Sari direct la conținut

„Trei săptămâni am mers cu barca”. Mircea Dinescu și-a amintit inundațiile din 2014, despre care Ponta spune că au salvat Belgradul. Scriitorul îl acuză pe politician că minte privind despăgubirile

HotNews.ro
Mircea Dinescu, Foto: Agerpres
Mircea Dinescu, Foto: Agerpres

Scriitorul Mircea Dinescu a aflat acum că proprietatea lui din județul Dolj a fost inundată în 2014, în urma unei decizii luate de Victor Ponta, care a spus că astfel a salvat Belgradul. Contactat de HotNews, scriitorul a negat că a primit despăgubiri în urma inundației, așa cum a susținut candidatul independent la prezidențiale că a acordat. 

Mircea Dinescu numește decizia lui Ponta de a deschide Porțile de Fier drept „o măreață faptă de arme împotriva poporului român”. El și-a amintit apoi cum a fost inundată proprietatea sa, care este acum un hotel. 

„A crescut apa într-o zi, datorită acestei prostii de a se deschide Porțile de Fier peste noapte. A crescut cu cinci metri apa și am fost nevoiți să luăm o barcă. Am plecat cu o barcă și timp de trei săptămâni am venit cu barca. Datorită vitejiei lui Victor Ponta”, a declarat scriitorul. 

În timpul inundațiilor, „apa a intrat în beciuri, dar casa a rezistat pentru că era bine făcută”. În schimb, „căsuțele pe care le închiriasem eu de la Administrația Porturilor au fost afectate, că au putrezit dușumelele. Eu am refăcut casa în patru ani”, și-a amintit Dinescu. 

„Nu am primit nimic, pot să-l dau în judecată”

Dinescu neagă și că a primit despăgubiri, așa cum susține Victor Ponta, care spune că „i-a dat mai mult decât făcea coșmelia lui”. 

Portul Cultural Cetate, proprietatea lui Mircea Dinescu. Foto: Facebook/Port Cultural Cetate

„Minte, pot să-l dau în judecată pentru calomnii, că mi-ar fi dat el bani pentru recompense. Nu mi-a dat. Eu cu mâna pe Biblie, pot să jur că n-am primit nimic”, a subliniat Dinescu. 

El a criticat dezvăluirile lui Ponta, dar și acțiunile, pe care le pune sub semnul întrebării. „E o minciună și asta, că Belgradul putea fi salvat prin deschiderea apei la Porțile de Fier, pentru că până la Belgrad sunt două sute de kilometri cel mult. Probabil că s-au salvat câteva sate sârbești din zona aia. Ponta n-a salvat pentru că nu știe principiul vaselor comunicante. Au zis atunci că se așteptau să vină din Germania o viitură și de-aia au dat drumul. Eu am scris atunci în presă, în „Cațavencii”, am spus și la televizor.  I-am înjurat pe sărmanii ăia de la Porțile de Fier care au deschis barajul, astăzi am aflat că el este autorul”, a mai spus scriitorul.  

El a mai spus și că, dacă pentru această decizie Victor Ponta a primit cetățenia sârbească, atunci „trebuia să rămână în Serbia”.

„O crimă la adresa satelor de pe malul Dunării“

Ulterior, într-o intervenție la Antena 3, Mircea Dinescu a spus că îi va cere lui Victor Ponta despăgubiri morale în valoare de 1 milion de euro. „În mod normal ar trebui să fie băgat la pușcărie, e o chestie de trădare națională”.

„Este o combinație foarte nereușită în structura acestui om pentru că trebuie să fie japonez să-ți faci harakiri în campanie rescunoscând o asemenea chestie sinistră pe care n-o știa nimeni în afară de el. Eu n-am știut-o și nici oamenii de acolo, din satele inundate n-au știut că Ponta e autorul. E și o formă de prostie, că Iliescu a spus că e prostănac Geoană, dar Geoană e un om deștept, vă spun eu. Ponta e prostănacul lui Iliescu, dar nu o știa pe vremea aia. Ca să recunoști, încă o dată, această ticăloșie și o crimă la adresa satelor de pe malul Dunării, satelor oltenești”, a spus Mircea Dinescu, în direct la Antena 3.

El a mai spus că oamenii din comuna Rastu au avut casele distruse, iar până în 2014 zonele nu au mai fost lovite de inundații. „Aceste sate, înainte să se nască Victor Ponta dintr-o eroare a naturii, n-au fost niciodată inundate, să știți”, a declarat Mircea Dinescu, la Antena3.

Ponta: „Cum să zic, «da, mă, inundați Belgradul ca să salvăm cetatea lui Dinescu?»”

În podcastul moderat de Robert Turcescu în care a spus că a dat „ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier”, ca să nu se inunde Belgradul, fostul premier Victor Ponta a spus că el crede că la acel moment a fost inundată și o casă a poetului Mircea Dinescu. 

„Cred că pe Dinescu l-am inundat atunci și de aia, și-acuma nu mă cheamă să-nvârt și eu un ciolan, că el e întotdeauna cu ciolanul (…). Dar i-am dat despăgubiri, stai liniștit că i-am dat mai mult decât făcea coșmelia lui de la Cetate”, a spus fostul premier. 

Victor Ponta este convins că atunci a luat decizia corectă, de a salva Belgradul de la inundații. 

„Băi, e Belgradul! E Belgradul unde Iancu de Hunedoara l-a bătut pe Mahomed Cuceritorul! Cum să zic, da, mă, inundați Belgradul ca să salvăm cetatea lui Dinescu? Crama lui Dinescu… Lasă că s-a refăcut crama, e foarte bună. Cam așa fost”, a explicat candidatul la prezidențiale. 

El a spus că după acel episod președintele sârb i-a acordat cetățenia, iar Parlamentul a aprobat decizia: „Mă gândeam că nu mai fac politică. Îmi place Belgradul și-mi place Serbia foarte tare”. 

România s-a confruntat în 2014 (atât în primăvară, cât și în vară) cu inundaţii grave, zeci de judeţe din ţară având de suferit în urma ploilor abundente, care au dus la creşterea debitelor râurilor şi la alunecări de teren. Sute de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, după ce apa le-a distrus parţial sau în totalitate, iar mii de forţe de ordine au acţionat în zonele afectate. Inundaţiile au produs pagube estimate la milioane de euro, a scris atunci Agerpres.

Primele inundaţii au fost înregistrate încă din luna martie a acelui an, cele mai afectate fiind Olt şi Dolj.

În inundațiile din 2014, peste două mii de locuințe au fost luate de viituri sau au fost complet distruse de ape. De exemplu, în luna mai a acelui an, sute de gospodării au fost inundate în județe precum Dâmbovița și Argeș. Au fost inundate sute de case și în Vâlcea, Dolj, Mehedinți sau Teleorman.

De asemenea, în mai 2014, peste 1.500 de hectare de culturi agricole, pășuni și pădure au fost inundate ca urmare a revărsării Dunării. Localitățile afectate au inclus Bechet, Piscu Vechi, Desa și Cetate (satul lui Mircea Dinescu), după cum relata la acea vreme Radio România Actualități.

INTERVIURILE HotNews.ro