Mitropolia Moldovei confirmă pentru HotNews că mulți preoți merg la Moscova pe banii rușilor. Preot: „A fost un cadou extraordinar”
Preoții din Republica Moldova merg în pelerinaje la mănăstiri din Moscova „așa cum merg și în Israel sau în Grecia”, spune Mitropolia Moldovei, care a confirmat pentru HotNews.ro informațiile despre mai multe vizite pe care preoți moldoveni le fac la Moscova, pe banii Rusiei, în această perioadă preelectorală. Mai mult, unul dintre oamenii bisericii a recunoscut că deplasarea sa a fost un cadou din partea Patriarhiei ruse și că „vizita a fost una extraordinară”.
În apropierea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, din 20 octombrie 2024, se întețesc vizitele preoților din această țară la Moscova, pe banii rușilor. La sfârșitul lunii august, mai mulți oameni ai bisericii au fost surprinși la aeroport de jurnaliștii de la Chișinău, iar o altă vizită ar urma să aibă loc în această lună.
Mitropolia Moldovei a confirmat pentru HotNews că deplasările pe care preoții le fac în Rusia sunt pe banii Patriarhiei de la Moscova, dar a ținut să precizeze că „aceste vizite nu au o conotație politică”.
Vicarul Mitropoliei Chișinăului spune că sunt pelerinaje obișnuite „ca și în Țara Sfântă Israel”
Ioan Moșneguțu, vicarul Mitropoliei Chișinăului și al Întregii Moldove, a declarat pentru HotNews că „preoții merg în pelerinaj, vizitează mănăstiri din Moscova și au avut convorbiri la Academia de Teologie Ortodoxă de la Moscova cu profesori de la această instituție”.
Prelatul neagă faptul că oamenii bisericii s-ar fi întâlnit cu oligarhul prorus Ilan Șor sau cu alți actori politici.
„Pelerinaje au fost întotdeauna și în Țara Sfântă Israel, și în Grecia, și în România, și în Federația Rusă. Preoții pot pleca când doresc și în ce formulă doresc. Important este să se păstreze duhul autentic al pelerinajului”, a mai spus Moșneguțu.
La întrebarea dacă deplasările sunt achitate de Biserica Rusă, vicarul Mitropoliei Chișinăului a răspuns:
„Da, vă putem confirma că aceste pelerinaje sunt organizate de către Patriarhia Moscovei și preoții nu suportă cheltuieli în vederea întreprinderii acestui pelerinaj”, a mai punctat preotul.
În condițiile în care Biserica Rusă susține pe față războiul din Ucraina, existând chiar preoți care se filmează îndemnându-i pe ruși să moară pe front, „ca să ajungă în ceruri”, i-am cerut vicarului Mitropoliei Chișinăului și un punct de vedere referitor la acest aspect:
„În Federația Rusă, nu sunt abordate subiecte cu referință la război. Cu atât mai mult, noi reiterăm poziția Bisericii Ortodoxe din Moldova: condamnăm războiul din Ucraina, ne rugăm pentru pace.
Miercuri, Înalt Preasfințit Mitropolit Vladimir, împreună cu toți ceilalți episcopi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu preoții și credincioșii, ne-am rugat la Sfânta Mănăstire Căpriana. Și aici au fost rostite, în cadrul sfintei și dumnezeieștii liturghii, rugăciune pentru pace”, a mai spus vicarul Ioan Moșneguțu, care este și responsabil cu relațiile publice ale Mitropoliei Chișinăului.
Preot: „Pelerinajul la Moscova a fost un cadou extraordinar”
Unul dintre preoții care au fost la Moscova zilele trecute a povestit pentru HotNews că a avut parte de „o experiență extraordinară”.
Protoiereul Bartolomeu Turtureanu de la Episcopia Ungheni a răspuns la întrebările HotNews prin telefon, după ce l-am contactat la numărul afișat pe site-ul instituției. Ulterior, la finalul discuției, el a declarat că nu este preotul, însă poate fi prezentat ca „reprezentantul lui Turtureanu”.
„Pelerinajul a fost un cadou extraordinar, mai ales că a fost în contextul zilei mele de naștere”, a explicat preotul.
Întrebat dacă știe de vreo contribuție financiară la această vizită a oligarhului fugar Ilan Șor, preotul a spus că invitația a venit din partea Bisericii Ruse, iar cheltuielile au fost acoperite de Patriarhia de la Moscova.
„- Ne spuneți, vă rog, care a fost scopul acestei vizite?
– Pelerinajul a fost.
– Dar puteți să ne spuneți, cu cine ați discutat? Dacă au fost anumite întâlniri?
– Am fost întâmpinați de foarte mulți preoți.
– Este prima dată când ați fost acolo?
– Da.”
Istoric: Conducerea Mitropoliei Moldovei nu a făcut o declarație publică prin care să condamne războiul
Istoricul Anatol Petrencu, director al Institutului de Istorie Socială „ProMemoria”, o instituție afiliată Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, a explicat pentru Hotnews că, din punct de vedere canonic, este cunoscut faptul că Mitropolia Moldovei se subordonează Bisericii Ortodoxe Ruse.
„În primul rând, conducerea Mitropoliei nu a făcut o declarație publică în care să condamne războiul. În al doilea rând, aceste vizite demonstrează că există legături dintre preoții de aici și cei de la Moscova și acest lucru este condamnabil.
Orice ar spune ei, că s-au dus la moaște, că s-au dus să se roage – nu are însemnătate. Noi, în general, ar trebui să restricționăm cât mai mult relațiile noastre cu un stat agresor și ne așteptăm ca și preoții să facă același lucru”, a spus istoricul.
Anatol Petrencu reamintește că Biserica Ortodoxă Rusă sprijină conducerea de la Kremlin în războiul din Ucraina.
„Sfințește dronele Shahed, de producția iraniană, islamică, culmea. Biserica Ortodoxă, după învățătură biblică, trebuie să îndemne să nu ucizi, să-ți iubești aproapele. Dimpotrivă, biserica din Rusia blagoslovește oamenii ca să ucidă pe alții.
Ne-am aștepta de la biserici să ia o atitudine mai promptă, să nu se plimbe încolo-încoace. În general, după cum cunoaștem structura Bisericii, ei ar trebui să fie ascultători față de ierarhi. Dar este tot așa de adevărat că sunt preoți care trec la Mitropolia Basarabiei, la Mitropolia neamului și asta, cred că deja nu-i bucură pe cei de la Mitropolia Moldovei”, a declarat Petrencu.
Un deputat propune interzicerea bisericii afiliate Moscovei
Recent, la Chișinău a avut loc un scandal provocat de declarația unui deputat din PAS, Vasile Șoimaru. Acesta a spus că biserica afiliată Patriarhiei Moscovei ar putea fi interzisă în Republica Moldova.
„Eu vă spun că o să se rezolve problema mitropoliilor în toamna aceasta”, a punctat acesta.
Propunerea deputatului amintește de ceea ce se întâmplă în Ucraina, unde există o biserică ortodoxă subordonată Moscovei și una autocefală.
Afirmația deputatului Șoimaru a fost dezmințită chiar de președinta Maia Sandu, care a asigurat că „nu există niciun pericol pentru nicio Mitropolie, nici pentru cea a Moldovei, nici pentru cea a Basarabiei”.
În acest moment în țara vecină există atât Mitropolia Moldovei, cât și Mitropolia Basarabiei, care este subordonată BOR. Recent, mai mulți preoți au trecut la aceasta din urmă.