Sari direct la conținut

Ministerul Justiţiei, o nouă procedură de selecţie a 13 procurori pentru Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi

HotNews.ro
Parchetul European - EPPO, Foto: European Public Prosecutor's Office
Parchetul European - EPPO, Foto: European Public Prosecutor's Office

Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, că a declanşat o nouă procedură pentru selectarea a încă 13 candidaţi pentru funcţia de procuror european delegat în România.

În urma celor două proceduri anterioare, Colegiul Parchetului European (EPPO) şi-a dat acordul pentru şapte procurori europeni delegaţi propuşi de Ministerul Justiţiei, din totalul de 20, precizează Ministerul Justiției.

Persoanele interesate îşi pot depune candidaturile până la 31 ianuarie 2022, inclusiv, interviul urmând a avea loc în faţa comisiei de selecţie în perioada 14-17 februarie 2022, perioadă ce poate suferi modificări în funcţie de numărul candidaţilor înscrişi şi admişi la interviu, arată sursa citată.

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată.

Procurorii români selectați deja pentru EPPO

Cei 7 procurori selectați anul trecut pentru parchetul condus de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi sunt:

  • 1. Dana-Manuela ANA, Direcţia Naţională Anticorupţie
  • 2. Dana-Cristina BUNEA, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
  • 3. Camelia-Elena GRECU, Direcţia Naţională Anticorupţie
  • 4. Constantin IRINA, Direcţia Naţională Anticorupţie
  • 5. Florin Bogdan MUNTEANU, Parchetul de pe lângă Judecătoria IAŞI
  • 6. Jean-Nicolae UNCHEŞELU, Direcţia Naţională Anticorupţie
  • 7. Mihai -Cătălin POPA, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Iaşi.

Ce este EPPO

Parchetul European (EPPO) – condus de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi – este responsabil de investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, inclusiv: frauda, corupţia, spălarea banilor, frauda transfrontalieră în materie de TVA.

EPPO şi-a început activitatea la 1 iunie 2021. Instituţiile şi organismele UE, precum şi autorităţile competente din cele 22 de state membre care au aderat la EPPO trebuie să raporteze către EPPO orice comportament infracţional care afectează bugetul UE. De asemenea, persoanele fizice pot raporta presupuse cazuri de fraudă şi alte infracţiuni.

EPPO anchetează:

  • fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE,
  • fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro),
  • spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE,
  • corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE,
  • participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE.

În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10.000 EUR, EPPO își poate exercita competența, potrivit sursei citate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro