Sari direct la conținut

VIDEO Peste 10.000 de oameni au participat la mitingul „EuRo Manifest” din Piața Victoriei, spun organizatorii: „Vrem Europa, nu dictatură!” / Susținători ai lui Călin Georgescu, identificați în zonă

VIDEO Peste 10.000 de oameni au participat la mitingul „EuRo Manifest” din Piața Victoriei, spun organizatorii: „Vrem Europa, nu dictatură!” / Susținători ai lui Călin Georgescu, identificați în zonă
omentum coregrafiei realizate de participantii la mitingul "Manifest Pro-Europa", in Piata Victoriei din Bucuresti, 15 martie 2025. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mitingul „EuRo Manifest” a început, sâmbătă, de la ora 17:00, în Piaţa Victoriei din Capitală, unde a fost citit Manifestul pentru Europa, un document susţinut de peste 40 de organizaţii civice din ţară şi diaspora şi de mii de oameni din toate domeniile de activitate. Conform organizatorilor, la manifestație, care a culminat cu o inimă facută cu ajutorul luminilor de le telefoane și a unor cartonașe colorate, au participat peste 10.000 de persoane.

„Simt nevoia să vă spun că, pentru mine, seara a fost cel mai frumos răspuns pentru tot ceea ce am trăit în ultimele patru luni. În seara asta am văzut decență, am văzut determinare, am văzut oameni care zâmbesc în Piața Victoriei. Am văzut oameni care nu urăsc pe nimeni. Am venit aici pentru că avem convingeri comune, avem același sistem de valori și pentru că ne dorim să rămânem în Europa. Oamenii care au venit astăzi în piață au oferit cel mai hotărât răspuns – că și noi suntem poporul. Poporul nu sunt doar ei, cei care amenință cu moartea, numai ei, cei care vor apropiere de Rusia. E o Românie normală, decentă, pe care o vedem astăzi în piață. Concluzia e că sunt foarte mândru de această Românie”, a declarat profesorul Marcel Bartic, unul dintre organizatorii „EuroManifest”.

În timp ce profesorul Marcel Bartic dialoga cu reporterul HotNews.ro, Piața Victoriei a început să se golească.

VIDEO: Momentul coregrafiei realizate de participantii la mitingul „Manifest Pro-Europa”, in Piata Victoriei din Bucuresti, 15 martie 2025. Sursă video: Inquam Photos / Octav Ganea

Manifestația se apropie de final. La microfon s-a anunțat știrea că zeci de mii de oameni s-au adunat în Budapesta, împotriva prim-ministrului Viktor Orban. Vestea este primită cu urale de cei prezenți în Piața Victoriei.

Manifestanții au format o inimă cu ajutorul telefoanelor luminând foi albe cu scris albastru. Pe fundal se aude „Oda bucuriei”, imnul Europei. „România, trezește-te!”, se scandează în piață.

Fotograful Dan Mihai Bălănescu a publicat poze de la manifestație pe contul său de Facebook.

Manifestanții cântă „Imnul golanilor”, cântecul-simbol al fenomenului „Piața Universității” din 1990.

„România e deșteaptă, nu votăm extrema-dreaptă!”, scandează cei prezenți în Piața Victoriei.

În acest moment, în Piața Victoriei se intonează Imnul Național al României.

Oamenii și-au aprins telefoanele în timp ce pe fundalul se aude „Oda bucuriei”.

„Am venit la această manifestație proeuropeană pentru că sunt sigur că există încă o majoritate a europenilor care cred că destinul nostru este exclusiv europeană. Cea mai prosperă și mai demnă perioadă din existența noastră este cea europeană. Piețele și străzile României în care s-a strigat pentru Europa, pentru stat de drept, pentru demnitate, pentru legi ale justiției, au fost ocupate în ultimul oameni de oameni care strigau pentru un set de valori contrare. Strigau pentru suveranism, care este o formă de izolaționism și chiar de extremism, camuflată lingvistic, strigau pentru un candidat prorus și legionar. Chiar s-a fluturat aici, în București, steagul Rusiei la unul dintre proteste și asta cred că poate să lase impresia că în România este o majoritate extremistă, prorusă, legionară…Eu nu cred că așa stau lucrurile. Cred că e vremea ca România să se facă auzită din nou”, a declarat, pentru HotNews, scriitorul Radu Vancu.

La manifestație participă acum peste 10.000 de persoane, potrivit organizatorilor.

„Susținem această dorință de a fi o țară normală, nu isterică. Să știm unde ne ducem și ce vrem de la noi. Să nu ne lăsăm păcăliți și cu sentimentul că urlând putem face ceva.”, a declarat regizorul Stere Gulea.

Perimetrul dedicat protestului a fost mărit de jandarmi, depășind în acest moment limitele alveolei, și ocupând inclusiv o parte din bulevardul care face legătura cu Calea Victoriei.

„Diaspora e cu noi!”, scandează manifestanții.

În zona apropiată manifestației au fost identificaţi susţinători ai lui Călin Georgescu, jandarmii făcând apel la participanţii la manifestaţie să nu răspundă provocărilor venite din partea unor persoane cu opinii diferite, potrivit News.ro.

„Pe traseele care converg către locul de desfăşurare a adunării publice sunt instituite dispozitive de prefiltrare, iar jandarmii vor legitima şi controla persoanele cu bagaje voluminoase”, potrivit Jandarmeriei Române.

Conform sursei citate, această măsură are un caracter preventiv şi este adoptată pentru protecţia tuturor participanţilor şi a celorlalţi cetăţeni şi are scopul de a preveni introducerea în rândul manifestanţilor a unor obiecte/ substanţe interzise sau periculoase.

Potrivit Brigăzii Rutiere, pentru gestionarea în condiţii de siguranţă a traficului rutier, au fost dispuse restricţii de circulaţie pe Şos. Pavel D. Kiseleff de la Arcul de Triumf catre Piaţa Victoriei şi pe Bd. Aviatorilor de la statuia Aviatorilor către Piaţa Victoriei.

„Am venit ca să susținem această idee prodemocratică, proeuropeană. Nu ne place extrema-dreaptă.”, a declarat, pentru HotNews, influencerul Silviu „Faiăr” Istrate.

În Piața Victoriei se cântă „Odă bucuriei”, imnul oficial al Uniunii Europene.

„România – Europa!”, se scandează în Piața Victoriei. Pe scenă se află profesorul Marcel Bartic.

„Aș vrea să vă rog să vă gândiți că la câteva sute de noi se află un popor care luptă ca barbaria rusească să fie departe. Rezistă acolo ca noi să ne bucurăm de o Europă liberă. Ucraina merită recunoștința noastră. Să se audă până la Kiev că le suntem alături!”, a declarat Bartic.

„Simt o nevoie de a se solidariza partea pozitivă, europeană, a societății. Pentru că există totuși un pericol real, pentru că o parte din concitadinii noștri au derapat, derutați de o manevră foarte profesionistă, cu origini sovietice. Trebuie spus că pericolul uriaș pentru Europa se cheamă Rusia. Dacă Europa nu se solidarizează, dacă Ucraina pierde, progresul, stabilitatea, identitățile naționale nu vor putea fi conservate.”, a declarat pentru HotNews.ro, Andrei Dimitriu, fost director al Filarmonicii „George Enescu”.

„Cred că e important să ne strângem, așa cum ceilalți se strâng, ar trebui să reușim și noi. Oamenii deștepți sunt mai pretențioși și au tendința să vadă de lucruri negative și nu pe cele pozitive și cred că trebuie să vedem chestiile care ne unesc, mai degrabă cele care ne despart. Mi se pare important să fim aici. Eu vin direct de la muncă.”, a declarat pentru HotNews.ro activistul Valeriu Nicolae.

„Dragostea de țară nu e legionară!”, se scandează în Piața Victoriei.

„Am venit pentru a arăta că poporul român e compus și din oameni care iubesc cu adevărat libertatea, care țin la libertate, și care nu sunt indiferenți la valorile care fundamentează democrația. A fi patriot nu înseamnă doar a striga și a te bate cu pumnii în piept. Patriotismul înseamnă normalitate în vremuri anormale.”, a declarat, pentru HotNews, Valeriu Stoica, fost președinte PNL.

Oamenii continuă să vină, perimetrul fiind lărgit de jandarmi. În acest moment este ocupat trotuarul din fața Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Numărul celor din Piața Victoriei a crescut considerabil. Aproape toată alveola din fața Palatului Victoria este ocupată. Oamenii continuă să vină. În piață se ascultă muzică folk.

„Când mergi cu mașina într-o direcție și ai probleme cu șoferul, care nu e calificat, iar mașina e proastă, repari mașina și schimbi șoferul, dar nu schimbi direcția. Nu te duci în partea cealaltă. Mie-mi plac concediile în Europa, în Rusia nu am fost și nici nu vreau, că nu sunt frumoase concediile în țările autoritariste. Deci am venit aici pentru Europa, dar și împotriva șoferilor și a mașinii care nu funcționează.Trebuie să facem schimbări la nivel politic, dar nu schimbăm direcția”, a declarat pentru HotNews.ro profesorul Marian Preda, rectorul Universității din București, prezent în Piața Victoriei.

Câteva mii de persoane sunt prezente în Piața Victoriei, la protestul „EuroManifest”. Numărul lor continuă să crească.

Câteva zeci de persoane s-au strâns până la această oră în Piața Victoriei, unde se ascultă Voltaj.

Artistul Tudor Chirilă a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, că participă astăzi a mitingul pentru democrație și Uniunea Europeană, „EuRoManifest”.

„Nu mă duc acolo împotriva nimănui (de data asta) ci ca să mă întâlnesc cu oameni care gândesc ca mine și care știu că Europa e un loc mișto din care facem parte și noi. O uniune de țări care ne-a dat mai mulți bani decât cei cu care am contribuit. Ce am făcut sau nu cu banii ăia deja e în curtea noastră”, scrie artistul pe pagina sa de Facebook.


Pe pagina de eveniment creată pe Facebook, în București și-au anunțat participarea mii de oameni.

”Acesta nu este un protest, ci o manifestare paşnică de solidaritate pentru valorile europene. Într-un context politic tot mai tensionat, un val de suveranism şi ultranaţionalism ameninţă unitatea noastră. #EuRoManifest este răspunsul paşnic al cetăţenilor simpli, care ne unim pentru a reafirma că România face parte din familia europeană şi că valorile comune ne ghidează spre un viitor mai bun”, susțin organizatorii.

Ei au făcut apel la solidaritate: ”Este momentul să ne facem auziţi şi să arătăm că România este şi va rămâne parte a familiei europene. Valorile democraţiei şi libertăţii, apartenenţa la Uniunea Europeană, refuzul discursului extremist”.

Manifestații împotriva extremismului și pentru democrație și Uniunea Europeană vor avea loc sâmbătă și în oraşe precum Timişoara, Oradea, Braşov, Bruxelles, Londra și Dublin, iar duminică și în Cluj-Napoca, potrivit unui anunț al organizatorilor, printre care „Corupția Ucide”, comunitatea „Rezistența”, ONG-ul „Euromanifest” și comunitatea „Declic”. 

Manifest pentru Europa

Potrivit Corupţia Ucide, mii de semnatari s-au alăturat Manifestului pentru Europa, un document susţinut de peste 40 de organizaţii civice din ţară şi diaspora şi de mii de oameni din toate domeniile de activitate: cultură, educaţie, profesori universitari de la marile universităţi ale României, lideri de opinie, personalităţi din lumea sportului, antreprenori, angajaţi, pensionari, studenţi – tineri şi mai puţin tineri.

”Cu toţii cred cu tărie că «Uniunea Europeană e destinul copiilor noştri». N-avem dreptul să le furăm acest destin”, se arată în manifest.

Manifest pentru Europa va fi transmis partidelor pro-europene din Parlamentul României, Guvernului României, Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului European şi Comisiei Europene, cu un apel clar: susţineţi concret parcursul european al ţării noastre! Documentul va fi citit în cadrul mitingului ”EuRo Manifest” de sâmbătă.

Manifestul, scris de scriitorul Radu Vancu, subliniază că ”România pe care o lăsăm copiilor noştri trebuie să fie cel puţin la fel de bună ca România pe care am primit-o. Nu o dictatură. Nu o autocraţie. Nu un regim iliberal. Ci o democraţie: imperfectă, dar perfectibilă.”

INTERVIURILE HotNews.ro