Sari direct la conținut

Mâna dreaptă a lui Lavrov amenință SUA cu „consecințe fatale” și spune că liderii americani își petrec timpul „cu niște jocuri video”

HotNews.ro
Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, într-o conferință de presă, vorbind despre prioritățile președinției Moscovei în cadrul BRICS, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Serghei Riabkov, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, într-o conferință de presă, vorbind despre prioritățile președinției Moscovei în cadrul BRICS, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Statele Unite s-ar putea confrunta cu „consecinţe fatale” dacă ignoră avertismentele Moscovei de a nu permite Ucrainei să folosească armele furnizate de Washington pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei, a avertizat luni ministrul adjunct de externe rus, potrivit agenției Reuters, preluată de Agerpres.

Serghei Riabkov s-a referit la decizia de săptămâna trecută a preşedintelui american Joe Biden de a aproba utilizarea armelor livrate de SUA pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei implicate în atacuri în regiunea ucraineană Harkov.

„Aş vrea să-i avertizez pe liderii americani împotriva erorilor de calcul ce pot avea consecinţe fatale. Din motive necunoscute, (liderii americani) subestimează gravitatea ripostei pe care ar putea-o primi”, a declarat Riabkov, citat de agenţia de presă de stat RIA.

Adjunctul ministrului Serghei Lavrov a amintit de comentariile făcute săptămâna trecută de preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit cărora ţările NATO se joacă cu focul şi riscă declanşarea unui conflict global mai amplu.

Riabkov le cere liderilor americani să „studieze ce a spus Putin în detaliu”

„Fac apel la aceste figuri (din SUA) (…) să acorde o parte din timpul lor, pe care par să şi-l petreacă cu nişte jocuri video, judecând după lejeritatea cu care abordează lucrurile, studierii a ceea ce a spus în detaliu Putin”, a continuat Riabkov.

Preşedintele rus a transmis „un avertisment foarte important şi care trebuie tratat cu maximă seriozitate”, a adăugat viceministrul rus de externe.

Conform presei ruse de stat, Riabkov a atenţionat că încercările Kievului de a ataca sistemele radar de avertizare precoce ale Rusiei vor fi zădărnicite şi Moscova ar putea da un răspuns asimetric la astfel de paşi.

Vladimir Putin a afirmat că Occidentul ar fi direct implicat în orice fel de folosire de către Ucraina a armelor occidentale pentru a lovi în profunzime Rusia, întrucât astfel de atacuri ar necesita ajutorul sateliţilor occidentali, al informaţiilor şi capacităţilor militare occidentale, aminteşte Reuters.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus la rândul său săptămâna trecută că Alianţa nord-atlantică are dreptul să ajute Ucraina să-şi susţină dreptul la autoapărare şi că prin aceasta NATO nu devine parte a conflictului.

În weekend, preşedintele Volodimir Zelenski a asigurat că Ucraina îi este recunoscătoare Washingtonului pentru că i-a permis să folosească în regiunea Harkov sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA, dar a afirmat că acest lucru nu este suficient.

Kievul susţine de multă vreme că restricţiile asupra modului în care poate folosi armele livrate de Occident îi limitează serios capacitatea de apărare.

Citiți și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro