Sari direct la conținut

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, se razgandeste in privinta celui mai important element al reformei din Sanatate: diferente radicale intre gratuitatile medicale pentru asigurati si neasigurati

HotNews.ro
Eugen Nicolaescu, Foto: Hotnews
Eugen Nicolaescu, Foto: Hotnews

Principiul de baza al celei mai importante masuri de reforma a Sanatatii romanesti, asa cum a fost el oficial anuntat pe 1 octombrie de ministrul Eugen Nicolaescu, este contrazis prin declaratiile aceluiasi ministru al Sanatatii facute la sfarsitul acestei saptamani.

Pe 1 octombrie, ministrul Eugen Nicolaescu declara, intr-o conferinta de presa, ca „pachetul de baza este gratuit pentru toti cetatenii, asigurati si neasigurati”. Doua saptamani mai tarziu, ministrul Sanatatii mentioneaza pentru prima oara existenta a doua pachete de baza diferite: unul pentru asigurati si celalalt pentru neasigurati.

In acest moment este greu de spus care dintre cele doua intentii ale ministrului Sanatatii prevaleaza.

  • Daca la inceput toti romanii, indiferent ca platesc sau nu contributii de sanatate, primeau pachetul de baza, acum ministrul Sanatatii spune ca romanii neasigurati nu vor mai primi gratuit intregul pachet de baza, pentru ei fiind excluse serviciile medicale oferite in policlinici (ambulatorii de specialitate) si spitale (daca aceste servicii nu fac parte din programele nationale).

Conform declaratiilor facute pe 1 octombrie de ministrul Sanatatii (si publicate pe site-ul Ministerului) „pachetul de baza este gratuit pentru toti cetatenii, asigurati si neasigurati si el contine:

  • Urgentele – tot ce inseamna medicina de urgența intra in pachet;
  • Partea de preventie – numarul și tipul consultatiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmarirea periodica a persoanelor cu risc de imbolnavire;
  • Medicina de familie – numar de consultatii, cresterea numarului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie;
  • Medicina comunitara;
  • Servicii in ambulatoriul de specialitate – consultații (numarul si frecventa pe specialitati), servicii paraclinice (laborator – tipuri de analize), imagistica (numarul si frecventa);
  • Servicii de spitalizare – translatare din internarea continua spre ambulatoriul de specialitate si internarea de zi”.

Pe 12 octombrie, ministrul Eugen Nicolaescu a oferit o declaratie, in timpul unei emisiuni Digi 24, care schimba radical principiul anuntat in urma cu doua saptamani: „Vom avea un pachet mai mic pentru cei neasigurati, adica trei tipuri de servicii: preventie, urgenta si programe nationale de sanatate”.

Practic, din pachetul de baza asa cum a fost el initial publicat de Ministerul Sanatatii vor fi excluse serviciile in ambulatoriul de specialitate si serviciile de spitalizare (neincluse in programele nationale) pentru cei neasigurati.

Modificarea celui mai important element a unei reforme pregatita de Ministerul Sanatatii de-a lungul ultimelor sase luni, a fost intarita prin declaratia aceluiasi ministru al Sanatatii, in timpul unei emisiuni PRO TV difuzate duminica: „Pentru toata lumea se mai ataseaza un pachet, care se refera la programele nationale de sanatate, cum ar fi cel pentru cancer, diabet, HIV SIDA, boli rare, tuberculoza. Toate vor fi finantate exclusiv din bugetul de stat”.

In timpul aceleiasi emisiuni, Eugen Nicolaescu a declarat ca, daca pana la 1 februarie 2014 nu va fi implementat pachetul de baza, atunci „nu mai am ce sa caut in fruntea ministerului”.

Ministrul Sanatatii a explicat la Digi 24 logica pe baza careia a fost alcatuit acest pachet de baza: „Din 4,4 milioane de internari, acele 40% nu e nevoie sa fie rezolvate in spital, ci in ambulator. Medicii ne-au sugerat ca diagnosticele pot fi rezolvate in ambulator sau prin internare de zi. De ce sa stai pentru conjunctivita sau anemie in spital. (…) Lucram pe medicina bazata pe dovezi, nu pe ce ni se pare”.

Propunerea Ministerului Sanatatii de a oferi pachetul de baza gratuit tuturor romanilor, indiferent daca ei platesc sau nu contributia la sanatate, a fost criticata ca fiind nerealista de mai multe voci din sistemul medical si din media.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro