Sari direct la conținut

Microsoft Romania si IGPR pun in functiune o aplicatie pentru protejarea copiilor care utilizeaza Internetul

HotNews.ro

Compania Microsoft si Politia Romana au anuntat punerea in functiune a aplicatiei Child Exploitation Tracking System (CETS), aplicatia care ajuta la prevenirea situatiilor in care copiii prezenti pe internet pot deveni victime inocente.

Aplicatia Child Exploitation Tracking System a fost dezvoltata ca urmare a unei cereri adresate anterior de Politia din Toronto lui Bill Gates, in 2003.

Sistemul CETS se incadreaza in obiectivele programatice ale parteneriatului pentru siguranta, incheiat intre Inspectoratul General al Politiei Romane si Microsoft Romania in 2006.

La conferinta de presa unde s-a anuntat lansarea aplicatiei au participat Silviu Hotaran, General Manager Microsoft Romania, Vohe Torossian, Vice President Microsoft CEE, Catalin Dragota, Director Ministerul Internelor si Reformei Administrative si Virgil Spiridon, Head of the Cyber Crime Unit Ministry

“Avem incredere ca tranzitia in spatiul virtual se face in siguranta.

Copiii nostri se conecteaza, sunt din ce in ce mai multi prezenti online, dar pe langa partile pozitive, exista si pericol, cum ar fi timp pierdut, cautare, dar mult mai grave sunt abuzurile asupra copiiilor, exploatarea lor online”, a spus Silviu Hotaran, care a deschis conferinta, prezentand avantajele acestui parteneriat intre IGPR si Microsoft Romania.

Exploatarea copiilor online este o problema grava in toata lumea, iar cooperarea internationala este necesara pentru combaterea consecintelor sale.

“Sa incercam sa punem in legatura parintii, profesorii, intreaga comunitate pentru a impiedica abuzuile. Si noi suntem parinti si stim ce este in spatele internetului, care este riscul, dar cati parinti stiu acest lucru? Cumpara computere pentru copiii lor, dar nu sunt constienti de riscul asumat”, a declarat Torossian.

“Internetul poate fi folosit intr-un mod util sau daunator, noi suntem aici ca pentru a combate partea urata a internetului”, a spus Catalin Dragota.

CETS este deja utilizat in Canada, UK, Italia, Brazilia si Indonezia si in curs de implementare in Romania, Spania si Chile. Franta si Portugalia sunt in curs de evaluare.

In Romania vor exista 50 de lucratori, “in fiecare judet va exista cel putin un utilizator”, dupa cum spune Virgil Spiridon. Utilizatorii vor fi: utilizator sef, utilizatori investigatori si utilizator administrator.

“Nu este un fenomen, dar Romania e o potentiala sursa de copii. Nu avem inca situatii cum sunt in strainatate precum racolarea copiiilor prin internet.

In Romania in anul 2006 au existat 9 cazuri privind pornografia infantila prin internat, iar in primele noua luni din 2007 s-au inregistrat 15 astfel de cazuri”, a adaugat Spiridon, potrivit caruia “CETS este un exemplu real de integrare dintre autoritatile indreptatite sa aplice legea si industria thenologiei informatiei”.

In ceea ce priveste costul acestei aplicatii reprezentantii spun ca a fost gratis, deoarece au lucrat cu partenerii de la Microsoft, spre deosebire de Canada unde suma necesara a fost de 9 milioane de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro