Motiunea simpla prin care se cerea demisia ministrului Eugen Teodorovici a fost respinsa la Senat/ Teodorovici catre opozitie: Datorita dumneavostra, absorbtia fondurilor europene a devenit misiune imposibila
Motiunea simpla „Guvernul Ponta este incapabil sa scrie dupa dictare”, initiata de PNL si PDL, prin care se cerea demisia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a fost respinsa, luni, la Senat, transmite Mediafax.
PNL si PDL solicitau in motiunea simpla demisia ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, si somau Executivul sa prezinte Comisiei Europene un proiect „serios” de Acord de Parteneriat privind fondurile europene pentru perioada 2014-2020.
Pentru respingerea motiunii au fost de 80 de voturi, iar pentru adoptarea acesteia s-au pronuntat 48 de senatori, iar 2 s-au abtinut. Votul a fost electronic secret.
Presedintele de sedinta, Cristian Dumitrescu, vicepresedinte al Senatului, l-a felicitat pe ministrul Teodorovici, dupa respingerea motiunii, pentru faptul ca a reusit sa convinga 10 din cei 58 de semnatari ai motiunii simple sa nu voteze documentul.
Senatorul PNL Varujan Vosganian a declarat, luni, la dezbatere, ca Guvernul nu este pregatit, din punct de vedere strategic, sa aplice Acordul de Parteneriat privind fondurile europene pentru perioada 2014-2020. El i-a recomandat ministrului Eugen Teodorovici sa fie mai realist atunci cand sustine ca in anul 2015 Romania va ajunge la un grad de absorbtie a fondurilor europene de 80%. Pe de alta parte, Vosganian a calificat ca „hazardate” afirmatiile premierului Victor Ponta ca Romania ar putea adera la euro in anul 2019.
La randul ei, senatoarea PSD Gabriela Firea a sustinut ca absorbtia fondurilor europene numai este „o durere nationala” sub guvernarea Victor Ponta. „Se spune in textul in motiunii simple ca ‘ne plangem de ani de zile ca absorbtia fondurilor europene este o durere nationala’. Este doar un cliseu, preluat din vremea fostelor guverne, cand, desi era anuntata ca prioritate de rang zero, atragerea banilor europeni nu reusea sa scoata Romania de pe lista contributorilor la bugetul UE. Lucrurile s-au schimbat insa, iar cifrele nu au cum sa minta. Absorbtia fondurilor europene nu mai este o durere. A devenit un motiv de mandrie, o dovada de performanta si de buna guvernare”, a spus social-democrata.
Potrivit acesteia, „daca n-ar fi trist, ar putea fi amuzant” ca acei care au fost la guvernare in trecut „au curajul” sa vorbeasca acum despre absorbtia fondurilor europene, desi „acestia au reusit fabuloasa ‘performanta’ de a atinge valoarea de 7,6% grad de absorbtie, esec dublat si de blocarea a trei programe operationale sectoriale”.
„La 30 decembrie 2013, rata sumelor rambursate Romaniei de catre Comisia Europeana era de 36%. (…) Romania a incasat 5,6 miliarde euro din fondurile structurale si de coeziune, alocate in perioada actuala de programare, dintre care mai mult de jumatate s-a incasat in anul 2013. Ma intreb: Isi merita oare salariile ministri care au contribuit la aceasta situatie? Mai merita partidul din care faceau parte acesti ministri sa fie creditati cu voturi de catre populatia mintita?”, a intrebat retoric Firea.
Pe de alta parte, Gabriela Firea a aratat Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste rambursarile de sume catre un stat membru UE.
Teodorovici catre opozitie: Datorita dumneavostra, absorbtia fondurilor europene a devenit misiune imposibila
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a criticat luni, la dezbaterea motiunii in plenul Senatului, faptul ca fostii guvernanti au lasat un deficit in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene de 1,1 miliarde de euro.
„Noi avem rezultate, noi avem solutii, noi avem cifre. Dumneavoastra aveti discursuri, aveti interpelari, aveti motiuni. Sa nu uitam ca dumneavoastra ati avut blocaje si esecuri. Esecuri care au costat prea scump, iar romanii si Romania nu pot uita si nu pot ierta acest lucru”, le-a spus el senatorilor din opozitie.
El a amintit ca, in anul 2012, presedintele Comisiei Europene arata ca Romania avea o rata de absorbtie a fondurilor europene „dureros de scazuta”.
Ministrul a mentionat ca, in perioada 2007-2012, Romania a contribuit la bugetul Uniunii Europene cu 7,91 de miliarde de euro, iar Comisia Europeana a efectuat plati de 7,81 de miliarde de euro.
„Cu un deficit de 1,1 miliarde de euro in anvelopa fondurilor europne pe care l-ati lasat cand ati plecat de la guvernare, pot sa spun ca portofoliul ministerului pe care il conduc a devenit, datorita dumneavoastra, nu o drama nationala, cum precizati in textul motiunii, ci chiar o misiune imposibila”, a afirmat el.
Teodorovici a mai spus ca gradul de absorbtie a fondurilor europene alocate in actualul cadru finnaciar este de 36%, iar la finalul anului 2015 va ajunge la 80%.