Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 906: Trupele ucrainene avansează în Kursk și produc „pagube maxime”, spune Kievul / Trupele rusești se retrag peste râul Seim

Soldați ucraineni în Sudja, regiunea Kursk / FOTO Kirill Chubotin / Zuma Press / Profimedia
Soldați ucraineni în Sudja, regiunea Kursk / FOTO Kirill Chubotin / Zuma Press / Profimedia

Președintele ucrainian Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că trupele sale și-au întărit pozițiile în regiunea Kursk a Rusiei la aproape două săptămâni de la incursiunea lor și a cerut decizii îndrăznețe din partea aliaților Kievului pentru a permite lovituri la distanță lungă. Ucraina spune că a ocupat peste 80 de așezări în Kursk începând cu 6 august, în cea mai mare invazie a Rusiei de după al Doilea Război Mondial.

Sinteza zilei:

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 906, LIVETEXT:

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în adresa sa video de seară că operațiunea Forțelor Armate ucrainene din regiunea Kursk din Rusia decurge conform planului, iar poziția Ucrainei acolo este „din ce în ce mai puternică”, relatează Ukrainska Pravda.

„Astăzi, generalul Sîrskîi a raportat și despre continuarea înaintării noastre în regiunea Kursk. Operațiunea se desfășoară exact așa cum ne așteptam. Curajul ucrainenilor realizează lucruri mărețe”.

„Poziția noastră devine din ce în ce mai puternică. Vreau să mulțumesc tuturor celor care fac acest lucru posibil: tuturor soldaților, sergenților și comandanților”.

Liderul autoritar al regiunii Cecenia din Rusia, Ramzan Kadîrov, a publicat sâmbătă o înregistrare video în care apare conducând o camionetă Tesla Cybertruck pe care a fost montată o mitralieră, afirmând că va trimite vehiculul în zona de conflict din Ucraina, informează Reuters.

Ucraina și Rusia urmau să trimită delegații în Qatar pentru a purta indirect negocieri pentru un acord de încetare parțială a focului, respectiv să pună capăt atacurilor asupra asupra infrastructurii energetice, au declarat diplomați și oficiali familiarizați cu discuțiile, scrie Washington Post. Apoi a venit incursiunea ucraineană în Kursk.

Forțele ruse au luat cu asalt frontul din Pokrovsk de 25 de ori de la începutul zilei de sâmbătă, anunță Statul Major al Ucrainei

Forțele ucrainene și ruse s-au ciocnit de 72 de ori de la începutul zilei de sâmbătă. Cele mai intense lupte au loc pe frontul din Pokrovsk, unde trupele ruse au făcut 25 de încercări de a-i alunga pe apărătorii ucraineni de pe pozițiile lor, a anunțat sâmbătă după-amiază Statul Major General al forțelor armate ucrainene, în cea mai recentă actualizare a situației de pe front, potrivit Ukrainska Pravda.

Pe frontul din Harkov, forțele ruse au luat cu asalt pozițiile trupelor ucrainene de patru ori în apropierea localităților Vovceansk și Lypți. Un angajament de luptă este încă în desfășurare în Vovceansk, a precizat conducerea armatei ucrainene.

Rușii au organizat patru atacuri asupra pozițiilor ucrainene de pe frontul din Kupiansk. Apărătorii ucraineni au respins atacurile rusești în apropierea satelor Berestove și Lozova. Două angajamente de luptă în apropierea localității Stelmakhivka sunt încă în derulare.

Pe frontul de la Lîman, forțele ruse își continuă atacurile în apropierea localităților Makiivka, Nevske, Hrekivka, Novoiehorivka și Dibrova. În această zonă au avut loc 14 ciocniri armate de la începutul zilei, iar cinci sunt încă în desfășurare. Situația este sub controlul forțelor ucrainene, potrivit Statului Major General.

Luptele continuă și pe frontul din Siversk. Rușii încearcă să atace în apropierea localităților Verkhnokamianske, Spirne, Vyimka și Pereizne. Ei au încercat să străpungă apărarea ucraineană de șase ori. Toate atacurile au fost respinse.

Pe frontul din Kramatorsk, trupele ruse au lansat patru atacuri în apropierea orașului Ceasiv Iar. Trei dintre aceste ciocniri sunt încă în derulare.

Frontul de la Torețk rămâne una dintre cele mai fierbinți și prioritare zone de interes pentru forțele ruse, cu șapte atacuri înregistrate până la acest moment. Sâmbătă, trupele ruse au vizat în principal zonele din jurul Pivnichne, Torețk și Zalizne, unde apărătorii ucraineni opun o rezistență puternică. Au fost raportate șase angajamente de luptă. În plus, aviația rusă a lansat atacuri cu rachete asupra așezării Kurdiumivka.

Frontul din Pokrovsk a înregistrat cel mai mare număr de ciocniri armate. De la începutul zilei, rușii au făcut 25 de încercări de a-i împinge pe apărătorii ucraineni de pe pozițiile lor din apropierea așezărilor Vozdvyzhenka, Myroliubivka, Novotroitske, Novohrodivka, Hrodivka, Mykolaivka, Zhelanne și Zavitne și au lansat atacuri spre Zelene Pole. Forțele de apărare ale Ucrainei au respins 25 de atacuri rusești, iar 11 angajamente sunt încă în derulare. De asemenea, rușii au lovit cu rachete așezarea Oleksandropil.

Pe frontul de la Kurahove, trupele ruse au țintit de nouă ori unitățile ucrainene, care încercau să avanseze în apropierea orașului Kostiantinivka. Un atac cu bombe aeriene ghidate a fost efectuat asupra așezării Memryk.

Pe frontul din Vremivka, rușii au încercat să avanseze spre Vuhledar, într-o încercare fără succes.

De asemenea, trupele ucrainene au respins un atac rusesc pe frontul de la Prydniprovske.

Rușii au atacat regiunea Zaporojie cu avioane, lansând trei bombe aeriene ghidate lângă Novodanylivka și lansând rachete asupra localităților Novoandriivka și Kamianske, a precizat Statul Major General al Ucrainei, în actualizare.

Guvernul de la Londra a cerut Statelor Unite, în urmă cu peste o lună, permisiunea ca Ucraina să utilizeze rachetele britanice Storm Shadow pentru atacuri în interiorul Rusiei, dar nu a primit încă un răspuns pozitiv, a scris vineri The Times, citând surse guvernamentale a căror identitate nu a dezvăluit-o.

Incursiunea ucraineană de pe teritoriul Rusiei îi știrbește lui Putin popularitatea

Mai multe surse rusești raportează că armata rusă a cedat în fața trupelor ucrainene încă 15 kilometri pătrați din regiunea Kursk, retrăgându-și forțele peste râul Seim.

Ajutorul militar al Germaniei pentru Ucraina se confruntă cu o reducere severă, iar actualul proiect bugetar al guvernului federal oprește finanțările suplimentare cu efect imediat, relatează AFP și Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Sprijinul militar planificat urmând să fie redus în continuare la mai puțin de o zecime din suma actuală până în 2027.

Serviciile de securitate ruse (FSB) au deschis sâmbătă o anchetă împotriva a doi jurnaliști de la televiziunea italiană RAI care realizau reportaje din regiunea Kursk după ce au trecut „ilegal” frontiera din Ucraina, au anunțat agențiile de presă ruse.

FSB „a deschis o anchetă penală” împotriva jurnaliștilor italieni Stefania Battistini și Simone Traini pentru „trecerea ilegală a frontierei”, au precizat serviciile ruse într-un comunicat citat de agențiile ruse.

Ambasadoarea Italiei în Rusia, Cecilia Piccioni, a fost convocată vineri la Moscova de diplomații ruși pentru a discuta această chestiune, potrivit AFP.

Popularitatea internă a lui Vladimir Putin se bazează pe imaginea sa de lider puternic care poate asigura ordinea. Incursiunea surpriză de zeci de km a armatei ucrainene în regiunea Kursk știrbește din prestigiul liderului rus.

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat Ucraina că a distrus podul de la Glușkovo peste râul Seim din regiunea Kursk cu rachete HIMARS. Distrugerea acestuia, spun analiștii OSINT, creează probleme rușilor. Totodată, Ucraina furnizează la rândul său o imagine cu podul distrus, confirmând astfel atacul. Vezi Imagini video cu momentul atacului care a distrus complet podul.

Zelenski: Forțele ucrainene își „consolidează” pozițiile în regiunea Kursk

Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă, în urma unei întâlniri cu șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, că forțele țării sale își „consolidează” pozițiile în regiunea rusă Kursk, unde Kievul derulează în prezent o ofensivă terestră majoră, relatează AFP și The Kyiv Independent.

Pompierii din cadrul Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina au publicat imagini suprinse în urma unui atac al rușilor efectuat sâmbătă dimineață asupra unei zone rezidențiale din orașul Sumî, din regiunea cu același nume, soldat cu incendierea mai multor mașini, relatează Ukrainska Pravda, Sky News și The Kyiv Independent.

O înregistrare video a armatei ucrainene ne arată o evacuare planificată cu brio a luptătorilor ucraineni și punerea pe fugă a rușilor în direcția Pokrovsk.

Rușii s-au apropiat foarte mult, dar după loviturile precise ale artileriei, echipajul IFV Bradley al Brigăzii 47 a salvat viețile soldaților trăgând la linia copacilor.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a „respins” armata ucraineană în apropierea a trei localități din regiunea Kursk, scena unei ofensive transfrontaliere fără precedent a forțelor de la Kiev pe teritoriul rusesc din 6 august, relatează AFP.

Soldații ruși au „respins” „atacurile” ucrainene în direcția localităților Korenevo, Russkoye și Cerkasskoye Porechnoye”, se arată într-un comunicat al ministerului rus.

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina că intenționează să atace centrala nucleară de la Kursk și să pună o astfel de „provocare” pe seama Moscovei, potrivit agenției de presă Interfax, citată de Reuters.

Ministerul a declarat că Rusia va răspunde dur în cazul unui astfel de atac, despre care a spus că ar contamina o zonă învecinată mare.

Ofesiva ucraineană, oră cu oră. Cum a privit Moscova în direcția greșită în timp ce Kievul invada

În orele care au precedat asaltul soldaților ucraineni peste granița de vest a Rusiei, Moscova nu a dat niciun semn că ar fi ceva în neregulă, comentează Reuters, care a analizat informațiile apărute până acum despre incursiunea trupelor Kievului în țara vecină.

Iranul este pregătit să transbordeze gaze naturale rusești pe teritoriul său, a declarat sâmbătă ambasadorul iranian în Rusia, Kazem Jalali, citat de agenția rusă de presă TASS.

Nu a fost imediat clar despre ce direcții de tranzit vorbea acesta.

În timp ce șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, susține că trupele Kievului avansează în regiunea Kursk, unde au trecut frontiera în urmă cu 11 zile, bloggerii militari pro-Kremlin încearcă să liniștească apele și afirmă că forțele rusești resping inamicii. Dar în emisiunea unui cunoscut propagandist rus plutește neîncrederea.

Rușii acuză ucrainenii că atacă un drum care duce spre centrala Zaporojie

Avocatul ucrainean al poporului, Dmitro Lubineț, a anunțat vineri că a înaintat o notă de protest la ONU și la Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) în legătură cu o înregistrare video în care trupele ruse ar fi prezentat capul unui soldat ucrainean decapitat, scrie The Kyiv Independent.

Conduceea rusă a centralei nucleare Zaporojie a declarat sâmbătă că o dronă ucraineană a aruncat o încărcătură explozivă pe un drum din afara centralei, punând în pericol personalul său care folosește drumul, a relatat agenția de știri TASS, conform Reuters.

Rusia controlează centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, de la scurt timp după ce a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri că încearcă să saboteze operațiunile acesteia.

Şefii a două centre de recrutare din Ucraina, reţinuţi pentru luare de mită

Şefii a două centre de recrutare de lângă Kiev au fost reţinuţi pentru că au acceptat mită în schimbul exceptării recruţilor, informează sâmbătă agenția germană de presă DPA.

Site-ul de ştiri Ukrainska Pravda scrie că, în timpul percheziţiilor la birouri şi apartamente din suburbiile Bucha şi Borispil, au fost descoperite şi confiscate pachete de bani.

Şefii centrelor de recrutare şi complicii lor ar fi încasat în total aproximativ 1 milion de dolari pentru serviciile lor.

Anchetele în curs indică faptul că şefii au falsificat certificate medicale, astfel încât să îi declare pe tineri inapţi pentru serviciu, excluzându-i astfel de la înregistrarea ulterioară, notează Agerpres.

Iniţial, au fost identificate 20 de persoane care ar fi încercat să utilizeze această metodă pentru a evita serviciul militar.

Tinerii ucraineni încearcă diverse mijloace pentru a se sustrage recrutării. Mulţi încearcă pur şi simplu să treacă frontiera verde în ţările vecine.

Nu există nicio dovadă că Rusia are suficiente forțe în regiunea Kursk pentru a lansa o contraofensivă în regiune, a declarat locotenent-colonelul Mattias Puusepp, șeful adjunct al Statului Major al Forțelor de Apărare (EDF), pentru presa locală, conform The Kyiv Independent. Ofițerul cosideră că Moscova nu și-a revenit încă în urma atacului surpriză al Kievului, dovoda fiind eșecul de a lansa un contraatac serios acolo, notează ERR, postul public de televiziune estonian.

Ucrainenii avansează în Kursk, susține șeful armatei

Rusia a pierdut 598.180 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, a raportat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

Doar în ultima zi, armata Moscovei ar fi pierdut 1.230 de militari.

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât toate cele 14 drone rusești lansate într-un atac nocturn, au declarat sâmbătă forțele aeriene ucrainene.

Forțele aeriene au afirmat într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram că dronele Shahed au fost doborâte deasupra a șase regiuni ucrainene din sudul și centrul țării.

Ministerul rus de Externe a declarat că Ucraina a folosit rachete occidentale, probabil HIMARS de fabricație americană, pentru a distruge un pod peste râul Seim în regiunea Kursk, ucigând voluntari care încercau să evacueze civili, informează Reuters.

VIDEO REPORTAJ HotNews din tranșeele de pe linia frontului. „Mavechiștii” – cum au schimbat dronele fața războiului din Ucraina.

În timp ce trupele ucrainene luptă în Federația Rusă, la Kursk, camarazii lor, piloții de drone, veghează necontenit asupra liniei frontului. Jurnalistul Mircea Barbu, corespondentul HotNews în războiul din Ucraina, a însoțit, în aceste zile surprinzătoare și tensionate, o unitate de operatori de drone în apropiere de Harkiv, în buncărele lor de lângă granița cu Rusia.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––

Evenimentele de vineri, ziua 905 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro