Sari direct la conținut

Mișcare controversată în armata ucraineană, în timp ce rușii avansează periculos pe front. Generalul Sîrskîi a dat ordinul

HotNews.ro
Mișcare controversată în armata ucraineană, în timp ce rușii avansează periculos pe front. Generalul Sîrskîi a dat ordinul
Un ofițer ucrainean din cadrul Brigăzii 56 de Infanterie Motorizată Separată Mariupol trage cu un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) spre pozițiile rusești de pe linia frontului, în apropiere de Bahmut, regiunea Donețk, Ucraina, pe 5 martie 2024. Sursa foto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

Forțele aeriene ucrainene vor transfera personal militar „în masă” pentru consolidarea brigăzilor de luptă ale forțelor terestre la începutul anului 2025, scrie marți Ukrainska Pravda, citând o sursă din cadrul Forțelor aeriene a cărei identitate nu a dezvăluit-o.

Confruntată cu o lipsă de infanterie pe linia frontului, Ucraina a fost nevoită să facă ajustări dificile de personal militar în timp ce trupele ruse își intensifică ofensiva în regiunea Donețk, notează The Kyiv Independent.

Potrivit Ukrainska Pravda, șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi a emis, pe 11 ianuarie, un ordin privind transferul a peste 5.000 de membri ai Forțelor aeriene către unitățile Forțelor terestre. Un ofițer superior al Forțelor Aeriene a declarat, sub protecția anonimatului, că transferurile au început în primăvara anului 2024 și au ajuns acum la un „nivel critic”, personalul unităților scăzând la 50%.

„Dacă executăm ordinul din 11 (ianuarie), care ne-a fost trimis de comandantul-șef, numărul soldaților unităților va scădea la 40%”, a spus ofițerul, pentru Ukrainska Pravda. Acesta a adăugat că până și transferul de „personal neimportant” slăbește eficiența unităților aeriene, în special în cazul sistemelor de rachete antiaeriene, care se bazează pe echipe rodate și coezive.

Peste 200 de militari ar urma să fie preluați din șapte brigăzi ale Forțelor aeriene, inclusiv din unitățile care apără Kievul, mai scrie Ukrainska Pravda, citând o sursă nedivulgată.

The Kyiv Independent menționează că nu a putut verifica în mod independent aceste informații.

Într-o declarație emisă chiar marți, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a negat transferul personalului de geniu și de aviație al Forțelor Aeriene către unitățile de infanterie, subliniind că numărul personalului tehnic și de zbor este în creștere.

Cu toate acestea, o parte din membrii Forțelor Aeriene și ai altor ramuri ai armatei, după instruire, sunt redistribuiți pentru a consolida brigăzile terestre din cauza lipsei critice de infanterie. Statul Major General a menționat că aceasta este o măsură necesară pentru consolidarea apărării în prima linie, dar a confirmat că specialiștii în poziții care implică utilizarea tehnologiei moderne sau cei instruiți în alte țări, pe echipamente străine, sunt scutiți de transferuri.

Între timp, armata rusă avansează în nord spre bastionul Sloviansk al defensivei ucrainene, după cucerirea unei noi localități în regiunea estică Donețk, a anunțat marți Ministerul Apărării de la Moscova.

Ministerul rus a indicat, într-un comunicat, că localitatea Terni a fost ocupată de către grupul militar Zapad (Vest), potrivit agențiilor de presă EFE și Agerpres.

Așezarea se află la 34 de kilometri nord-est de Sloviansk, unul din principalele bastioane din dispozitivul apărării ucrainene în regiunea Donețk și una din principalele ținte ale ofensivei ruse din această zonă.

Sloviansk a fost, în aprilie 2014, scena începutului revoltei proruse din Donbas, cu preluarea unei secții de poliție de către o unitate armată care a pătruns ilegal din Rusia pe teritoriul ucrainean.

Mai la sud, grupul Vostok (Est) din armata rusă a ocupat localitatea Neskucine, la aproximativ doi kilometri de un al bastion din structura de apărare ucraineană, Velika Novosilka, pe care trupele ruse încearcă să îl încercuiască dinspre nord și sud.

Eventuala încercuire și cădere a localității Velika Novosilka ar permite forțelor ruse să avanseze spre regiunea ucraineană vecină Zaporojie (în sud), parțial ocupată de Rusia și anexată de Moscova în 2022 împreună cu provinciile Herson, Donețk și Luhansk.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro