Sari direct la conținut

Ministerul Educației, reacție în a treia zi de la investigația Snoop despre profesorul Alfred Bulai, acuzat că a hărțuit sexual mai multe studente

Ministerul Educației, reacție în a treia zi de la investigația Snoop despre profesorul Alfred Bulai, acuzat că a hărțuit sexual mai multe studente
Ligia Deca, ministra Educației și Alfred Bulai. Surse foto: Inquam Photos și Britchi Mirela / Wikimedia

Ministerul Educației a reacționat miercuri la investigația de luni a site-ului Snoop.ro despre profesorul Alfred Bulai de la SNSPA, pe care mai multe studente îl acuză de abuzuri sexuale. Instituția anunță că a cerut Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) să facă verificări în universități cu privire la cazurile de hărțuire sexuală. 

Ministerul Educației spune, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că „nu tolerează, în sistemul de învățământ, nicio abatere care ar putea afecta integritatea și demnitatea umană și susține demersurile Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) pentru clarificarea și soluționarea aspectelor semnalate în spațiul public ce vizează comportamentul lipsit de deontologie al unui cadru didactic universitar”. 

„Noua lege a învățământului superior cuprinde definiții clare pentru actele de hărțuire sexuală și violență psihologică”

În acest context, anunță că Consiliul de Etică și Management Universitar va face verificări în universități cu privire la: 

  • cazurile care au vizat elemente de hărțuire sexuală (sau fapte asimilate);
  • modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară și rezultatele acțiunilor întreprinse la nivel instituțional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenție. 

„Auditarea comisiilor de etică universitară va cuprinde și prezentarea inițiativelor la nivel instituțional pentru promovarea unor valori etice fundamentale, precum libertatea academică, respectiv combaterea discriminării, a abuzurilor și a hărțuirii de orice tip”, mai arată instituția condusă de Lgia Deca. 

Ministerul Educației spune că noua lege a învățământului superior, 199/2023, cuprinde definiții clare pentru actele de hărțuire sexuală și violență psihologică și că toate universitățile sunt obligate să respecte noile prevederi din lege. 

Instituția spune că „a continuat îmbunătățirea legislației în domeniul eticii și deontologiei universitare, prin:

  • adoptarea Codului-cadru de etică și deontologie universitară, care interzice orice fel de hărțuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare;
  • stabilirea obligației ca instituțiile de învățământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naționale sau interne privind etica și deontologia universitară;
  • stabilirea obligației comisiilor de etică universitară de a realiza, începând cu anul universitar 2024-2025, activități de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică și deontologie; 
  • stabilirea obligației ca universitățile să elaboreze ghiduri operaționale prin care detaliază procedurile legale și administrative privind abordarea şi soluţionarea încălcărilor normelor de etică şi deontologie universitară, precum şi a comportamentelor abuzive ale membrilor comunităţii universitare, obligație reglementată de Codul-cadru de etică și deontologie universitară”. 

În comunicatul de presă se arată și faptul că orice formă de hărțuire este considerată o abatere de la normele de etică și deontologice.

„Orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară din instituţia de învăţământ superior”

Ministerul Educației spune că orice abatere a unui profesor poate fi sesizată către comisia de etică a universității, cu respectarea confidențialității reclamantului. 

  • „Ministerul Educației poate fi sesizat pentru orice situație care vizează nerespectarea prevederilor şi a procedurilor legale care privesc etica şi deontologia universitară, în cazul în care sesizarea nu a fost soluționată la nivelul instituției de învățământ superior.
  • Reafirmăm faptul că studenții au dreptul de a beneficia de un mediu de învăţare sigur şi sănătos, inclusiv prin facilitarea accesului la informaţii despre sănătate fizică, mintală, stare de bine şi la servicii de consiliere, conform Codului drepturilor și obligațiilor studentului, aprobat prin ordin de ministru în anul 2024”, spune Ministerul Educației.

Nou regulament de organizare și funcționare a comisiilor de etică din universități 

Ministerul Educației a lansat în consultare publică noul Regulament de organizare și funcționare a Comisiilor de etică din universități, în data de 12 iunie 2024. După cazul Alfred Bulai, instituția anunță că va prelungi perioada de consultare publică.

„Întrucât în perioada de consultare publică nu au fost primite observații, apreciem că se impune extinderea acesteia și facem apel la orice contribuție care ar putea conduce la îmbunătățirea climatului etic în universități”. 

Ligia Deca, după cazul profesorului Alfred Bulai: „Orice abatere de la normele de etică și integritate să fie aspru sancționată”

Ministra Educației, Ligia Deca, spune, citată în comunicatul transmis miercuri, că apreciază curajul victimelor de a spune prin ce au trecut. 

„Hărțuirea sexuală este un flagel, care are consecințe dezastruoase atât asupra victimelor, cât și asupra climatului profesional din orice organizație. Atunci când cei care hărțuiesc sunt și în poziții care presupun încredere și autoritate, precum cea de cadru didactic, impactul este cu atât mai devastator. Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în față și au spus adevărul și îi încurajez pe toți cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze”, spune Deca. 

Ea cere universităților să sancționeze aspru orice abatere de la normele de etică și integritate academică. 

„În calitate de ministru, am urmărit constant îmbunătățirea legislației în domeniul eticii și deontologiei în mediul educațional. Solicit universităților ca orice abatere de la normele de etică și integritate să fie aspru sancționată, asigurând protecția victimelor și asistența post-traumatică. De asemenea, vom acționa, împreună cu instituțiile abilitate și cu mediul universitar, pentru a crește acțiunile de prevenție în sistemul educațional”, a transmis Ligia Deca. 

Tot miercuri, a reacționat și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, care susține că situația profesorului Alfred Bulai de la SNSPA „scoate în evidență, încă o dată, prevalența violenței împotriva femeilor în toate mediile, inclusiv cel academic, și subliniază relațiile de putere inegale dintre femei și bărbați, care stau la baza acestor abuzuri”. Agenția precizează și că victimele violenței domestice, discriminării pe criteriu de sex și traficului de persoane pot apela numărul de telefon 800.500.333, serviciu asigurat 24/7.

„Dezbracă-te să-mi arăți că ai încredere în tine”


Jurnaliștii de la Snoop au scris că Bulai chema studentele și la terase pentru a discuta prestația lor la curs, dar le punea întrebări despre viața lor sexuală. Acesta le vorbea și câte patru ore despre cum trebuie să se poarte o femeie, astfel încât bărbatul „să se simtă puternic”.

Conform afirmațiilor lui Bulai către fete, studentele trebuie să fie „sexicioase”, să aibă curaj „să-și expună corpul”. „Dacă îți zic să te dezbraci, te dezbraci?”, se aude profesorul pe o înregistrare ajunsă în posesia Snoop.

Victimele l-au înregistrat audio pe Alfred Bulai, iar Snoop a realizat un film de peste 20 de minute cu aceste înregistrări, cu declarațiile video ale fetelor și cu reacția lui Bulai.


Începând cu 2001, Alfred Bulai (61 ani) a fost timp de 14 ani prodecan al Facultății de Științe politice din cadrul SNSPA, cu o scurtă pauză între 2006 și 2008, în timpul Guvernului Călin Popescu Tăriceanu. Atunci a fost numit președinte al Agenției pentru Strategii Guvernamentale (ASG), funcție cu rang de secretar de stat.

În 2016 a fost numit din partea PSD membru în Consiliul de administrație al TVR, poziție pe care o deținut-o timp de un an și șase luni. În același an a devenit directorul Departamentului de sociologie, poziție pe care o deține și în prezent. Numai din această calitate a câștigat de la SNSPA, până în 2022, peste un milion de lei, conform declarațiilor de avere.

De-a lungul timpului a coordonat proiecte pentru Banca Mondială și Universitatea București. Este autor sau coautor a numeroase volume de sociologie, printre care manualul de clasa a XI-a, a scris Snoop.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro