Sari direct la conținut

Monumentul Holocaustului: In loc sa fie transplantati, cei 32 de arbori au fost taiati cu drujba

HotNews.ro

Parculetul de pe strada Brezoianu din Bucuresti, din fata fostului Minister de Interne, a fost ras de pe fata pamantului pentru a face loc monumentului Holocaustului. In loc sa fie transplantati, asa cum a promis primarul Capitalei, Sorin Oprescu, cei 32 de arbori au fost taiati de la radacina cu drujba, pe teren ramanand doar trunchiurile si aleiile schilodite. Locul a fost imprejmuit cu un gard de tabla. Pentru a „compensa” raul facut, au fost plantati 124 de copacei in Parcul Izvor.

Mai multe ONG-uri sustin ca proiectul incalca legea. “Atat Planul Urbanistic Zonal cat si autorizatia de defrisare si autorizatia de constructie, daca vor fi emise, incalca OUG 114/2007, care interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi, reducerea suprafetei ori stramutarea lor. Noi nu ne opunem realizarii monumentului, ci doar locatiei alese, care ar face sa dispara unul din putinele spatii verzi centrale” , a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

„Saptamana viitoare vom cere autoritatilor sa ne puna la dispozitie un teren cu aceeasi suprafata ca parcul defrisat si care sa nu fie spatiu verde, pe care sa plantam copaci. Daca nu ne adresam in instanta si cerem oprirea lucrarilor. Puteau sa faca acest monument in fata parcului, pe parcarea Dalli, nu neaparat in parc”, ne-a spus Dan Trifu, vicepresedintele Ecocivica.

Proiectul Monumentul Holocaustului a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti pe 29.10.2008. Potrivit presedintelui de sedinta al CGMB, Calin Murg, proiectul are aviz de la Agentia de Mediu. Ulterior a primit aviz si de la Directia de Mediu din Primaria Capitalei.

Ansamblul cuprinde cinci constructii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Tiganilor si Coloana, inalta de 20 de metri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro