Sari direct la conținut

Corpul de Control trimis de Rafila la Sf. Pantelimon putea să aibă nu doar „economiști sau juriști”, ci și medici. Dar ministrul n-a făcut-o

HotNews.ro
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face declarații de presă în legătură cu situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face declarații de presă în legătură cu situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Acțiunea Corpului de control se face prin ordinul ministrului de resort, iar componența se constutie prin aprobarea acestuia. Conform prevederilor legale, Corpul de Control al MS poate solicita medici sau instituții, atunci când investighează anumite cazuri. La Sf. Pantelimon, prin decizia lui Alexandru Rafila, au mers la o cauză medicală, nu de achiziții publice sau buget, doar „economiști sau juriști”.

Pentru că cei mai mulți membri ai Corpului de Control din MS sunt juriști, Corpul poate solicita medici specialiști de la comisiile de specialitate din minister sau de la Colegiul Medicilor din România. 

Un fost oficial al Ministerului Sănătății a explicat pentru publicul HotNews.ro că în cazul problemelor de la Sf. Pantelimon Corpul de Control putea să solicite o comisie mixtă, formată și din medici specialiști ATI, care să facă un raport medical, nu doar juridic. 

În regulamentul Corpului de Control al MS se arată că „în realizarea atribuțiilor specifice de control, colaborează cu alte instituții publice competente, pentru efectuarea verificărilor necesare privind respectarea legislației în vigoare, iar în cazul identificării unor posibile fraude în sistemul de sănătate, sesizează instituțiile abilitate”. 

În regulament nu sunt menționate instituțiile competente, în general, dar din acțiunile anterioare ale Corpului de Control al MS, acesta, potrivit sursei mai sus citate, a colaborat cu: Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Institutul Național de Sănătate Publică, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, Departamentul pentru Situații de Urgență, Colegiul Medicilor, unitățile sanitare de stat și comisiile de specialitate ale MS. 

Comisia de anestezie și terapie intensivă este una dintre comisiile de specialitate care se regăsesc pe siteul Ministerului Sănătății

Conform celui mai recent ordin care aprobă componența comisiei, președinte este Dorel Săndesc (care e și vicepreședintele comisiei ATI a Colegiului Medicilor), care a intervenit în cazul Sf. Pantelimon: „Este momentul să adaptăm legislația la standardele europene, occidentale. Există un deficit major în România al serviciilor de paliație”. 

Cele două doctorițe de la Secția ATI a Spitalului Sf Pantelimon din capitală au fost reținute de procurori pentru omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare, după ce au scăzut nejustificat doza de noradrenalină a unui pacient de 54 de ani. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat miercuri seară că motivul pentru care Corpul său de Control nu a descoperit problemele de la Spitalul Sf. Pantelimon, este că membrii corpului „sunt economiști sau juriști” ce pot verifica doar „proceduri administrative”.

INTERVIURILE HotNews.ro