Sari direct la conținut

Ministrul Educatiei critica senatorii, care vor sa infiinteze o noua institutie care sa imparta banii cercetarii: Gestiunea fondurilor trebuie sa fie asigurata de catre cei care au dovedit deja experienta

HotNews.ro
Sorin Cimpeanu, Foto: Agerpres
Sorin Cimpeanu, Foto: Agerpres

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, critica propunerea Comisiei pentru invatamant din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu, de a reorganiza finantarea cercetarii prin diminuarea rolului UEFISCDI si infiintarea unei noi agentii care sa imparta banii de cercetare. „Pozitia Guvernului, Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, incluzand Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCSI) [departamentul care se ocupa de cercetare, din Minister, si care este condus de Tudor Prisecaru, un apropiat al Ecaterinei Andronescu – n.red.], si a ministrului educatiei a fost deja afirmata in cadrul Hotararii de Guvern pentru Planul National de Cercetare-Dezvoltare III, incluzand repartitia responsabilitatilor intre structurile deja angajate in gestiunea fondurilor de cercetare”, a declarat Sorin Cimpeanu, pentru HotNews.ro.

  • HotNews.ro a scris pe larg in aceasta dimineata ca senatorii din Comisia pentru invatamant aveau in plan sa discute astazi, 20 octombrie 2015, infiintarea unei a patra agentii – Agentia pentru Cercetare, Transfer Tehnologic si Inovare (ACTTIN) – care sa distribuie banii cercetarii.
  • Potrivit propunerilor Comisiei pentru invatamant din Senat, Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare [condusa de Tudor Prisecaru, secretar de stat – n.red.] poate sa ii atribuie direct acestei agentii conducerea de programe de cercetare.

Ca reactie la initiativa senatorilor, Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat pentru HotNews.ro ca „in conditiile in care incercam sa dam o coerenta deciziilor in acest sector al educatiei si cercetarii – si as exemplifica prin propunerea Ministerului Educatiei de unificare a celor doua organisme intermediare OI MECS si CNDIPT, unificare pentru a da coerenta deciziei si a asigura eficienta in utilizarea resurselor – nu credem ca este oportuna infiintarea unei noi structuri, in conditiile in care exista deja 3 structuri care gestioneaza fondurile de cercetare: UEFISCDI, IFA si ROSA. Nu consideram oportuna infiintarea unei alte structuri, cu atat mai mult cu cat din pacate suntem in intarziere in implementarea PN3, deci in intarziere cu lansarea apelurilor si incheierea contractelor de finantare„.

Mai mult decat atat, Ministerul Educatiei sustine o crestere semnificativa a fondurilor destinate cercetarii, iar gestiunea acestor fonduri trebuie sa fie asigurata intr-o maniera profesionista si eficienta de catre cei care au dovedit deja experientain acest domeniu„, a precizat pentru HotNews.ro ministrul Educatiei.

Sorin Cimpeanu a declarat ca „Ministerul Educatiei nu a avansat niciun amendament oficial la documentul aflat pe agenda de lucru a Parlamentului, in Senat”.

Ce a propus Comisia pentru invatamant din Senat, condusa de Ecaterina Andronescu

HotNews.ro a publicat in exclusivitate propunerile Comisiei pentru invatamant din Senat de modificare a Ordonantei nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica.

Dupa ce in primavara aceeasi Comisie a incercat sa desfiinteze UEFISCDI (Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii) – institutie care imparte pe baza de competitii de proiecte, folosind evaluatori din strainatate, in jur de 20% din banii de cercetare -, acum senatorii propun infiintarea unei noi agentii si minimalizarea rolului UEFISCDI.

Concret, propunerile senatorilor sunt urmatoarele:

  • de impartirea banilor din cercetare sa se ocupe si o noua institutie – Agentia pentru Cercetare, Transfer Tehnologic si Inovare (ACTTIN), pe langa UEFISCDI, Institutul de Fizica Atomica (IFA) pentru fizica nucleara si Agentia Spatiala Romana (ROSA) pentru programul spatial
  • Autoritatea de stat pentru cercetare-dezvoltare [ANCSI condusa de Tudor Prisecaru, secretar de stat, un apropiat al Ecaterinei Andronescu – n.red.] sa poata sa-i atribuie direct noii institutii conducerea de programe de cercetare
  • UEFISCDI sa nu mai poata conduce programe de cercetare prin atribuire directa, in aceeasi masura ca inainte

Mizele desfiintarii sau diluarii UEFISCDI

UEFISCDI gestioneaza aproape 100 milioane de Euro, iar in competitiile pe care le organizeaza si pe baza carora acorda acesti bani aproximativ 90% dintre evaluatorii proiectelor de cercetare au fost din strainatate.

Intr-o analiza publicata pe Contributors.ro la primele incercari ale Senatului de desfiintare a UEFISCDI, profesorul si cercetatorul Virgil Iordache de la Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti a explicat urmatoarele:

  • Toata batalia in jurul UEFISCDI e legata de banii pentru PNCDI 2014-2020. E deja in intarziere ca lansare de noi competitii. Banii sunt multi, este obligatie din partea Comisiei Europene cresterea bugetului de cercetare si este inacceptabil sa nu ajunga acolo unde ‘trebuie’.
  • Continutul prioritatilor e deja stabilit, multe aspecte ingineresti si aplicative, problema uriasa pentru cei care forteaza restructurarea UEFISCDI este ca in conditiile standardelor europene practicate de UEFISCDI nu vor fi capabili sa intercepteze resurse la scara dorita„.

Descarca de aici documentul obtinut de HotNews.ro, cu modificarile dorite de Comisia pentru invatamant din Senat:

Propunerile senatorilor de infiintare a unei noi agentii care sa gestioneze banii cercetarii

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro