Sari direct la conținut

Meseria de nutritionist, la pas de reglementare. Cum vei putea ajunge specialist in diete alimentare si cum  s-a ajuns la o adevarata inflatie de specialisti?

HotNews.ro

Deputatii vor da, marti, vot final pentru un proiect de lege privind exercitarea profesiei de dietetician, precum si infintarea, organizarea si functionarea Colegiului Dieteticienilor din Romania (CDR). Potrivit proiectului de lege, persoanele care doresc sa practice meserie de dietetician sau nutritionist vor fi obligate sa aiba o diploma de licenta in specializarea nutritie si dietetica, eliberata de o institutie de invatamant superior cu o durata de minimum 3 ani (180 de credite), sa sustina examenul de dietetician autorizat si sa aiba calitatea de membru al CDR.

  • Florin Buicu (deputat PSD), unul dintre initiatorii acestui proiect de lege si presedintele Comisiei pentru Sanatate, spune ca pe piata din Romania “au aparut foarte multi asa-zisi specialisti “ care au obtinut diploma de nutritionist “in urma unui curs de 2 ore facut de cine stie ce producator suplimente alimentare”.

CDR va derula si activitati de “demascare” a celor care practica meseria de nutritionist fara a detine statutul de dietetician, a precizat deputatul. Proiectul de lege are raport de adoptare, prin urmare are sanse mari sa fie adoptat de catre Camera Deputatilor, care este si camera decizionala. Care ar putea fi conditiile pentru a intra in tagma nutritionistilor, care este opinia nutritionistilor si efectul scontat?

Cum au luat nastere aceste proiecte de lege

Proiectul de lege privind organizarea si exercitarea profesiei de dietetician, aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, imbina prevederile a doua proiecte de lege, depuse la 2-3 saptamani distanta, care vizau reglementarea domeniului de nutritie si a rezultat in urma formarii unui grup de lucru la care au participat profesori de la mai multe facultatii de medicina din tara si reprezentanti ai ONG-urilor care activeaza in domeniu, spune deputatul PSD Florin Buicu, unul dintre initiatorii propunerii legislative.

Florin Buicu

Florin Buicu

Foto: Camera Deputatilor

“In momentul de fata sunt doua proiecte care practic vor sa reglementeze profesia de dietetician, la diferenta de 2-3 saptamani depuse unul de celalalt. […] A existat un grup de lucru la care au participat cadre didactice de la UMF Iasi, UMF Cluj, UMF Targu Mures si ONG-urile care activeaza in domeniu si a iesit la final un proiect nou. Un proiect care cuprinde elemente din cele doua proiecte initiale depuse la Senat. Proiectul de lege final care este pe ordinea de zi sau va fi pe ordinea de zi astazi la Camera Deputatilor este un mix intre prevederile din cele doua proiecte depuse la Senat”, a declarat pentru Hotnews deputatul Florin Buicu.

Care sunt conditiile pentru a practica meserie de dietetician sau nutritionist?

Profesia de dietetician s-ar putea fi exercitata numai de catre persoanele care au obtinut statutul de dietetician autorizat. Pentru obtinerea acestui statut, persoanele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, printre care: obligatia de a avea un titlu oficial de calificare in nutritie si dietetica, dar si de a fi membru al CDR. Pentru a detine un titlu oficial de calificare in nutritie si dietetica, persoanele care isi doresc sa devina nutritionisti ar trebui sa respecte urmatoarele prevederi:

  • sa detina o diploma de licenta in specializarea nutritiei si dietetica, eliberata de o insitutie de invatamant superior, acredidata in Romania, pe domeniul sanatate, cu o durata de minimum 3 ani (180 de credite)
  • sa promoveze examenul national de dietetician autorizat, organizat de catre insitutiile de invatamant superior care au un program de licenta acreditat in specializarea nutritiei si dietetica, elaborat in colaborare cu CDR
  • sa faca dovada efectuarii unui an de practica in domeniul nutritiei si dieteticii in conformitate cu dispozitiile cuprinse in normele metodologice de aplicare a prezentei legi sau sa detina o diploma de masterat in domeniul nutritiei si dieteticii (120 de credite) “

Nutritionistul Camelia Olteanu considera ca daca o asemenea propunere legislativa la deveni lege, “neavenitii care se dau nutritionisti si nu au nici o scoala la baza” vor disparea din aceasta piata

  • “Da, in mod normal, daca s-ar face o lege care sa stea in picioare in toata tara, atunci ar mai disparea din toti neavenitii care se dau nutritionisti si nu au nici o scoala la baza, nimic. Si ar fi foarte bine pentru ca acum daca ati vazut toti actorii, toate vedetutele, in ghilimele vorbesc , toata lumea este nutritionist sau dietetician. Apar in mass-media si isi dau cu parerea asupra a orice sau pe internet abunda de asa ceva, ceea ce nu este normal. Trebuie sa ai o scoala de medicina la baza, nu se poate chiar asa.”  a declarat pentru Hotnews Camelia Olteanu, medic nutritionist, intrebata fiind daca considera ca in urma adoptarii unor asemenea masuri vor disparea o parte dintre oamenii care ofera servicii de nutritie in acest moment in Romania.

In 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, insitutiile de invatamant superior care au emis diplome de licenta in specializarea nutritie si dietetica ar putea fi obligate sa organizeze primul examen national de dietetician autorizat, pentru persoanele care detin deja diplome sau adeverinte de licenta in aceasta specializare. De asemenea, in vederea recunoasterii diplomelor in domeniu obtinute in alte state, cetatenii straini vor trebui sa sustina examenul de dietetician autorizat, se arata in proiectul de lege.

Colegiul Dieteticienilor din Romania ar putea avea ca obiect de activitate inclusiv depistarea persoanelor care incalca prevederile legii prin prestarea de servicii de consultanta sau tratament in domeniul nutritiei, sustine presedintele Comisiei pentru Sanatate si Familie.

  • “In momentul in care, practic, colegiul, organizatia profesionala se constituie, aceasta organizatie profesionala va derula inclusiv activitati de demascare a celor care uzurpa aceasta calitate. Nu exista o prevedere, asa cum nu exista in prevederile de la Colegiul Medicilor si alte colegii profesionale un tip de sanctiune care sa bata prevederile din Codul Penal. […] Fiecare (n.r.: organizatie profesionala) isi propune sa isi promoveze profesia, sa isi apare profesia, sa isi reglementeze modalitatea de intrare in profesie, care sunt moditatile de ramanere in profesie, cum se furnizeaza serviciile profesionale respective. Ele, practic, vor  fi prevazute in statutul, in reglementarile ulterioare. Legea vine practic vine si reglementeaza un domeniu si stabileste infintarea organismului profeisonal.” a precizat Buicu.

Florin Buicu, deputat si medic, sustine ca mentinerea unui stil de viata sanatos este unul dintre obiectivele strategice pe care il are Uniunea Europeana si Romania pentru perioada urmatoarea si nutritionistii au un rol foarte important in atingerea acestui obiectiv. Acestia vor activa pe mai multe paliere: la nivelul comunitatii prin furnizarea de programe de prevenire si preventie, la nivelul spitatelor si insitutiilor medicale prin oferirea de consultanta privind regimul igieno-dietetic, inclusiv meniurile, si la nivel academic, spune deputatul.

“Nutritionistii si dieteticienii vor avea in primul rand un rol foarte important in mentinerea unui stil de viata sanatos, este unul dintre obiectivele strategice pe care il are si Uniunea Europeana si Romania pentru perioada urmatoare. Vorbim practic de o populatie tot mai obeza, o populatie la care factorii de risc alimentar sunt din ce in ce mai mari. Acesti profesionisti, in moment in care sunt recunoscuti pe piata muncii din Romania si isi vor desfasura activiatatea, vor putea interveni pe mai multe paliere: pe palierul de sanatate publica, adica la nivelul comunitatii, inclusiv la nivelul angajatorilor, vor putea furniza programe de prevenire si de preventie, si aici ma refer practic la promovarea sanatatii, stil de viata sanatos si asa mai departe. Pe de alta parte, avem dieteticianul clinician, asta inseamna ca ei vor lucra in spital si in afara de tratamentul medicamentos, prescris de medic. Ei vor face la urma un fel de consultanta pe alimentatie sanatoasa. Si vor putea lucra inclusiv la nivel academic fiind pregatiti pe modelul Bologna, astfel incat sa lucreze in zona aceasta academica, asistent universitar si asa mai departe. In momentul in care un pacient merge la un medic specialist in diabet si boli de nutritie, medicul este cel care da tratamentul medicamentos, medicamente, insulina si asa mai departe. Partea de consultanta privind regimul igieno-dietetic, inclusiv meniurile, sunt si vor fi apanajul acestor specialisti de nutritie si dietetica. […]Va spun sincer ca am avut intalniri cu asociatiile de specialistii din Canada si Statele Unite. Au o dezvoltare mult mai rapida si mult mai ampla decat a avut pana acum Romania in acest domeniu. Ei de exemplu in cadrul spitalelor invata pacientii efectiv ce sa manance, cum sa manance, cat sa manance, fiecare principiu alimentar cum poate fi folosit in alimentatie. La tipul de activitate derulata ce fel de meniu are nevoie fiecare. Va fi de fapt un domeniu si o piata a muncii in care vor intra specialistii care pentru asta vor lucra.” a raspuns Florin Buicu intrebat fiind care ar fii impactul produs de aceasta initiativa legislativa, daca va deveni lege.

Cum au aparut nutritionistii-specialisti?

Buicu sustine ca pe piata nutritiei din Romania au aparut foarte multi “asa-zisi” specialisti care au obtinut diploma de calificare in domeniu in urma “unui curs de doua ore facut de cine stie ce producator de suplimente alimentare”, iar in acelasi timp exista o clasa de absolventi de medicina care studiaza la nivel stiintific acest domeniu. De monitorizarea activitatii acestor profesionistii se va ocupa CDR si nu Colegiul Medicilor deoarece exista o diferenta de pregatire intre medici si nutritionisti, sustine deputatul.

“Din punct de vedere al pregatirii, medicii, medicii dentisti si farmacistii sunt reglementati sectorial. Spre deosebire de dieteticieni, mediciul face sase ani de facultate. Forma de pregatire de licenta si de masterat fiind inclusa in forma de pregatire. Nutritionistul dietetician este absolvent conform modelului de Bologna de licenta de 3 ani, masterat si pe urma doctorat. Din punct de vedere al pregatirii, cei care termina si sunt nutritionisti nu sunt medici. Pe piata din Romania au aparut foarte multi asa-zisi specialisti care au niste diplome foarte frumoase pe care scrie nutritionist si cu litere foarte mici scrie “acest titlu a fost obtinut in urma unuicurs de 2 ore facut de cine stie ce producator de suplimente alimentare”. Pe cand avem o clasa de absolventi de medicina care sunt nutritionisti, dieteticieni si care, practic, timp de 3 ani de zile, in timpul facultatii, fac la nivelstiintific pregatire in acest domeniu. Practic, prin reglementarea domeniului si prin aparitia colegiului, similar medicilor, profesionistii din domeniu isi reglementeaza de fapt activitatea, inlusiv forma aceea de educatie medicala continua pe care o au toti profesionistii din sanatate . Vor avea inclusiv o lista foarte clara cu profesionistii din sistem. Va fi obligatia colegiului respectiv sa reglementeze si sa supravegheze piata furnizorilor de asemenea servicii.” a declarat deputatul PSD.

Proiectul de lege va fi dezbatut marti, in Plenul Camerei Deputatilor, cand va primi si un vot final, camera fiind decizionala. Initiativa legislativa vine insotita de un raport de adoptare, prin urmare are mari sanse sa fie adoptata. Daca initiativa va trece de Camera, va merge spre promulgare la presedinte. Daca presedintele Klaus Iohannis va promulga proiectul de lege, aceasta va deveni lege, odata publica in Monitorul Oficial.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro