Merkel vrea să continue să „protejeze” brevetele de vaccin
Guvernul Angelei Merkel și-a exprimat joi puternice rezerve cu privire la propunerea susținută de Statele Unite pentru ridicarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, crezând dimpotrivă că acestea ar trebui să fie „protejate” în continuare, potrivit AFP.
„Protecția proprietății intelectuale este sursa inovației și trebuie să continue să fie așa și în viitor”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a guvernului german, reacționând la anunțul SUA.
Laboratorul german BioNTech a estimat joi că protecția brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid nu a fost factorul care limitează producția și furnizarea vaccinului său dezvoltat împreună cu americanii de la Pfizer, potrivit AFP.
„Brevetele nu sunt factorul care limitează producția sau furnizarea de vaccin. Nu ar crește producția globală sau furnizarea de doze de vaccin pe termen scurt și mediu”, a declarat laboratorul pentru AFP.
Moderna Inc (MRNA.O) a declarat joi că este de părere că țările din întreaga lume vor continua să cumpere vaccinul COVID-19 timp de ani de zile, chiar dacă se renunță la brevete, remarcând faptul că rivalii ar întâmpina obstacole semnificative în ceea ce privește extinderea producției, potrivit Reuters.
Moderna, care a declarat în octombrie că nu va aplica brevetele asupra vaccinului său în timpul pandemiei, a remarcat lipsa companiilor capabile să extindă rapid producția complexă a unui vaccin similar pentru a satisface cererea globală crescândă.
„Ei vor trebui să efectueze un studiu clinic, să obțină datele, să obțină aprobarea produsului și să fabrice pe scară largă. Acest lucru nu se întâmplă în 6 sau 12 sau 18 luni”, a declarat șeful executivului Moderna, Stephane Bancel, într-o conferință.
Comentariile vin la o zi după ce Statele Unite au declarat că vor susține renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile COVID-19, pentru a ajuta la accelerarea încetării pandemiei, deschizând calea pentru ceea ce ar putea fi luni de negocieri pentru a elabora un plan specific de renunțare.
Acțiunile Moderna au scăzut cu 7,5% după anunț. Acțiunile altor producători de vaccinuri COVID-19, cum ar fi Pfizer Inc (PFE.N), au scăzut de asemenea.
„Deși acesta este un titlu negativ”, au spus analiștii Morgan Stanley într-o notă de cercetare, nu există un mecanism „care să oblige conducerea să învețe alți producători cum să își facă vaccinul, sugerând că nu va exista nicio modificare a status quo-ului”.