Sari direct la conținut

Moscova afirmă se pregătește pentru „decenii” sub sancțiunile occidentale: „Scopul lor final este concurența neloială”

HotNews.ro
Moscova afirmă se pregătește pentru „decenii” sub sancțiunile occidentale: „Scopul lor final este concurența neloială”
Președintele rus Vladimir Putin, întâlnire cu guvernatorul interimar al regiunii Tula, Dmitri Milyayev, la reședința de stat din Novo-Ogaryovo, în regiunea Moscova, 15 august 2024. FOTO: Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Sancțiunile economice impuse de Occident Rusiei vor rămâne în vigoare timp de decenii, chiar dacă va exista o soluționare pașnică în Ucraina, a declarat vineri un înalt oficial al Ministerului rus de Externe, potrivit agenției Reuters.

După invazia pe scară largă din Ucraina, începută în februarie 2022, Rusia a devenit țara supusă celui mai important regim de sancțiuni al Occidentului, „depășind” din acest punct de vedere state precum Iranul și Coreea de Nord. În ciuda presiunii, economia Rusiei a crescut cu 4,7% în prima jumătate a acestui an.

„Aceasta este o poveste pentru următoarele decenii. Indiferent de evoluțiile și rezultatele unei soluții pașnice în Ucraina, aceasta este, de fapt, doar un pretext”, a declarat Dmitri Birichevski, șeful departamentului de cooperare economică din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe.

„Sancțiunile au fost introduse mult mai devreme. Scopul lor final este concurența neloială”, a precizat oficialul rus, în cadrul unui forum de discuții desfășurat la Moscova.

Masa rotundă, intitulată „Sancțiunile împotriva Rusiei – înainte spre infinit?”, a făcut parte dintr-o dezbatere mai amplă din cadrul mediului politic și de afaceri rusesc, cu privire la faptul dacă Moscova ar trebui să depună eforturi pentru o relaxare a sancțiunilor sau să le accepte ca o realitate pe termen lung și să învețe să le ocolească.

„Spirala sancțiunilor”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că eliminarea tuturor sancțiunilor impuse Rusiei ar fi una dintre condițiile sale pentru pace. Mulți oameni de afaceri ruși sunt nemulțumiți, în particular, de sancțiuni, dar se tem să-și piardă averea dacă își atrag aversiunea din partea lui Putin sau a înalților oficiali militari și din cadrul serviciilor secrete, în contextul războiului aflat în desfășurare.

Săptămâna trecută, miliardarul Oleg Deripaska s-a confruntat cu o reacție dură venită din cercurile puterii, după ce a făcut o rară declarație anti-război, descriind conflictul drept „nebunesc” și solicitând o încetare a focului fără condiții prealabile.

Dmitri Birichevski a afirmat vineri că sancțiunile au avut unele beneficii, forțând Rusia să își restructureze economia și să producă mai multe bunuri cu valoare adăugată care anterior erau importate din țările occidentale.

„În anii 1990, am crezut că dacă avem petrol și gaze, putem cumpăra orice altceva din străinătate. Acum nu mai putem cumpăra aceste lucruri”, a spus el.

Oficialul rus a avertizat că „spirala sancțiunilor” va continua să provoace și mai multă durere, deoarece autoritățile de reglementare occidentale vizează sectoare care nu sunt incluse pe lista sancțiunilor.

Oficialii occidentali au exercitat presiuni asupra partenerilor comerciali ai Rusiei, amenințându-i că le vor tăia accesul la piețele occidentale dacă vor coopera cu Rusia, a adăugat Birichevski.

El a precizat că Moscova împărtășește strategii cu alte țări sancționate, cum ar fi Iranul, Coreea de Nord și Venezuela, cu scopul de a crea o coaliție internațională „anti-sancțiuni” pentru a putea rezista împreună presiunii occidentale.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro