Sari direct la conținut

Ministerul Educatiei lanseaza un concurs de idei pentru dezvoltarea zonei Magurele, in jurul proiectului ELI-NP

HotNews.ro

Ministerul Educatiei lanseaza vineri un concurs un concurs international de idei pentru dezvoltarea orasului Magurele si a zonei inconjuratoare, in jurul proiectului ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics). Proiectul vizeaza, pe termen lung, dezvoltarea unui hub tehnologic in aceasta zona, iar costurile s-ar ridica la peste 2 miliarde de euro, bani obtinuti din fonduri structurale si investitii private.

Competitia „Laser Valley – Land of Lights”, anuntata joi de minister, se deruleaza in parteneriat cu Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu si cu Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti.

„Incercam de la nivelul administratiei publice centrale sa orchestram constructia unui ecosistem de inovare si antreprenoriat care sa duca la locuri de munca hightech, sa duca la bunastare, sa duca la prezenta internationala puternica. De fapt noi pegatim ca in toamna sa discutam cu comunitatea internationala de ce inseamana sa faci business hightech in Magurele, plecand de pretextul minunat al unicitatii stiintifice”, a declarat ministrul Educatiei Adrian Curaj, accentuand ca „dezvoltarea in jurul ELI-NP este dezvoltarea in jurul stiintei si cercetarii”.

Potrivit ministrului, este vorba despre un concurs de urbanism care vizeaza zona dintre Lacul Mihailesti si Portul 1 Decembrie.

Termenul limita de depunere a proiectelor este 1-5 septembrie, iar anuntarea finalistilor (in numar de 9), se va face pe 13 septembrie. Castigatorii vor fi anuntati pe 20 septembrie.

Locul I va primi 6.000 de euro, locul doi va fi premiat cu 4.500 de euro si locul trei cu 3.500 de euro. Vor fi si trei premii din partea sponsorilor, fiecare in valoare de 2.000 de euro.

Organizatorii au precizat ca nu este vorba despre un concurs de proiecte, fiind cautate idei, dar nu doar de dezvoltare arhitecturala. De asemenea, competitia este una internationala fiind deja trimise invitatii la 150 de scoli de urbanism din Europa. „Ne asteptam sa vina idei si din afara Europei”, a afirmat ministrul Curaj.

Organizatorii se asteapta la circa 100 de proiecte depuse, iar pe lista scurta se vor regasi in jur de 30 de proiecte.

Potrivit ministrului, competitia se adreseaza echipelor formate din studenti, proaspat absolventi sau tineri cercetatori din tara si din strainatate, accentul fiind pus pe multidisciplinaritate, fara a exclude echipele unidisciplinare. Participantilor nu li se cere taxa de inscriere.

In ceea ce priveste finantarea necesara dezvoltarii dorite pentru zona Magurele, consturile se ridica la peste 2 miliarde de euro care ar urma sa vina din fonduri struturale si investitii private.

„Acum avem aproape jumatate de miliard (de euro) asociat dezvoltarii de laser si cu tot ce va fi in jurul lui. Acestia sunt bani din fonduri structurale. Resurse din fonduri structurale sunt foarte multe, atat pe dezvoltare regionala, cat si pe stiinta, pe tehnologie, pe educatie, pe transporturi, pe mediu, asa ca eu ma astept ca ceva resurse sa vina pe fonduri structurale, dar sa stiti ca diferenta o face investitia privata si parteneriatul public privat”, a declarat ministrul.

„Suntem undeva la jumatate de miliard si (…) – daca in 2011 de Consiliul Investitorilor Straini era estimat undeva la 1,5 miliarde de euro – astazi cu responsabilitate spunem noi ca am putea depasi public-privat 2 miliarde euro in urmatorii 10 ani, evident nu e peste noapte”, a adaugat Curaj.

Juriul competitiei:

1. Gulsun Saglamer, profesor de arhitectura la Istanbul Technical University (ITU), membru al Comitetului Executiv al Asociatiei internationale a Presedintilor de Universitati (IAUP), presedinte al Comunitatii Universitatilor Mediteraneene (CMU);

2. Leen van Duin, profesor de design arhitectural la Delft University of Technology, School of Architecture, Olanda;

3. Dan Hanganu, profesor la University of Montreal si McGill University, Montreal, membru de onoare al Academiei Romane;

4. James Horan, profesor emerit, reprezentant al Irlandei in Architecture SubGroup, consiliu consultativ al Uniunii Europene pe teme de educatie arhitecturala si cadru profesional al calificarilor;

5. Emil Barbu Popescu, profesor, presedinte al Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”;

6. Constantin Spiridonidis, Profesor la Facultatea de Arhitectura a Universitatii „Aristotel” din Salonic.

Mai multe informatii pot fi gasite pesite-ul competitiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro