„Momentul critic” în războiul cu Rusia va fi în următoarele două luni, spune comandantul forțelor terestre ucrainene
Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat, într-un interviu publicat vineri, că se așteaptă ca războiul împotriva Rusiei, care durează de 26 de luni, să intre într-o fază critică în următoarele două luni, deoarece Moscova încearcă să exploateze întârzierile în furnizarea de arme către Kiev, informează Reuters.
„Rusia știe că, dacă vom primi suficiente arme într-o lună sau două, situația s-ar putea întoarce împotriva lor”, a declarat generalul Oleskander Pavliuk pentru revista The Economist.
Livrările de arme americane au încetinit luni de zile, în timp ce un pachet de ajutor propus de președintele Joe Biden a fost blocat de disputele din Congres. Măsura a fost adoptată la sfârșitul lunii trecute.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că Ucraina încă mai are nevoie de livrări „la timp” pentru arme cheie.
Interviul lui Pavliuk a precedat ofensiva terestră a trupelor rusești de vineri în zone din nord-estul regiunii Harkov.
The Economist a relatat că Pavliuk credea că Moscova va rămâne concentrată pe avansul său lent prin regiunile Lugansk și Donețk din est. Ucraina are nevoie de mai multă apărare aeriană, a spus el, și va primi un impuls odată cu mult așteptata livrare a avioanelor de luptă F-16.
Rusia „testează stabilitatea liniilor noastre înainte de a alege cea mai potrivită direcție”, a declarat Pavliuk revistei.
Forțele rusești au cucerit mai multe sate în estul țării, după ce au capturat orașul Avdiivka în februarie.
„Apărarea Kievului rămâne una dintre principalele noastre preocupări”
Pavliuk a părut să minimalizeze semnificația posibilei pierderi a orașului Ceasiv Iar din estul țării, descris ca fiind o poartă de acces către alte orașe vizate de Moscova, precum Kramatorsk și Sloviansk.
Pierderea orașului Ceasiv Iar, a spus el, nu ar avea o „semnificație decisivă”, deoarece este doar „o așezare urbană obișnuită”.
Pavliuk a mai spus că, în opinia sa, ar trebui să se concentreze din nou asupra Kievului, de unde forțele rusești s-au retras la începutul invaziei, după ce inițial au încercat să avanseze spre capitală.
„Apărarea Kievului rămâne una dintre principalele noastre preocupări, indiferent cât de greu este în est”, a declarat el pentru The Economist. „Este inima Ucrainei și știm rolul cheie pe care îl va juca apărarea capitalei în viitor”.