Sari direct la conținut

Ministerul Sănătății nu vrea să facă public ordinul prin care Alexandru Rafila a trimis Corpul de Control ca să cerceteze decesele de la Sf. Pantelimon / ”Ce ascunde controlul?”

Ministerul Sănătății nu vrea să facă public ordinul prin care Alexandru Rafila a trimis Corpul de Control ca să cerceteze decesele de la Sf. Pantelimon / ”Ce ascunde controlul?”
Imagine ilustrativă. Inquam Photos / George Călin și urgentapantelimon.ro

HotNews a cerut de două ori Ministerului Sănătății ca publicul să vadă Ordinul de ministru în cazul Sf. Pantelimon. Surse din minister susțin că ”felul în care Rafila a decis să se facă acest control ascunde ceva important”. Ministerul nu a vrut să ofere ordinul, ci a răspuns cu un comunicat de presă din luna aprilie. Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a spus că și el vrea să vadă aceste documente. 

  • Ministrul este cel care semnează nu doar trimiterea Corpului de Control, ci și raportul de la final. Toate acestea sunt încă ținute ”la secret” de MS în cazul celor 17 oameni morți în trei zile.

Joi, 11 aprilie 2024, după ce a devenit public cazul morții a 17 oameni în interval de trei zile, ministrul Alexandru Rafila declara că are dubii că reclamațiile de la Sf. Pantelimon sunt adevărate. 

”Eu am îndoieli în ceea ce priveşte această situaţie, mai ales că discutăm despre un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect”, a spus demnitarul, consemnat de Agerpres. Ministrul sănătății a mai spus că va trimite Corpul de Control, ”chiar mâine dimineață”.   

Corpul de control a găsit doar ”comunicări defectuoase”

Concluziile Corpului de Control au venit pe 17 aprilie, după cinci zile de inspecție. Într-un comunicat al MS, se arată că singurele lucruri descoperite de Corpul de Control în inspecția făcută între 12-16 aprilie în cazul pacienților morți au fost probleme de comunicare în interiorul spitalului. ”Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”, a explicat Ministerul Sănătății. 

În comunicat, se vorbește despre o ”dispoziție a ministrului Sănătății”, nu despre un ordin, singura formă prin care se trimite Corpul de Control. ”Foarte mulți dintre noi, din minister, credem că ministrul Rafila nu a trimis, de fapt, Corpul de Control în modul oficial, cum se face acest lucru, ci s-a pus la cale o mușamalizare, adică s-a mers acolo pe vorbe, ca să se dea senzația controlului”, a spus un specialist din MS, sub condiția confidențialității. Redacția s-a adresat de două ori, pe 8 și pe 9 august, în scris, Ministerului Sănătății.

De ce este ordinul ”la secret”?

Un ordin de ministru, prin care constituie un Corp de Control, nu este secret, fiind un demers de interes public, conform practicii guvernării din România. În cazul Sf. Pantelimon, Ministerul Sănătății nu a vrut să facă public ordinul.

De ce este ordinul lui Rafila important? Pentru că el arată ce obiectiv al controlului a stabilit ministrul. Ce componență aprobată a avut Corpului de Control. Tot ministrul primește și aprobă raportul final. În cazul oamenilor morți la Sf. Pantelimon, surse judiciare susțin că ”oamenii din spital nu au vrut să coopereze inițial, văzând cum a decurs inspecția trimisă de ministrul  Rafila, una în care practic nu s-a descoperit, ci s-a acoperit”.  

Marcel Ciolacu spune că vrea să vadă și el ce a făcut controlul

HotNews l-a întrebat miercuri, înaintea ședinței de Guvern, pe premierul Marcel Ciolacu în legătură cu acest ordin și dacă el știe componența echipei de control de la Ministerul Sănătății și ce a verificat și constatat. Marcel Ciolacu a răspuns „nu, vă rog frumos sunt primul ministru..”

Prim ministrul a mai spus însă că vrea să vadă și el ce control au făcut oamenii trimiși de Alexandru Rafila la Sf. Pantelimon. „Eu am cerut prin corpul de control al primului-ministru toate documentele de la Corpul de control al Ministerului Sănătății, cum era și normal. Șeful Corpului de control va trebui să-mi facă o informare legată de ce control s-a făcut acolo în urma sesizării din luna aprilie”, a mai declarat premierul.

Întrebat dacă ministrul Rafila mai rămâne în funcție, Ciolacu a declarat: „Haideti să vedem tot adevărul. Așteptăm concluziile săptămâna aceasta, după care vom lua o decizie”.

Ministerul a răspuns către HotNews cu un comunicat din luna aprilie 

„Prin comunicatul Ministerului Sănătății din data de 17.04.2024, s-a transmis faptul că verificările efectuate de Corpul de control al ministrului la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București  au vizat activitatea administrativă desfășurată de unitatea medicală. Verificările au vizat aspectele semnalate de către un medic și un asistent medical prin doua petiții.  Aceste verificări au fost efectuate în acord cu atribuțiunile Corpului de control al ministrului prevăzute în Regulamentul de Organizare și Funcționare al Ministerului Sănătății”, este răspunsul Ministerului Sănătății la solicitarea HotNews. 

„În ziua de 11.04.2024 Corpul de control a fost la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București pentru verificarea aspectelor sesizate, în aceeași zi declanșându-se și ancheta penală și cea a Comisiei de disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul București privind decesele suspecte, ca urmare a sesizării Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București”, se mai arată în răspunsul instituției conduse de Alexandru Rafila.

Între timp, șeful Corpului de Control a demisionat

Sorin Luca, șeful Corpului de control al Ministerului Sănătății, care în luna aprilie a făcut verificările la Spitalul Pantelimon și a concluzionat că nu sunt probleme, a demisionat. Anunțul a fost făcut miercuri de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, înaintea ședinței de Guvern.

„Șeful Corpului de control a demisionat pentru că el a considerat că în urma acestei probleme extrem de grave care s-a întâmplat la Spitalul Pantelimon, el fiind cel care a participat acolo, este cazul să demisioneze”, a motivat Rafila.

Rafila nu a făcut public până acum Ordinul prin care a trimis controlul la Spitalul Sf. Pantelimon cu toate că și un fost ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, i-a cerut acest lucru încă de săptămâna trecută.

INTERVIURILE HotNews.ro