Sari direct la conținut

Moscova acuză Ucraina că a efectuat un bombardament din dronă în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie

HotNews.ro
Moscova acuză Ucraina că a efectuat un bombardament din dronă în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie
Incendiu izbucnit la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, 11 august 2024. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Conducerea rusă a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina a afirmat sâmbătă că o dronă ucraineană a aruncat o încărcătură explozivă pe un drum din afara sitului centralei, ceea ce a pus în pericol personalul rus care folosește acel drum, relatează agenția de stat TASS, potrivit Reuters.

Rusia controlează centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, încă de la începutul invaziei pe scară largă din Ucraina. Centrala este inactivă, deoarece Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc în mod repetat că încearcă să saboteze operațiunile acesteia și să pună în pericol siguranța în jurul facilității nucleare.

Atacul a avut loc în timp ce trupele ucrainene își continuă incursiunea în Rusia, susținând că au preluat controlul asupra a 82 de așezări întinse pe o suprafață de 1.150 de kilometri pătrați (444 mile pătrate) din regiunea Kursk, începând din 6 august.

Separat, agenția rusă de presă RIA l-a citat pe reprezentantul interimar al Rusiei la Viena, Roman Ustinov, care a spus că Moscova dorește să discute despre atacul asupra centralei din Zaporojie cu conducerea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIE).

Rusia dorește, de asemenea, ca AIEA să avertizeze Ucraina împotriva repetării unor astfel de atacuri, a declarat Ustinov.

Cele șase reactoare adormite ale centralei, situate în apropierea liniei frontului de război, depind de energia externă pentru a-și menține rece materialul nuclear și pentru a preveni un accident catastrofal.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro