Sari direct la conținut

Modificările la Legile justitiției ajung în sfârșit la Comisia de la Veneția: Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a decis sa facă o sesizare, la solicitarea PNL

HotNews.ro

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a aprobat solicitarea PNL de sesizare a Comisiei de la Veneția pentru exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificările Legilor Justiției propuse de PSD și ALDE, anunță PNL într-un comunicat de presă.

„După refuzul sistematic al celor de la PSD și ALDE de a cere opinia experților internaționali în privința propunerilor de modificare a legilor Justiției, PNL a reușit să obțină acest lucru prin intermediul parlamentarilor săi din cadrul APCE. PNL a folosit în acest demers o cale extraordinară de sesizare a Comisiei de la Veneția prin intermediul Comisiei de Monitorizare a APCE” se arată în comunicat.

Potrivit liberalilor, Curtea Constituțională din România va trebui să țină cont de opinia Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse Legilor Justiției, așa cum a ținut cont și în alte cazuri.

„Parcursul legilor Justiției va trebui să aștepte acum punctul de vedere al Comisiei de la Veneția” încheie aceștia.

La începutul lunii martie, președintele Klaus Iohannis a anunțat, într-un răspuns pentru Forumul Judecătorilor, că nu va sesiza Comisia de la Veneția cu privire la modificările aduse de Parlament legilor justiției. Acesta argumenta că, având în vedere termenele de care dispune pentru promulgarea legilor, de maximum 20 de zile, și de procedura pe care Comisia de la Veneția trebuie să o urmeze în cazul unei astfel de solicitări, „nu poate aprecia dacă o astfel de sesizare ar putea fi valorificată”.

După cel de-al doilea control de constituționalitate, două din cele trei legi ale Justiției au fost declarate constituționale, urmând ca prevederile din Legea 303/2004 privind statutul magistraților declarate neconstituționale să fie discutate în Comisia specială din parlament condusă de Florin Iordache, după ce CCR publică motivarea acestei decizii.

La sfârșitul lunii martie, PNL a folosit două căi prin care a solicitat APCE să sesizeze Comisia de la Veneția, în baza precedentului identificat în cazul inițiativei pentru modificarea legislației organizațiilor neguvernamentale, semnată de parlamentarii PSD, Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu, proiect care a intrat în analiza Comisiei de la Veneția.

Astfel, deputatul PNL Cezar Preda, președinte al grupului Partidului Popularilor Europeni din Adunărea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a adresat o solicitare președintelui acesteia, Michele Nicoletti, pentru ca în 23 aprilie, prima zi a sesiunii APCE, să se decidă sesizarea Comisiei de la Veneția cu privire la modificările aduse Legilor Justiției din România, anunță PNL într-un comunicat de presă.

Totodată, senatorul PNL Alina Gorghiu a înaintat președintelui Comisiei juridice de la nivelul APCE, Frank Schwabe, o solicitare similară pentru ca acest for să solicite opinia

Comisiei de la Veneția în privința modificărilor aduse Legilor Justiției din România.

Alina Gorghiu a precizat miercuri că subiectul va fi discutat și în Comisia de Monitorizare, joi, în prezența Simonei Marcu (președinta CSM), dar și a lui Thomas Markert (secretar al Comisiei de la Veneţia) şi a lui Gianluca Esposito (secretar executiv al GRECO, grupul de State Împotriva Corupţiei GRECO), Comisia Juridică urmând să reia discuția după aceea.

„Ce vreau să vă spun de pe acum: nici eu și nici PNL nu dorim să înceapă o procedură de monitorizare a României, dar ar fi un lucru extraordinar dacă s-ar decide sesizarea Comisiei de la Veneția pentru a fi emis un aviz în ceea ce privește legile justiției. Asta am cerut, noi asta vom urmări și mâine!”, explica liderul liberal.

„Vom vedea ce va fi mai departe, pentru că, să știți, impresia lăsată în toată Europa de ceea ce face PSD la București este una extrem de negativă. Și cred că românii merită mult mai mult și mai bine, în nici un caz ca țara lor să revină la faza aceea, de ”tranziție”. Dar uite că, din păcate, destul de mulți ani în care țara a mers în direcția bună sunt umbriți de ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în ultimul timp,” adaugă ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro