Sari direct la conținut

Miza ascunsă a Phenianului în războiul din Ucraina, dezvăluită de șeful spionajului militar de la Kiev

HotNews.ro
Miza ascunsă a Phenianului în războiul din Ucraina, dezvăluită de șeful spionajului militar de la Kiev
Kim Jong Un trimite artilerie grea pentru a ajuta Rusia în războiul împotriva Ucrainei - Obuziere M-1989 Koksan SPG, de 170 mm, suprinse traversând Rusia. FOTO: not supplied / WillWest News / Profimedia

Coreea de Nord participă la războiul Rusiei împotriva Ucrainei pentru a dobândi experiență de luptă și pentru a-și moderniza tehnologia militară, a declarat șeful serviciului ucrainean de informații militare (HUR), generalul Kirilo Budanov, într-un interviu publicat în presa sud-coreeană, potrivit The Kyiv Independent.

Până la 12.000 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați în regiunea Kursk toamna trecută pentru a sprijini forțele ruse în vederea contracarării incursiunii militare ucrainene lansate la începutul lunii august 2024.

„În ciuda pierderilor grele, forțele nord-coreene rămân angajate activ în operațiuni efectuate în comun cu trupele ruse”, a declarat Budanov.

„Acest război a mobilizat toate capacitățile militare ale națiunilor implicate. Doar trei țări – Ucraina, Rusia și Coreea de Nord – dobândesc experiență directă în războiul pe scară largă din secolul XXI. Armata nord-coreeană a viitorului va fi fundamental diferită de trecutul său”, a adăugat Budanov, într-un interviu acordat publicației sud-coreeane The Chosun Daily și publicat luni.

Numărul pieselor de artilerie nord-coreenă pe câmpul de luptă a crescut, iar rachetele nord-coreene au devenit mai precise, potrivit lui Budanov.

„Inițial, precizia lor era puternic defectuoasă, cu o marjă de eroare de 500 până la 1.500 de metri”, a spus șeful spionajului militar ucrainean. „Dar experții ruși în rachete au făcut modificări tehnice, rezolvând problema. Rachetele (nord-coreene) sunt acum semnificativ mai precise și reprezintă o amenințare mult mai mare”, a precizat generalul.

„Coreea de Nord folosește acest război pentru a câștiga experiență de luptă și a-și moderniza tehnologia militară”, a punctat Budanov.

„Acest lucru va avea consecințe de durată pentru peisajul de securitate din regiunea Asia-Pacific”, a adăugat el.

Phenianul și Moscova și-au consolidat semnificativ relațiile în ultimii trei ani, în special în contextul alinierii geopolitice împotriva națiunilor occidentale, ceea ce reprezintă provocări semnificative la adresa stabilității internaționale, notează publicația de la Kiev

În toamna anului 2024, Rusia și Coreea de Nord au ratificat un acord de parteneriat strategic care include dezvoltarea cooperării comerciale, științifice, tehnice și în domeniul apărării. Cu toate acestea, acordul nu a menționat tratarea soldaților ruși răniți.

Cooperarea militară dintre Moscova și Phenian s-a aprofundat, de asemenea, în 2024, președintele rus Vladimir Putin semnând un pact de apărare reciprocă cu Kim Jong Un, în luna iunie.

La scurt timp după aceea, Coreea de Nord și-a intensificat implicarea în războiul declanșat de Rusia, de la furnizarea de arme – inclusiv muniție de artilerie și rachete balistice – la trimiterea de soldați.

Kievul a estimat pierderile suferite de trupele nord-coreene la 4.000 de morți și răniți. Cu toate acestea, Budanov a avertizat că Phenianul ia în calcul să trimită în curând întăriri Rusiei, și anume unități de artilerie cu tunuri (obuziere) și rachete.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro