Sari direct la conținut

Moldovenii au ales la unica sectie din Marea Britanie: Doar daca ii schimba pe comunisti, doar asa ma intorc!

HotNews.ro

Alegerile moldovenesti la Ambasada din Londra, singura sectie de votare din intreg Regatul Unit al Marii Britanii, au stras pe 29 iulie un numar mare de tineri si persoane de varsta a doua. Numarul votantilor, numarul de buletine de vot si rezultatele raman, insa, la sefa sectiei consulare, care a disparut in momentul in care am pronuntat cuvantul „presa”. Cei prezenti la vot intervievati de HotNews.ro au declarat, in unanimitate, ca au votat pentru o schimbare.

Singura sectie de votare pentru moldovenii din regatul Unit al Marii Britanii a fost organizata la Londra. Este prima si ultima informatie pe care am putut-o afla de la sefa sectiei de vot 313, care a disparut imediat ce a auzit ca suntem de la presa. „Se teme pentru scaunul ei”, a spuns un barbat care astepta sa voteze.

Majoritatea tinerilor pleaca

O tanara de 29 de ani a venit la vot in speranta de a vedea lucrurile schimbate in Republica Moldova. „As vrea foarte mult sa vina un alt partid mai democratic, cu viziuni mai liberale, sa nu mai fie comunistii, despre care toata lumea stie ca toate afacerile din Moldova le apartin. Dar nu sunt sigura ca asta se va intampla dupa toate actiunile lor. As fi foarte dezamagita sa iasa, din nou, comunistii”.

A plecat din Republica Moldova in urma cu 6 ani, satula sa stea pe capul parintilor. Primii patru ani i-a petrecut in Italia, apoi s-a mutat cu prietenul ei in Londra. „Era foarte greu in Moldova. Daca nu te ajutau parintii, nu aveai cum sa te descurci. Supravietuiai ca aveai casa ta si nu plateai chirie. Majoritatea tinerilor pleaca. Vor sa aleaga ceva mai bun. M-am nascut in nord, dar am facut studii in Chisinau si am ramas acolo. Imi trimitea mama ce aveam nevoie, dar am plecat sa-mi fac si eu un rost. Nu imi fac planuri sa ma intorc. Intre timp, au plecat si parintii mei. Nu mai stai in tara aia, sa te chinui”.

„Toti au trecut prin aceeasi scoala comunista”

Un barbat de 32 de ani ne-a spus ca „am votat o schimbare. Speram la un viitor mai luminos. Sunt plecat de sase ani. Vreau sa ma intorc la un moment dat. Am terminat universitatea acasa, dar aici lucrez in constructii. Aici nu traiesc, doar muncesc.”

O moldoveanca ne-a spus ca a venit la vot in special datorita evenimentelor „cumplite” din aprilie. Insa nu deborda de speranta: „Mesajele candidatilor difera, dar sunt inselatoare. Toti au trecut, oricum, prin aceeasi scoala comunista.”

Un barbat de varsta a doua, plecat de opt ani din Moldova, ne-a declarat ca vrea sa se schimbe „tot, absolut tot! In primul rand, guvernarea. Cei care au pus alegerile intr-o zi de miercuri au facut-o in avantajul lor”.

„Doar daca ii schimba pe comunisti, doar asa ma intoc. Tara de cumetrii!”, ne-a marturisit un alt barbat, care se afla de doi ani in Anglia, impreuna cu sotia sa. „Vreau sa ma intorc, bineinteles ca vreau! Am doi copii acolo. Ce poti face aici? Munca in constructii. Aici traiesti sa supravietuiesti. Nici acasa nu-i usor, dar mai ai familia si prietenii pe langa tine”, a adaugat acesta.

Protest pasnic, englezesc

O englezoaica a venit tocmai din Brighton pentru a-si sustine prietenii moldoveni in zi de vot.

Clare Dimyon: Eu pot merge cu pasaportul meu oriunde. Intotdeauna am putut sa votez liber. Si parintii mei, la fel. Cum sa nu sustin procesul de vot din Moldova dupa lucrurile ingrozitoare care s-au petrecut in luna aprilie? Am auzit de oameni batuti si ucisi. Cum sa nu-mi pese? Am fost in Moldova pe data de 7 mai, cu un grup de prieteni moldoveni. Fusesem avertizati de ambasada sa avem toate actele necesare la noi. Eram foarte speriati. Credeam ca au sa aiba destule voturi sa-si aleaga presedintele, dar n-au reusit. De aceea, cred, este important ca oamenii sa voteze acum.

Mi-am comparat pasapoartele cu prietenii mei moldoveni, iar ei au atatea vize si trebuie mereu sa obtina autorizatie oriunde merg. Cand am trecut granita din Moldova in Romania, am fost usurata pentru faptul ca eram, din nou, in Uniunea Europeana. Ma simteam in siguranta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro