Sari direct la conținut

Mercenari ruși au fost trimiși în regiunea Donbas din estul Ucrainei: „E casa plină. Adună pe toată lumea cu experiență de luptă” (Reuters)

HotNews.ro
Separatisti pro-rusi in Donbas, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images
Separatisti pro-rusi in Donbas, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Rusia a trimis în ultimele săptămâni mercenari în estul Ucrainei controlat de separatiștii pro-ruși după ce a masat deja trupe regulate la granița țării, relatează Reuters, citând patru surse pe care le-a intervievat sub condiția anonimității.

Moscova a masat cel puțin 100.000 de militari la granița sa cu Ucraina de la începutul lunii noiembrie, prezentând săptămâna trecută o listă de garanții de securitate urgente pe care le solicită din partea NATO și a Occidentului.

Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014 și separatiștii pro-ruși au capturat ulterior un teritoriu semnificativ din regiunea industrială Donbas aflată în estul Ucrainei, continuând să lupte împotriva forțelor guvernamentale din regiune, în pofida unor tentative repetate de a obține o încetare a focului.

Ministerul rus al apărării a anunțat joi că sute de parașutiști ruși vor efectua exerciții în apropierea frontierei ucrainene în această săptămână, aceștia urmând să simuleze capturarea unui teritoriu în cadrul unei operațiuni ofensive.

Din cele patru surse intervievate de Reuters, trei au descris ofertele primite din partea unor entități care recrutează mercenari pentru regiunea Donbas. Ei afirmă că recrutorii nu au dezvăluit pe cine reprezintă.

Toate cele patru surse au acceptat să discute cu jurnaliștii Reuters doar sub condiția anonimității, citând temeri legate de siguranța lor.

Două dintre cele trei surse ofertate au relatat că au acceptat în timp ce a treia a afirmat că a refuzat oferta.

„E casa plină. Ei adună pe toată lumea cu experiență de luptă”, afirmă una din cele două surse care au acceptat propunerea. Aceasta a precizat că anterior a luptat în Ucraina și Siria pentru contractori de securitate ale căror operațiuni sunt în linie cu interesele strategice ale Rusiei.

Luptătorul a declarat că intenționează să se alăture celorlalți mercenari ruși din regiunea Luhansk controlată de separatiștii loiali Moscovei.

Kremlinul neagă prezența mercenarilor

Kremlinul susține că nu are nicio legătură cu contractori militari privați, afirmând că soldații acestora sunt „voluntari” independenți de statul rus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat:

„Este prima dată când aud de acest lucru și nu știu cât de încredere sunt aceste afirmații”.

Peskov a adăugat că în estul Ucrainei nu se află și nu s-au aflat niciodată trupe regulate sau consilieri militari ruși și că Moscova nu ia în considerare trimiterea unora.

Însă o instanță din Rusia a dezvăluit involuntar săptămâna trecută în cadrul unui proces de corupție că până la 26.000 de militari ai forțelor regulate ruse s-ar afla în Donbas și Luhansk.

Acțiuni de sabotaj care să submineze stabilitatea Ucrainei

Trei dintre sursele intervievate de Reuters afirmă că nu sunt la curent cu planuri privind un nou atac al Rusiei asupra Ucrainei sau de pregătiri care să sugereze că urmează unul.

Una dintre surse, un contractor care a luat parte la operațiuni ale Moscovei din străinătate și care tocmai a ajuns în estul Ucrainei, susține că desfășurarea de trupe este în scopuri defensive. Primul mercenar afirmă același lucru.

Însă o altă sursă care nu este implicată direct în desfășurare afirmă că este în contact cu persoane de la fața locului care spune că mercenarii primesc antrenament special. Această sursă afirmă că scopul desfășurării mercenarilor este de a lansa activități de sabotaj care să submineze stabilitatea Ucrainei.

Republica Populară Donețk (RPD) și-a proclamat independența față de Ucraina în 2014 după ce separatiștii au preluat controlul asupra unei fâșii din estul țării. Deși susținută de Moscova, RPD nu este recunoscută de comunitatea internațională.

Alexandr Borodai, fost premier al RPD și liderul formațiunii separatiste Uniunea Voluntarilor din Donbas, afirmă că organizația sa nu a fost implicată în recrutarea de mercenari pentru estul Ucrainei.

Membri ai organizației sale au luptat anterior în Ucraina și Siria.

„Ne vom chema oamenii când și dacă va fi nevoie dar deocamdată nu a existat niciun apel”, susține acesta, care este și parlamentar al Partidului Rusia Unită, formațiunea politică a președintelui Vladimir Putin.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro