Sari direct la conținut

Mobilizarea micro-influencerilor, o tactică rusească de influențare a alegerilor. Un oficial NATO dă exemplul României

HotNews.ro
Mobilizarea micro-influencerilor, o tactică rusească de influențare a alegerilor. Un oficial NATO dă exemplul României
Social media Foto: Jose Luis Stephens / Alamy / Profimedia

Una dintre tacticile ruse de influenţare a rezultatului alegerilor în ţările aliate este desfăşurarea de campanii de atragere a micro-influencerilor, care au 500 – 1.000 de urmăritori, dar care într-un număr de câteva mii reuşesc să producă un efect, a declarat joi, la Bruxelles, un oficial al NATO, citat de Agerpres.

Oficialul NATO, care a făcut aceste declaraţii în cadrul unui briefing sub protecţia anonimatului, a afirmat că Alianţa nu are mandat pentru a interveni în sistemele politice din ţările membre şi că nici nu doreşte acest lucru. În schimb, NATO poate fi „o platformă de informare care să întărească aliaţii” în contextul tentativelor ruse de a influenţa alegerile.

El a dat exemplul alegerilor din România şi a afimat că „este cu adevărat important pentru aliaţi să afle informaţii aprofundate despre tacticile ruse”.

„Voi menţiona două dintre acestea care pot fi aplicate în orice zi a săptămânii. Una este că au activat conturi de social media inactive, vechi de opt ani, pentru a influenţa alegerile. Au implantat aceste conturi cu multă vreme în urmă, iar acestea sunt campanii pe termen lung pentru a pregăti terenul pentru interferenţa politică”, a explicat oficialul NATO.

„A doua este o campanie de a-i afecta pe micro-influenceri. Nu am mai auzit acest termen înainte, dar aceştia sunt oameni cu 500 – 1.000 de urmăritori, adesea tineri, care apar, fac exerciţii fizice sau orice altceva. Şi li se dau sume mici de bani pentru a menţiona un candidat. Nu au nicio idee ce fac sau cine se află în spate. Dar dacă pui laolaltă 10.000 de micro-influenceri şi toţi oamenii pe care îi influenţează, acest lucru are un efect”, a mai precizat responsabilul citat.

El a adăugat că NATO ajută, de asemenea, aliaţii în identificarea unor campanii maligne sau de dezinformare sub acoperire. „Dar în general suntem foarte atenţi să nu ne implicăm în sistemele politice naţionale şi nici aliaţii nu vor să facem acest lucru”, a dat el asigurări.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro