Sari direct la conținut

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc: Numirea domnului Papici putea sa aiba loc pentru o zi, doua, trei… Nu e un atac la Justitie/ Codul insolventei trebuie sa functioneze rapid/ Pactul de coabitare dintre presedinte si premier este necesar

HotNews.ro
Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc: Numirea domnului Papici putea sa aiba loc pentru o zi, doua, trei… Nu e un atac la Justitie/ Codul insolventei trebuie sa functioneze rapid/ Pactul de coabitare dintre presedinte si 
premier este necesar

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri seara, la Digi24, ca este necesar ca pactul de coabitare dintre presedinte si premier sa continue si spune ca va mai avea loc cel putin o noua intalnire a expertilor care analizeaza acest pact.

Ministrul a vorbit si despre atacurile pe tema Justitiei dintre cele doua palate spunand ca trebuie luate ca „declaratii in spatiul romanesc”, fara importanta.

Alte declaratii:

  • Pactul de coabitare trebuie sa continue. Vom avea cel putin o noua intalnire. Cred ca putem merge mai departe fara sa ne cantonam in jurul unor subiecte mici.
  • Nu as putea vorbi despre negocieri, ci despre un dialog. Acest document, acordul dintre presedinte si premier, are in curprinsul lui un articol referitor la un mecanism de solutionare a disputelor. Presedintele, apeland la acest mecanism, a avut loc astazi aceasta intalnire intre reprezentantii premierului si ai presedintelui.
  • Din punctul meu de vedere, a fost un model de dialog intre reprezentantii unor institutii

Despre numirea conducerii Sectiei 1 a DNA:

  • Nu au fost presiuni politice la Ministerul Justitiei, propunerile imi apartin.
  • Propunerea cu cei doi procurori imi partine in exclusivitate. Nu mi-a spus nimeni, nu mi-a sugerat nimeni sa pun un anumit procuror sau altul la nivelul sectiei I. A fost bazata exclusiv pe dialogul avut de mine cu procurorii sectiei I din DNA si nimic altceva.
  • Trebuie sa plecam de la ce inseamna aceasta institutie numita delegare. Ea este utilizata ca o masura temporara de exercitare a unei functii de conducere. Mandatul domnului Papici la conducerea sectiei I a expirat dupa doua mandate succesive si nu mai putea fi numit in continuare.
  • Delegarea domnului Papici putea sa aiba loc pentru o zi, doua, trei. Ea fost facuta formal pana la finalul anului. Ministrul putea sa faca oricand in acest interval o propunere de numire. Nu inseamna ca incetarea delegarii inseamna o forma de sanctiune. Delegarea inseamna o gestionare curenta.

Despre declaratiile lui Dan Sova care a declarat ca Ministerul Justitiei nu are oameni pregatiti: „Domnul Sova are obligatia sa tina cont de avizul (n.r. pe exploatarea de la Rosia Montana) Ministerului Justitiei si e nevoie de aceste recomandari pentru a aface un proiect coerent. Exista si o perceptie gresita asupra avizului dat de catre Ministerului Justitiei ca fiind negativ.

Despre Codul Insolventei:

  • Am elaborat acest Cod intr-o consultare cu zeci de specialisti de-a lungul unui an de zile. A fost pus si in dezbatere publica ai au venit zeci de propuneri.
  • Foarte multi foloseau legea insolventei pentru a pacali statul, a nu plati taxe si a face concurenta neloiala. De aici si nevoia de urgenta de a pune la dispozitia economiei a unui instrument viabil.
  • Paragraful cu privire la societatile de radio si televiziune nu a fost facut cu nicio dedicatie.
  • Paragrafele se pot imbunatati

Codul rutier:

  • Este pe masa noastra. Cresterea amenzilor se refera la doar cateva cazuri cum ar fi vorba de alcoolemie sau conducere pe contrasens.
  • O alta problema o reprezinta neplata amenzilor. Trebuie sa existe o precizare ca nu mai poti conduce pana nu iti platesti amenzile
  • Discutia cu privire la faptul daca poti bea sau nu un pahar de vin la volan exista in toata Europa. Trebuie sa vedem care este specificul nostru.
  • Eu cred ca e o solutie care isi face in momentul de fata rolul de preventie. Ministerul Justitiei nu va putea impiedica initiatorul sa stabileasca o anumita limita. Cred ca ar trebui sa ramana asa cum este in momentul de fata. Standardele europene prevad o limita mai mica
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro