care a fost presedinte intre 2000 si 2008, nu a putut candida pentru un nou mandat consecutiv si l-a desemnat pe Medvedev sa-l inlocuiasca pana cand putea sa candideze din nou la sefia statului, in 2012.

* O alta speculatie care circula pe scena politica rusa este aceea ca Putin, care in calitate de presedinte numeste premierul, ar putea sa-l inlocuiasca pe Medvedev cu Serghei Shoigu, noul ministru al Apararii de la Moscova.

* Intr-o alta miscare de sabotare a autoritatii lui Medvedev, Putin a decis in noiembrie trecut sa aleaga personal liderul grupului parlamentar al partidului Rusia Unita (de guvernamant), in loc sa ii acorde acest drept lui Medvedev, care este presedintele formatiunii.

* Supararea lui Putin pe Medvedev deriva in parte si din crezul sau ca sustinerea pe care protejatul sau a acordat-o reformelor, in perioada in care era presedinte, a dus la nasterea miscarii de contestatare a lui Putin. La finele anului trecut, Medvedev chiar si-a exprimat simpatia publica pentru criticii lui Putin, afirmand ca „anumite chestiuni ce sunt cerute (de catre opozitie) sunt probabil juste, iar autoritatile trebuie sa ia masuri”.

* Medvedev s-a exprimat de asemenea in favoarea unui tratament mai bland aplicat membrelor grupului punk Pussy Riot, trimise la inchisoare pentru ca au cantat o rugaciune anti-Putin intr-o catedrala din Moscova. „Daca as fi fost judecator, nu le-as fi bagat in inchisoare. Pur si simplu pentru ca eu cred ca nu este corect ca ele sa fie private de libertate. Ele au petrecut deja destul timp in inchisoare, ajunge”, a declarat Medvedev in noiembrie 2012, raspunzand unei intrebari privind o eventuala eliberare anticipata a celor doua tinere, Nadejda Tolokonnikova (22 de ani) si Maria Alehina (24 de ani), incarcerate in inchisori diferite, aflate la mare distanta de Moscova.

Putin a acuzat grupul muzical de „subminarea temeliilor morale” ale Rusiei, insa Medvedev a criticat asprimea deciziei judecatorilor in acest caz.

* Analistii sugereaza de asemenea ca inlaturarea lui Medvedev il va ajuta pe Putin sa-i izoleze pe sustinatorii cunoscuti ai reformelor politice, sociale si economice.

Jadwiga Rogoza, analista in cadrul Centrului pentru Studii Est-europene din Varsovia, a declarat: „Un nou element al strategiei Kremlinului este sa urmareasca disciplinarea proprilor sai suporteri si sa limiteze acele grupuri ale elitei in care Vladimir Putin are o incredere limitata. Kremlinul incepe sa-i trateze ca pe un grup care nu-l va sprijini in mod necesar pe presedinte in eventualitatea unei escaladari a problemelor si va incerca mai degraba sa-si construiasca propriul sau capital politic prin folosirea acestei instabilitati”.

* Putin ar putea renunta la Medvedev si pentru a-si creste rata de popularitate, aflata intr-un declin constant. „Washington Times” citeaza un sondaj publicat de centrul independent Levada saptamana trecuta, care indica ca doar 32% dintre rusi ar vota pentru Putin daca ar fi organizate alegeri in aceasta luna. In luna martie a anului trecut, Putin castiga alegerile cu 63.6 % din voturile exprimate.

* Lucrurile ar putea deveni chiar si mai periculoase pentru Putin, in contextul in care nemultumirile provocate de majorarea taxelor imobiliare si a facturilor la utilitatile publice (in unele locuri chiar cu 250%), au dus la proteste in intreaga tara.

Dmitri Oreshkin, analist din Moscova, crede ca „totul va depinde de cat de critica va deveni situatia. Dar daca demiti pe cineva, acest lucru implica imediat responsabilitate. Lucrurile ar trebui sa se indrepte spre ceva mai bun dupa aceea, dar este clar economia nu se va imbunatati in mod semnificativ prea curand”.

Expertul e de parere ca „lui Putin nu-i place sa se desparta de cei care i-au fost loiali. Cand va scapa de Medvedev, o va face intr-o maniera respectuoasa, cu o compensatie pe masura”.

Oreshkin a sugerat chiar ca Kremlinul este precaut cu privire la ruinarea liniei oficiale ce prezenta o relatie stransa de prietenie intre presedinte si prim-ministru: „Demiterea lui Medvedev ar strica imaginea publica oferita, aceea a unei mari prietenii intre cei doi lideri politici de frunte. In schimb, s-ar dovedi ca cei doi au fost implicati in aceasta lupta crancena”.

Dezvaluirile facute de „Washington Times” au venit in contextul in care, luni, Putin a marcat un an de la realegerea sa ca presedinte, pentru al treilea mandat ca sef al statului. Alegerile din 2012 au fost precedate de proteste masive ale opozitiei. Imediat dupa alegerea lui Putin, Kremlinul a initiat o serie de legi ce ameninta protestatarii cu amenzi uriase si califica drept „agenti straini” grupurile ce primesc finantare din strainatate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro