Sari direct la conținut

Moldova nu se poate baza doar pe statutul neutru – consilier moldovean de securitate. Maia Sandu: Avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare și securitate

HotNews.ro
Maia Sandu, Foto: Rodion Proca / Sputnik / Profimedia
Maia Sandu, Foto: Rodion Proca / Sputnik / Profimedia

Moldova nu se mai poate baza doar pe statutul său neutru și trebuie să-și intensifice puterea militară defensivă, a declarat luni un consilier de securitate al președintelui pro-occidental Maia Sandu, relatează Reuters. „Avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice”, a subliniat Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate, scrie moldpres.md.

„Moldova nu se mai poate baza exclusiv pe instrumentele de politică externă, dintre care unul este statutul său neutru, pentru a asigura stabilitatea statului”, a spus Dorin Recean, consilierul de securitate.

„Moldova trebuie să înceapă lucrările pentru creșterea potențialului său de apărare… Autoritățile trebuie să obțină sprijinul conștient al cetățenilor care ar trebui să înțeleagă că este esențial pentru supraviețuirea statului”, a spus el, solicitând alocarea de fonduri pentru această sarcină.

Fosta națiune sovietică, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a alocat puțin peste 1 miliard de lei – sau 0,45% din PIB – pentru cheltuielile de apărare în acest an.

A solicitat aderarea la Uniunea Europeană în acest an și a condamnat ferm invadarea Ucrainei de către Rusia, dar are trupe și forțe ruse de menținere a păcii în regiunea sa separatistă Transnistria și se bazează foarte mult pe energia rusă.

În același timp, președintele pro-occidental Maia Sandu a spus după ședința Consiliului Suprem de Securitate a spus că CSS a aprobat monitorizarea mai riguroasă a situației din regiunea transnistreană și descurajarea implicării populației din această zonă în activități de mobilizare desfășurate de Federația Rusă; pregătirea pentru un eventual flux sporit de refugiați; aprovizionarea cu resurse energetice alternative; verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare.

Maia Sandu a subliniat că în prezent, riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil.

Sandu a declarat că există riscul ca unele dintre persoanele din regiunea separatistă Transnistria să fie chemate de Rusia pentru a lupta în Ucraina și a subliniat că Republica Moldova ar putea retrage cetățenia locuitorilor săi care merg să lupte pentru Rusia în Ucraina.

„Există și riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia rusă, și se înrolează de partea agresorului”, a spus Sandu.

Aceasta a avertizat că „ este evident că riscurile de securitate sunt în creștere”.

„Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri. În continuare, obiectivul nostru principal rămâne menținerea păcii în țara noastră. Toți cei care prin acțiunile lor vor încerca să destabilizeze situația în țară, care incită la ură, la disensiuni interetnice, la război, la acțiuni revanșiste vor răspunde în fața legii”, a conchis președintele.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro