Sari direct la conținut

Ministerul Justiției anunță un ghid pentru persoanele victime ale violenţei: Cum poţi să faci o sesizare, unde o depui, care sunt drepturile tale

HotNews.ro
violenta domestica, Foto: GODONG / BSIP / BSIP / Profimedia
violenta domestica, Foto: GODONG / BSIP / BSIP / Profimedia

Un ghid care arată oricărei persoane care este victimă a violenţei cum trebuie să procedeze pentru a-şi apăra drepturile va fi publicat luni pe site-ul Ministerului Justiției, a anunțat vineri ministra Justiției, Alina Gorghiu. 

„Ne-am străduit, la Ministerul Justiţiei, să facem un ghid, urmează ca luni să-l încărcăm pe site-ul Ministerului, astfel încât orice femeie, orice bărbat, orice elev care se simte agresat sau care este subiectul unei fapte care îl lezează, pe care o crede deranjantă, poate să verifice. E foarte simplu să vezi în el, dacă eşti victimă, cum poţi să faci o sesizare, unde o depui, care sunt drepturile tale”, a afirmat ministrul Justiţiei, vineri seară, la Antena 3, potrivit News.ro.

Potrivit lui Gorghiu, deși există încă acea stigmatizare a victimelor,  „victimele au început să prindă curaj şi să sesizeze toate aceste fapte”. 

„Violenţa în societatea românească a crescut destul de mult”, a mai spus ea.

Ajutor financiar oferit victimelor din fondurile confiscate de la infractori

Ea a precizat de asemenea că Ministerul Justiţiei poate acorda ajutor financiar victimelor din fondurile confiscate de la infractori. 

„Am oferit anul acesta, pentru şase victime, de la Ministerul Justiţiei, din banii luaţi de la infractori, aproape 80.000 de lei tocmai pentru a acoperi daunele materiale şi morale”, a adăugat ministrul Justiţiei. 

Alina Gorghiu a precizat că doar o victimă a unei infracţiuni care are nevoie de diverse cheltuieli a apelat la o nouă prevedere conform căreia victimele unei infracţiuni care au nevoie de spitalizare, transport sau cazare de urgenţă a cerut în instanţă contravaloarea acestui voucher.

”Deşi e operaţional mecanismul legat de voucherele pentru victimele infracţiunilor, o singură victimă a apelat în instanţă la soluţionarea dosarului şi a obţinut 18.500 de lei. Trebuie să fii victima unei infracţiuni, să demonstrezi că ai nevoie urgentă de acele cheltuieli, un complet îţi analizează dosarul”, a explicat Gorghiu.

Zece cazuri în care Poliţia a emis ordine de protecţie după noua lege

Ministrul Justiției a adus aminte că a intrat în vigoare legea privitoare la extinderea ordinului de protecţie, iar „asta înseamnă că orice fel de victimă din România care face sesizare împotriva oricărui tip de agresor, nu doar membru de familie, cum era reglementat până acum, poate obţine ordin de protecţie”.

„Le spun tuturor tinerelor care se uită la noi, tuturor femeilor, domnilor, doamnelor: în cazul în care sunteţi hărţuiţi, în cazul în care sunteţi ameninţaţi, şantajaţi, un vecin vă înjură şi vă agresează şi vă dă o stare de temere, dacă online copiii au o problemă şi simt că este o stare de pericol asupra lor, sunaţi la 112, vorbiţi cu un poliţist, ordinul de protecţie provizoriu se va emite dacă se confirmă starea de pericol”, a transmis, vineri seară, la Antena 3, ministrul Justiţiei. 

Alina Gorghiu a menţionat că în doar două săptămâni au fost aproximativ zece cazuri în care Poliţia a emis astfel de ordine de protecţie.

Gorghiu a dat exemplul unei femei șofer din Botoşani, care a avut un eveniment în traficul rutier, l-a rezolvat amiabil, iar ulterior cei doi bărbaţi implicaţi în accident au început să o ameninţe, să o şantajeze şi să îi ceară bani. Împotriva lor a fost emis un astfel de ordin. 

”Nu avem o problemă de legislaţie în România, ci de problema în care aplicăm acea legislaţie şi acea procedură”, a afirmat Gorghiu.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro