Ministerul Justitiei nu a fost informat de Interpol cu privire la localizarea lui Omar Hayssam
Ministerul Justitiei nu a fost informat oficial pana in prezent, de catre Biroul National Interpol, cu privire la localizarea lui Omar Hayssam pe teritoriul Siriei sau pe teritoriul altui stat, se precizeaza intr-un comunicat transmis vineri de institutie.
„Conform legislatiei in vigoare, Ministerul Justitiei poate solicita extradarea unei persoane dupa ce aceasta este localizata sau arestata in baza mandatului de urmarire internationala emis, iar instanta competenta pronunta o incheiere motivata prin care constata indeplinite conditiile pentru a se solicita extradarea”, se arata in comunicatul citat.
In acest context, Ministerul Justitiei subliniaza ca „nu a fost informat oficial de catre Biroul National INTERPOL pana la aceasta data, cu privire la localizarea cetateanului Omar Hayssam pe teritoriul Republicii Arabe Siriene sau pe teritoriul altui stat”.
Ministerul Justitiei mentioneaza ca, la data de 5 mai 2009, a transmis autoritatilor competente siriene, prin intermediul MAE, cererea de comisie rogatorie formulata de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 8263/2/2007, cauza fiind apoi stramutata la Curtea de Apel Oradea. „Pana la acest moment, desi s-au facut reveniri la autoritatile siriene, prin MAE, nu s-a raspuns cererii de asistenta mentionate”, explica MJ.
Tratatul de extradare in vigoare dateaza din 1979
„Procedura de extradare intre Romania si Siria este reglementata, in prezent, de Conventia intre R.S. Romania si Republica Araba Siriana privind asistenta juridica in materie civila, familiala si penala, ratificata prin Decretul nr. 70/1979, publicat in B. Of. nr. 19 din 5 martie 1979”, se mai arata in sursa citata.
„Conform acestui tratat bilateral, partile contractante se angajeaza sa-si predea reciproc, potrivit regulilor si conditiilor prevazute in conventie, in vederea urmaririi penale, judecarii sau executarii pedepsei, persoanele care se gasesc pe teritoriul uneia dintre cele doua parti contractante. Decizia in sensul extradarii sau nu a unei persoane din Republica Araba Siriana in Romania este luata exclusiv de autoritatile siriene dupa primirea cererii de extradare”, subliniaza MJ.
Potrivit Tratatului in vigoare, prin exceptie, nu pot fi extradate din Republica Araba Siriana „persoanele care la data primirii cererii de extradare sunt cetateni ai partii solicitate” (art. 30).
MJ a inaintat Siriei un nou tratat de extradare, dar nu a primit inca niciun raspuns
„In vederea modernizarii cadrului juridic bilateral, in anul 2009, Ministerul Justitiei a raspuns solicitarii MAE si a elaborat un nou tratat de extradare. Proiectul de tratat a fost inaintat pe cale diplomatica, prin intermediul MAE, partii siriene si vizeaza crearea unui cadru general in materia extradarii si nu o situatie specifica”, sustine MJ in comunicat.
Ministerul Justitiei precieaza ca „nu a primit, pana la acest moment, nici de la partea siriana, nici de la MAE, acceptul, obiectii ori contrapropuneri cu privire la documentul inaintat”.
Surse diplomatice citate de televiziunile de stiri au declarat joi ca Romania si Siria ar fi ajuns la un acord privind extradarea lui Omar Hayssam si ca Ministerul Justitiei ar fi elaborat deja documentatia pentru extradarea sirianului, condamnat pentru terorism. Potrivit surselor citate, intelegerea dintre Romania si Siria ar avea un important continut economic, bazat pe un acord de protejare reciproca a investitiilor, semnat de ministrii de Finante ale celor doua tari.
Ministerul Justitiei a confirmat, joi seara, ca a inaintat pe canale diplomatice un proiect de tratat privind extradarea intre Romania si Republica Araba Siriana, precizand ca nu a fost sesizat de partea siriana „cu pozitii legate de acest proiect”.
Presedintele Traian Basescu declara, in noiembrie, ca vizita sa in Siria, din 2008, a avut ca obiectiv modificarea Acordului de extradare intre Romania si Siria, pentru ca, la finalul acestora, Omar Hayssam sa fie extradat in Romania.
Sirianul a fugit din Romania in vara lui 2006, dupa ce a fost eliberat din inchisoare pe motive medicale. El a fost condamnat in lipsa la 20 de ani de inchisoare pentru organizarea rapirii jurnalistilor romani in Irak.