Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 905: Ucrainenii au arătat cum au intrat în Rusia / Rușii susțin că forțele Kievului au atacat podul Kerci cu 12 rachete ATACMS și au distrus în Kursk cel puțin un pod / Anunțul lui Sîrskîi privind luptele din Kursk

Într-un act de aparentă disperare, trupele ruse au început să sape tranșee în regiunea Kursk, la 80 km de graniță, în timp ce trupele ucrainene continuă să avanseze. Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia
Într-un act de aparentă disperare, trupele ruse au început să sape tranșee în regiunea Kursk, la 80 km de graniță, în timp ce trupele ucrainene continuă să avanseze. Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Incursiunea Ucrainei în regiunea de graniţă a Rusiei, Kursk, a fost planificată cu participarea NATO şi a serviciilor speciale occidentale şi a fost determinată de conştientizarea de către Kiev a colapsului său iminent, a declarat consilierul prezidenţial rus Nikolao Patruşev. Și un deputat rus suține că țările NATO au dat undă verde planurilor de incursiune, o acuzație negată de Washington.

SINTEZA ZILEI

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 905, LIVETEXT:

Ucraina a înființat facilități de depozitare în regiunea sa nordică Sumî pentru a păstra și trimite ajutoare umanitare civililor ruși din partea ocupată de trupele Kievului a regiunii Kursk din vestul Rusiei, a anunțat vineri ministrul ucrainean de interne, potrivit Reuters.

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat vineri că a convocat-o pe ambasadoarea Italiei la Moscova în legătură cu ceea ce a numit „trecerea ilegală a frontierei” de către o echipă de corespondenți ai postului public italian RAI, care au relatat săptămâna aceasta din părțile controlate de ucraineni din regiunea rusă Kursk, informează Reuters.

Zelenski: Rușii pierd rezerve și logistică în regiunea Kursk

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri seară, în mesajul său video adresat națiunii, că armata rusă din regiunea Kursk a suferit pierderi, ceea ce este „foarte util” pentru apărarea Ucrainei, scrie Ukrainska Pravda.

„Punctele principale. Au existat deja mai multe rapoarte ale comandantului-șef Sîrskîi despre situația de pe linia frontului și despre operațiunea noastră din regiunea Kursk. Vedem că ocupantul suferă pierderi, iar acest lucru este util, foarte util pentru apărarea noastră. Este vorba despre distrugerea logisticii armatei ruse și golirea rezervelor sale”, a afirmat liderul ucrainean.

„Trebuie să provocăm pagube maxime tuturor pozițiilor rusești, iar noi facem acest lucru. Le mulțumesc fiecăruia dintre războinicii noștri pentru precizia lor, le mulțumesc pentru putere și pentru rezistență”, a adăugat Zelenski, în discursul său video.

Generalul Oleksandr Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a discutat în timpul zilei cu Zelenski și despre eforturile defensive ale Ucrainei pe fronturile din zona orașelor Pokrovsk și Torețk, din regiunea Donețk.

Anterior în cursul zilei de vineri, comandantul Sîrskîi a susținut că trupele ucrainene din regiunea Kursk au avansat cu unul până la trei kilometri în diferite zone ale frontului.

Șeful armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a afirmat vineri că forțele Kievului continuă să avanseze în unele zone din regiunea rusă Kursk, acestea reușind să înainteze pe o distanță între unu și trei kilometri, informează Reuters, AFP și Ukrainska Pravda.

Forțele ucrainene au distrus un pod peste râul Seim din regiunea Kursk din Rusia, a susținut pe 16 august Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii, relatează Kyiv Independent. Alte surse vorbesc inclusiv de un al doilea pod avariat.

Ucraina a declarat vineri că continuă să avanseze în regiunea Kursk, la frontiera cu Rusia, unde forțele sale sunt încă în ofensivă, la zece zile după ce a lansat un atac surpriză în această regiune.

„Trupele din grupul de atac (din regiunea Kursk, n.r.) continuă să lupte și au avansat în anumite sectoare cu unul până la trei kilometri”, a declarat comandantul armatei ucrainene, Oleksandre Sîrski, la o întâlnire cu președintele Volodimyr Zelenski, potrivit AFP.

Sancțiunile economice impuse de Occident Rusiei vor rămâne în vigoare timp de decenii, chiar dacă va exista o soluționare pașnică în Ucraina, a declarat vineri un înalt oficial al Ministerului rus de Externe, potrivit agenției Reuters.

Statele Unite urmează să anunțe un nou ajutor de securitate pentru Ucraina în zilele următoare, a declarat vineri pentru CNN purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby, care nu a oferit alte detalii, scrie Reuters.

Locuitorii din Mîrnohrad (Donețk) au început să fie evacuați. Forțele ruse au ajuns la 6 km de oraș

Locuitorii orașului Mîrnohrad din regiunea Donețk sunt evacuați deoarece forțele ruse se află acum la doar 6 km distanță, a declarat vineri șeful interimar al administrației militare a orașului pentru publicația Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL).

Mîrnohrad se află chiar la est de Pokrovsk, un centru logistic cheie care a devenit principalul obiectiv al ofensivei ruse din regiunea Donețk.

„Oamenii pleacă, dar nu atât de repede sau de urgent pe cât ne-am dori și pe cât cere situația”, a declarat Yurii Tretiak, pentru RFE/RL, adăugând că 20.000 de persoane au rămas în Mîrnohrad, inclusiv aproximativ 1.000 de copii.

Aproximativ 46.000 de persoane locuiau în oraș înainte de invazia pe scară largă, dar mulți au plecat din cauza atacurilor constante ale Rusiei și a schimbării liniilor de front, notează The Kyiv Independent.

Forțele ruse „avansează puțin câte puțin. Linia frontului se află acum la aproximativ 6 kilometri de orașul Mîrnohrad”, a mai spus Tretiak.

Autoritățile ucrainene organizează evacuări, în principal pentru copii și bătrâni, dar mulți locuitori ar fi plecat deja pe cont propriu din cauza atacurilor rusești neîncetate din zonă. Este planificat ca Mîrnohrad să fie evacuat complet până la sfârșitul lunii august, a precizat Tretiak.

Evacuarea este în derulare și în orașul vecin Pokrovsk, în timp ce forțele ruse se îndreaptă spre oraș.

Guvernatorul regiunii Donețk, Vadym Fila;kin, a anunțat evacuarea a peste 700 de copii din patru comunități din regiunea Donețk la începutul lunii august, în timp ce luptele grele au continuat în direcția Pokrovsk.

Rusia acuză Kievul că a atacat podul Kerci cu rachete ATACMS

Rusia susține că a doborât 12 ATACMS lansate peste noapte de Ucraina ca parte a unui atac asupra Podului Crimeea, a relatat agenția de știri rusă RIA Novosti, controlată de stat, pe 16 august, citând Ministerul rus al Apărării, scrie Kyiv Independent. Totodată,  Serviciul Ucrainean al RFE/RL scria că în noaptea de 16 august s-au auzit explozii în Sevastopol și Kerci, în Crimeea ocupată, iar traficul a fost oprit pe pod.

Viceprim-ministrul polonez a negat vineri implicarea țării sale în sabotarea conductelor de gaze Nord Stream din Marea Baltică în septembrie 2022, scrie AFP.

Podoliak: Ucraina vrea să convingă Rusia, prin atacul din Kursk, să înceapă negocieri „corecte”

Un consilier de rang înalt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat vineri că incursiunea fără precedent a forțelor Kievului pe teritoriul Rusiei, în provincia de frontieră Kursk, urmărește, prin provocarea unor „înfrângeri tactice semnificative”, să „convingă” Moscova să intre într-un „proces echitabil de negociere”, relatează AFP și Reuters.

3 civili, ucişi în urma atacurilor efectuate de ruși asupra regiunii Doneţk

Atacurile rușilor au provocat moartea a trei civili şi rănirea altor cinci în ultimele 24 de ore în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a afirmat vineri un oficial local, în timp ce forţele Moscovei avansează spre oraşul Pokrovsk, un important centru logistic, potrivit Reuters.

Regiunea Doneţk, ocupată parţial de trupele ruse, se află cu regularitate sub bombardamente şi lovituri aeriene ruse. Ucraina afirmă că preluarea controlului asupra regiunii este o prioritate pe câmpul de luptă pentru Moscova.

Numărul luptelor raportate de armata Kievului pe frontul din Pokrovsk în ultimele 24 de ore a scăzut la 41 de la 58 în ziua precedentă. Zona a cunoscut unele dintre cele mai grele lupte din acest război, notează Agerpres.

Guvernatorul regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, a declarat că un atac s-a soldat cu trei răniţi în zona Selîdove, în districtul din jurul Pokrovsk. Şase clădiri au fost avariate, a spus el.

O persoană a fost ucisă în satul Mîkolaivka şi alte două au fost rănite în oraşul Kosteantînivka, la vest de Bahmut, oraşul devastat capturat de Rusia anul trecut, după luni de lupte grele.

Alte două persoane au fost ucise în satul Verkhniokamianske, a mai spus Filaşkin. Nouă clădiri rezidenţiale şi opt case au fost, de asemenea, avariate în district, a spus el.

Rusia a revendicat vineri cucerirea unui sat situat la aproximativ 15 kilometri de oraşul Pokrovsk, în estul Ucrainei.

Europa, în asamblul său, este încă foarte dependentă de gazul rusesc, în ciuda faptului că invadarea Ucrainei de către Moscova a ajuns la al treilea an, se arată într-o analiză Euronews. Chiar și după o serie de sancțiuni și cu asigurări repetate din partea UE privind sprijinirea Kievului împotriva Moscovei, gazul rusesc continuă să curgă prin Europa.

Platforma video YouTube se confruntă în Rusia cu probleme de funcționare care se manifestă prin încetinirea încărcărilor în Rusia. Probleme au apărut dupp ce platforma a blocat un număr record de canale care difuzau propagandă rusă în perioada mai-iunie 2024, potrivit unui studiu realizat de Novaya Gazeta Europa, relatează publicația independentă rusă Meduza.

Cel puțin două persoane au fost ucise și mai multe au fost rănite vineri după ce un bombardament ucrainean a lovit un centru comercial din orașul Donețk, controlat de Rusia, în estul Ucrainei, au anunțat autoritățile locale, citate de agențiile de presă de stat ruse, transmite Reuters.

„Preliminar, există informații despre cel puțin doi morți”, a scris agenția de presă TASS, citând serviciile operaționale locale, adăugând că bilanțul victimelor ar putea crește.

Agenția de presă RIA a publicat o înregistrare video cu nori uriași de fum care se ridică deasupra centrului comercial „Galaktika”.

Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat vineri că există o probabilitate ridicată de provocare armată din partea Ucrainei vecine, a raportat agenția de presă de stat Belta. Cu o zi înainte, președintele Aleksandr Lukașenko, un aliat de top al lui Vladimir Putin, a avertizat că Ucraina ar putea ataca Belarusul și extinde războiul, relatează Reuters.

Ucraina a publicat primele imagini din timpul ofensivei în Kursk

VIDEO Trupele aeropurtate ale Ucrainei (DShV) au publicat vineri primele imagini video filmate după ce au trecut granița Rusiei în regiunea Kursk, acestea arătând o operațiune de arme combinate care a luat prin surprindere totală apărătorii ruși.

Kremlinul și militarii de vârf ai lui Vladimir Putin au creat o structură „complicată” și „ineficientă” pentru răspunsul Rusiei la ofensiva ucraineană din Kursk, au apreciat vineri analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Forțele ruse au distrus un grup ucrainean de recunoaștere și sabotaj înarmat cu arme NATO în Kursk, potrivit unor surse neoficiale citate de presa de stat rusă, relatează Sky News.

Sky News precizează că nu poate verifica în mod independent relatările de pe câmpul de luptă.

Discuțiile dintre Ucraina și administrația Biden privind furnizarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune sunt „în stadii avansate”, a declarat pentru The Kyiv Independent o sursă apropiată administrației președintelui Volodimir Zelenski.

Momentul în care rachetele ar putea ajunge în Ucraina nu este clar, a declarat sursa, adăugând că se ia în considerare această toamnă.

Biroul președintelui Zelenski a refuzat să comenteze pe această temă.

Anterior, la 15 august, Politico a relatat, citând surse anonime, că administrația Biden este „deschisă” să furnizeze Kievului rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru a consolida avioanele de luptă F-16 furnizate recent, printre alte scopuri.

Rusia a atacat Ucraina cu drone și rachete Iskander

SUA sunt reticente în a permite Ucrainei să folosească armele americane cu rază lungă de acțiune în interiorul Kursk „nu din cauza riscului de escaladare, ci pentru că SUA au doar o rezervă limitată”, a relatatrCNN, care citează mulți oficiali americani anonimi.

Secretarul adjunct de presă al Departamentului Apărării al SUA, Sabrina Singh, a declarat presei, la 8 august, că operațiunea Ucrainei este „în conformitate cu politica noastră”, Kievul apărându-se „împotriva atacurilor care vin peste graniță”.

Răspunzând la o întrebare privind distanța până la care Ucraina poate lovi teritoriul rusesc, Singh a declarat că SUA „nu sprijină atacurile cu rază lungă de acțiune”, dar a refuzat să specifice distanța exactă.

Epurările din Ministerul rus al Apărării, care au început după demiterea lui Serghei Șoigu, ar putea continua cu o nouă serie de arestări ale ofițerilor de rang înalt care nu au reușit să apere regiunea Kursk, unde trupele ucrainene desfășoară o ofensivă de 10 zile.

Ucraina a doborât toate cele cinci drone lansate de Rusia în timpul unui atac de noaptea trecută, au declarat vineri forțele aeriane ucrainene, informează Reuters.

Forțele ruse au folosit, de asemenea, trei rachete balistice Iskander-M în timpul atacului, potrivit sursei citate.

Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat vineri că Ucraina nu ar fi atacat gazoductele Nord Stream fără aprobarea tacită a Statelor Unite și că Rusia îi va identifica și pedepsi pe cei din spatele atacului, informează Reuters.

Wall Street Journal a relatat joi că cel mai înalt comandant militar al Ucrainei a aprobat atacul din 2022 asupra conductelor de gaz, în ciuda unui avertisment din partea Agenției Centrale de Informații a SUA către președintele ucrainean Volodimir Zelenski de a nu efectua bombardamentul.

„Ei caută să transfere toată responsabilitatea către marionetele lor ucrainene”, a declarat ambasadorul rus Anatoli Antonov într-o declarație privind Nord Stream. „Vom încerca să identificăm adevărații autori ai atentatului și să îi pedepsim”.

Explozii în Crimeea

Consilierul lui Vladimir Putin, Nikolai Patrușev, a declarat vineri că alianța militară condusă de Statele Unite și Occidentul au fost direct implicate în planificarea atacului Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk, informează Reuters.

Patrușev a precizat, într-un interviu acordat ziarului Izvestia, că declarațiile Statelor Unite potrivit cărora nu au fost implicate în atac nu sunt adevărate.

„Operațiunea din regiunea Kursk a fost planificată și cu participarea NATO și a serviciilor speciale occidentale”, a declarat Patrușev.

Ucraina a lovit o trecere de feribot în orașul Kerci din peninsula Crimeea în cursul nopții, precum și o barcă în apropierea comunității Chernomorsk din Krai Krasnodar din Rusia, a declarat Serhii Bratchuk, purtător de cuvânt al Administrației Militare a regiunii Odesa, potrivit The Kyiv Independent.

Nu au fost disponibile imediat informații cu privire la amploarea pagubelor. Nu a fost imediat clar ce navă a fost lovită sau dacă a fost o țintă militară.

Explozii au răsunat în mai multe orașe din Crimeea ocupată în noaptea de 16 august, potrivit locuitorilor citați de un canal de Telegram din peninsula anexată ilegal de Rusia. Un incendiu a fost raportat în apropierea orașului Kerci, în zona trecerii cu feribotul.

Oameni de afaceri privați au finanțat operațiunea, care a fost supravegheată de un general de la vârful puterii. Președintele Zelensky a aprobat planul, apoi a încercat fără succes să-l anuleze, scrie Wall Street Journal.

Era genul de plan ciudat care ar putea apărea într-un bar în jurul orei închiderii. În mai 2022, o mână de ofițeri de rang înalt și oameni de afaceri ucraineni s-au adunat pentru a toasta pentru succesul țării lor în oprirea invaziei ruse. Încurajat de alcool și de fervoarea patriotică, cineva dintre ei a sugerat un pas radical: distrugerea Nord Stream, mai arată publicația.

Deputatul rus Mihail Șeremet a declarat vineri că incursiunea ucraineană susținută de Occident a adus lumea aproape de un război global total, relatează agenția rusă de știri RIA, citată de Reuters.

Sinteza celor mai recente evenimente:

––

Evenimentele de joi, ziua 904 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro