Sari direct la conținut

Ministrul Economiei: TVA-ul nu va creşte. Dacă ne facem treaba la colectare, nu ar trebui să mai crească taxele

HotNews.ro
Declaratia unica si plata taxelor, Foto: Hotnews / Florin Barbuta
Declaratia unica si plata taxelor, Foto: Hotnews / Florin Barbuta

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a declarat duminică seară, într-o emisiune la B1, că TVA-ul nu va creşte. Potrivit ministrului, „dacă ne facem treaba mai bine la Ministerul Finanţelor, privitor la colectare, nu ar trebui să mai crească taxele şi impozitele în România”. El a menţionat de asemenea că discuţia despre impozitul pe proprietate va avea loc în cererea de plată nr. 4 din PNRR, odată cu reforma fiscală.

„TVA-ul nu va creşte, a fost în discuţii şi scenarii şi acesta, pentru că întotdeauna se fac foarte multe prognoze. Niciodată PSD nu a acceptat o creştere de TVA şi nu cred că va accepta”, a afirmat ministrul Economiei la B1 TV, potrivit News.ro.

Despre o posibilă creştere de taxe şi impozite, începând de anul viitor, Ştefan Radu Oprea a precizat că „digitalizarea trebuie să aducă beneficii, şi aduce beneficii, şi vedem că deja se colectează mai mult”.

„Cred că, dacă ne facem treaba mai bine la Ministerul Finanţelor Publice, privitor la colectare, şi creştem economia, nu ar trebui să mai crească taxe şi impozite în România. Dacă ne uităm la statele din jurul nostru, la Ungaria, alte ţări care au reuşit să introducă digitalizarea şi e-factura,vedem că ei deja sunt la un 36% – 38% colectare venituri la bugetul de stat, noi eram undeva la 27%, media europeană cred că este 42%. De aceea spun că implementarea digitalizării în sistemul de colectare trebuie să aducă rezultate”, a afirmat Oprea.

Discuţia despre impozitul pe proprietate, în cererea de plată 4 din PNRR

Despre impozitul pe proprietate, ministrul Economiei a insistat că „social-democraţii au spus întotdeauna că trebuie să fie o impozitare justă şi corectă în societate”.

„Vorbim despre echitate şi justiţie socială”, a completat ministrul, arătând că un raport al impozitării muncii şi al capitalului spune că trebuie să fie 40-60.

„În România – 60% munca, 40% capitalul, în Europa este invers. Și atunci, probabil că dacă vrem să modernizăm statul român şi toţi spunem lucrul acesta, ar trebui să avem în vedere şi această chestiune. E o discuţie care va avea loc în societate şi care va fi în cererea de plată nr. 4, în momentul în care vom discuta despre reforma fiscală. Aceasta va avea loc şi vom participa cu toţii la ea, şi guvern şi antreprenori şi sindicate. Va fi o discuţie în societate”, a mai declarat ministrul Economiei.

Bancher: „Dacă vă mai spune un politician că nu cresc impozitele, minte!”

În urmă cu două zile, economistul șef al UniCredit pentru regiunea Europei Centrale și de Est afirma că „s-a discutat deja cu instituțiile financiare internaționale despre creșterea taxelor în 2025”.

Dan Bucșa a vorbit la Râșnov despre ce ne-ar putea aduce 2025 în materie de taxe și impozite. Despre ANAF, el a spus că va introduce cota progresivă abia în 2026, întrucât „nu le știe cu Excelul”.

„Cred că TVA-ul va crește. S-a discutat deja cu instituțiile financiare internaționale și știu asta de la instituțiile financiare internaționale. Dacă vă mai spune vreun politician anul ăsta că nu cresc la anul impozitele, să știți că minte! Oricare ar fi el, de la prim-ministru, până la ultimul angajat al Guvernului, vor crește sigur taxele, probabil începând cu TVA-ul”, a afirmat Dan Bucșa, Lead CEE Economist UniCredit Bank AG.

INTERVIURILE HotNews.ro