Sari direct la conținut

Moartea liderului Hamas pune presiune pe Netanyahu pentru un armistițiu în Gaza. Care au fost reacțiile după moartea lui Yahya Sinwar

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: Amir Cohen / UPI / Profimedia Images
Benjamin Netanyahu, Foto: Amir Cohen / UPI / Profimedia Images

Uciderea celui mai căutat dușman al Israelului, Yahya Sinwar, a fost salutată ca o răzbunare pentru premierul Benjamin Netanyahu, dar într-o țară obosită după un an de război cresc presiunile asupra lui să pună capăt luptelor și să salveze ostaticii încă aflați în Fâșia Gaza, scrie Reuters.

Chiar Netanyahu a descris moartea lui Sinwar ca „începutul sfârșitului” unui conflict care s-a extins în Liban și Yemen, adăugând că s-ar putea încheia dacă Hamas depune armele și îi inapoiază pe cei 101 ostatici. Odată cu uciderea lui Sinwar, teama că un acord l-ar fi răsplătit pe cel care a orchestrat atacul Hamas din 7 octombrie a dispărut.

„Cred că putem folosi această oportunitate pentru a închide frontul din Gaza. Adică trebuie să ne amintim că asta merge până în măruntaiele societății israeliene, s-au răzbunat pe Sinwar”, a declarat Shira Efron, director la Fundația Diane și Guilford Glazer.

Adepți ai liniei dure în ambele tabere

Rămâne deocamdată neclar cum va reacționa Hamas la moartea liderului său, filmat de o dronă rănit grav într-o clădire în ruine din Gaza, înainte ca trupul să fie recuperat și dus în Israel, unde a fost confirmată identitatea sa. Vineri, Khalil Al-Hayya, adjunctul șefului Hamas, a spus că ostaticii nu vor fi eliberați până când „agresiunea” israeliană nu se încheie, iar forțele sale se vor retrage.

Unii dintre aliații lui Netanyahu, susținători ai politicii dure, precum ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich, a spus că Israelul nu ar trebui să se oprească până la „capitularea completă” a Hamas. Însă odată cu poziția Casei Albe privind un potențial „punct de inflexiune” în război, chiar și susținători ai poziției fără compromisuri ai Israelului spun că acum există o oportunitate pentru încheierea luptelor.

Un segment important al societății israelieni, alături de Netanyahu, a susținut constant că singura cale de a obține pacea este să producă înfrângeri militare asupra inamicilor, chiar dacă asta îi va supăra pe aliații Israelului. Pentru mulți, moartea lui Sinwar este o justificare a refuzului Israelului de la începutul anului de a ceda presiunii internaționale astfel încât să nu trimită trupe în orașul Rafah, în care pe atunci se aflau mai bine de un milion de refugiați palestinieni.

Netanyahu a rezistat luni întregi presiunii familiilor ostaticilor și a unor lideri mondiali, inclusiv din partea lui Joe Biden, de a fi de acord cu o încetare a focului. Însă noi apeluri au apărut vineri. Popularitatea lui Netanyahu ajunsese la un minim după 7 octombrie, dar a crescut constant de atunci, mai ales după asasinarea unor lideri palestinieni.

Comandantul militar al Hamas, Mohammed Deif, a fost ucis în Gaza în luna iulie, iar în aceeași lună a fost asasinat și liderul politic al mișcării, Ismail Haniyeh, la Teheran. Două luni mai târziu, liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a fost ucis la Beirut.

Adăugarea lui Sinwar pe listă ar putea să-i dea lui Netanyahu „o cale de ieșire” din Gaza, spune Carmiel Arbit, de la Atlantic Council. „Însă doar moartea lui Sinwar nu garantează circumstanțele necesare pentru Netanyahu de a declara sfârșitul războiului, așa cum speră mulți”, a declarat Arbit.

O moarte care dă speranțe

Familiile ostaticilor cred că, după ce discuțiile pentru un armistițiu au eșuat în urmă cu câteva săptămâni, acum nu mai este timp de pierdut. „Este o ocazie pe care s-ar putea să nu o mai avem”, a spus Daniel Lifshitz, al cărui bunic încă se află în Gaza.

Multe depind de cel care îi va urma lui Sinwar, a cărui moarte a fost salutată de mulți palestinieni ca un act eroic de sfidare împotriva Israelului care ar putea să inspire rezistența în continuare. Israelul a anunțat că trebuie să menține un control de securitate în Gaza și după încheierea luptelor, dar până acum nu a prezentat planuri detaliate legate de guvernarea enclavei, în afară de respingerea oricărui rol al Hamas în cadrul Autorității Palestiniene.

Însă până și liderul kibbutzului Be’eri, o comunitate care a pierdut 10% din populație în atacul din 7 octombrie, crede că șansa morții lui Sinwar ar trebui exploatată. „Există o oportunitate și Isralului trebuie să o apuce cu ambele mâini și să ducă la un acord diplomatic”, a declarat Amit Solvi.

Presiuni din Occident

Declarațiile liderilor internaționali după moartea lui Sinwar au evocat posibilitatea unei păci și a eliberării ostaticilor. „Yahya Sinwar era un obstacol insurmontabil în atingerea acestor țeluri. Acest obstacol nu mai există, dar mai sunt multe de făcut”, a declarat președintele SUA Joe Biden.

După ce a amintit că Sinwar a fost creierul atacului din 7 octombrie, președintele Franței Emmanuel Macron a cerut eliberarea imediată a ostaticilor. „Hamas trebuie să elibereze acum toți ostaticii și să depună armele, suferințele oamenilor din Gaza trebuie, finalmente, să se încheie”, a spus și Annalena Baerbock, ministru de Externe al Germaniei.

Giorgia Meloni, premierul Italiei, a invocat și începerea cât mai rapidă a reconstrucției în Gaza. „Vom continua să susținem fiecare efort în această direcție și pentru reluarea unui proces serios și credibil care să ducă la soluția a două state”, a spus Meloni.

Vladimir Putin, președintele rus, s-a oferit chiar să medieze un acord între Israel și Iran. „Suntem în legătură cu Israel, suntem în legătură cu Iran. Avem relații de încredere și am dori foarte mult ca acest schimb nesfârșit de lovituri să înceteze la un moment dat”, a spus Putin.

Gruparea palestiniană Hamas a confirmat vineri moartea liderului său, Yahya Sinwar, despre care Israelul anunțase că a fost ucis miercuri în timpul unui raid în sudul Fâşiei Gaza.

Confirmarea morții lui Yahya Sinwar a venit într-o declarație video făcută de numărul 2 al Hamas în Gaza, Khalil al-Hayya, care a spus că Sinwar a murit „în luptă”. Al-Hayya afirmă că moartea lui Sinwar nu va face decât să consolideze grupul terorist şi a promis că „ocupanţii” vor regreta curând uciderea sa.

Sinwar, arhitectul atacului din 7 octombrie 2023 asupra Israelului care a declanşat războiul din Gaza, a fost ucis miercuri în timpul unei operaţiuni a soldaţilor israelieni în enclava palestiniană. Yahya Sinwar încerca să evadeze în nord, când a fost ucis de Forțele de Apărare Israelului în Gaza, a declarat joi purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari.

INTERVIURILE HotNews.ro