Sari direct la conținut

Muntenegru: Legea libertăţii religioase inflamează zona Balcanilor/ Violențe, arestări și naţionalizarea bunurilor Bisericii Ortodoxe Sârbe

HotNews.ro
Parlamentul din Muntenegru, Foto: Captura YouTube
Parlamentul din Muntenegru, Foto: Captura YouTube

Demonstraţii în Balcani împotriva legii libertăţii religioase adoptate de Parlamentul din Podgorica. Cetăţenii din capitala sârbă Belgrad şi cei din diferite oraşe din Muntenegru au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva măsurii care prevede naţionalizarea bunurilor Bisericii Ortodoxe Sârbe, exceptând situaţiile în care comunităţile religioase furnizează documente care dovedesc drepturi de proprietate înainte de anul 1918, potrivit Euronews, citat de Rador.

„Legiuitorii sârbi de la Frontul Democrat (din Muntenegru) au fost arestaţi aseară. O astfel de situaţie – a comentat un protestatar – nu a fost văzută niciodată în democraţie şi în Parlament. Este absurd ca parlamentarii să fie arestaţi cu brutalitate, iar alţii să adopte o lege a cărui obiectiv este eliminarea bisericilor sârbe”.

Legea a fost adoptată pe fondul protestelor opoziţiei în timpul unei sesiuni parlamentare frenetice care a determinat intervenţia poliţiei. Guvernul a negat că vrea să deposedeze biserica de proprietăţile sale.

TANJUG: Reacţii la adoptarea Legii privind libertatea comunităţilor religioase din Muntenegru şi la arestarea deputaţilor DF

Premierul Serbiei, Ana Brnabić, a declarat joi că trebuie să fie adoptată o abordare foarte inteligentă şi atentă a problemei legate de Legea privind libertatea comunităţilor religioase din Muntenegru şi a subliniat că pentru viitor este important ca această regiune să fie stabilă şi ca relaţiile dintre ţări să fie bune. „Este o situaţie dificilă şi o problemă complexă în care noi trebuie să fim extrem de înţelepţi. Preşedintele Aleksandar Vučić a arătat în repetate rânduri că este inteligent în cele mai dificile situaţii şi cred că acum vom putea totuşi să reacţionăm în modul corect, fără a compromite relaţiile noastre bune cu Muntenegru”, a conchis premierul Brnabić.

Dačić: Vom lupta pentru drepturile poporului sârb din Muntenegru

Primul viceprim-ministru şi ministrul de externe al Serbiei, Ivica Dačić, a declarat joi seară, la Jagodina, că Serbia va lupta pentru drepturile poporului sârb din Muntenegru. „Împreună cu toţii, pentru că avem o singură ţară şi un singur popor, poporul sârb şi Serbia”, a spus Dačić, la cocktail-ul tradiţional anual, găzduit de Primăria oraşului Jagodina.

Alte reacţii la adoptarea Legii privind libertatea comunităţilor religioase din Muntenegru şi la arestarea deputaţilor DF (28 decembrie)

Radunović: Luptăm pe toate fronturile împotriva legii controversate adoptate de Parlamentul Muntenegrului. Parlamentarul muntenegrean din partidul de opoziţie Frontului Democrat (DF), Slaven Radunović, a declarat că preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić i-a promis că Serbia va fi alături de poporul său din Muntenegru şi de Biserica Ortodoxă Sârbă, SPC, după ce controversata Lege privind libertatea comunităţilor religioase a fost adoptată vineri dimineaţă. În interviul acordat pentru postul TV Prva din Podgorica, acesta a spus că Vučić i-a transmis că „nu poate interveni în afacerile interne ale Muntenegrului, dar că va face tot ce îi stă în puteri şi ceea ce poate face preşedintele unei alte ţări”.

Irinej: Opriţi teroarea brutală, trebuie să-i eliberaţi pe parlamentari

Patriarhul sârb Irinej a cerut vineri autorităţilor din Muntenegru, în special reprezentanţilor Ministerului muntenegrean de Interne, să pună capăt imediat terorii brutale asupra Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC), a clerului şi a credincioşilor săi şi a cerut eliberarea imediată a parlamentarilor Mandić, Knežević şi Zogović.

Reacţionând, după cum a subliniat acesta, la agresarea inumană a episcopului vicar al Metodiei diocleţiene, preoţilor şi credincioşilor ortodocşi sârbi, pur şi simplu doar pentru că sunt sârbi şi pentru că sunt ortodocşi, este un act care nu s-a mai înregistrat în Europa de la căderea fascismului şi de la sfârşitul terorii bolşevice.

Čotrić: Serviciul militar rusesc îi împinge pe sârbi şi muntenegreni în război fratricid

Vicepreşedintele Mişcării Sârbe de Reînnoire (SPO), Aleksandar Čotrić, a declarat vineri că în spatele celui mai recent conflict dintre autorităţi şi opoziţia din Muntenegru este Serviciul de informaţii militare ruse, GRU, care vrea să împingă pe sârbi şi muntenegreni într-un război fratricid. „GRU (Direcţia Generală a Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse) şi mercenarii lui din Serbia şi Muntenegru vor să-i împingă pe sârbi şi muntenegreni într-un război fratricid”, a menţionat Čotrić într-un comunicat de presă.

SL: Adoptarea legii este o lovitură pentru fundamentul poporului sârb

Formaţiunea politică Srpska Lista (SL) din Kosovo a atras atenţia vineri asupra consecinţelor dramatice dăunătoare pentru întregul popor sârb şi, în special, pentru sârbii din Kosovo şi Metohija, după ce a fost adoptată legea prin care „Bisericii Ortodoxe Sârbe i se desfiinţează dreptul la proprietate asupra celor mai sfinte obiective şi lăcaşuri ortodoxe ale sârbilor din Muntenegru”.

„Reamintim că în primele ore ale dimineţii de vineri, Parlamentul Muntenegrului a adoptat o lege nu numai cu privire la răpirea Ostrog, Moraca, Savina şi a altor nenumărate lăcaşuri sfinte ale dinastiei Nemanjić din Muntenegru, ci s-a formulat şi o reţetă pentru a se răpi mănăstirile Decani, Gračanica şi chiar a Patriarhiei Peć”, precizează Srpska Lista în comunicat.

Vulin: Conflictele din Republica Srpska şi Muntenegru sunt pentru a se bate sârbii la Belgrad

Nimic din ce se întâmplă în Muntenegru, precum şi nimic din ceea ce se întâmplă sau s-a întâmplat în Republika Srpska (entitatea sârbă din Bosnia şi Herţegovina – n.r.), nu poate fi fără consecinţe la Belgrad, a declarat vineri ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin. „Oare este o coincidenţă că, în acelaşi timp, în Muntenegru şi la Banja Luka, aproape după acelaşi scenariu, suferă cetăţenii pe care îi percepem ca fiind cei mai apropiaţi. Credeţi că este întâmplător că acele scene din Banja Luka, au fost înregistrate în Podgorica înainte? Credeţi că nu au fost făcute pentru a se transfera conflictul la Belgrad?”, a afirmat retoric Vulin.

Vulin: Regimul lui Milo Djukanović se scufundă într-un război civil

Regimul premierului Milo Djukanovic se scufundă într-un conflict civil şi funcţionează de când a început în 1999 să sprijine agresiunea NATO împotriva FRY (Republicii Federale Iugoslavia – n.r.), a declarat ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin. „Regimul lui Milo Djukanović este menţinut demonstrându-şi valoarea lui ca instrument al politicii antisârbe, fiind menţinut în Muntenegru pentru că face întotdeauna ceva împotriva Serbiei şi a sârbilor, lucru care nici măcar celui mai mare duşman nu i-ar trece să-l facă”, a spus Vulin în faţa parlamentarilor Serbiei.

Gojković: Apel pentru eliberarea parlamentarilor DF, Guvernul ştie ce face

Preşedintele Parlamentului Serbiei, Maja Gojković, a declarat vineri că dacă în acest moment s-ar spune cuvinte grele despre situaţia din Muntenegru ele nu ar ajuta pe nimeni şi a solicitat parlamentarilor sârbi să ceară eliberarea imediată a deputaţilor Frontului Democrat (DF) din Muntenegru. Gojković a spus acest lucru ca răspuns la acuzaţiile deputaţilor din opoziţia sârbă, potrivit cărora coaliţia de guvernământ nu a reacţionat sau că a avut reacţii uşoare referitor la evoluţiile din Muntenegru şi le-a cerut colegilor parlamentari să fie înţelepţi şi să nu fie de acord ca în Parlamentul Serbiei să se certe pe tema cine iubeşte poporul sârb din Muntenegru sau Biserica Ortodoxă Sârbă din ţara respectivă.

Vukadinović: Guvernul ar trebui să reacţioneze la evoluţiile din Muntenegru

Deputatul sârb Djordje Vukadinović şi-a exprimat vineri dezamăgirea şi a protestat faţă de ceea ce s-a întâmplat la Podgorica, respectiv adoptarea Legii privind libertatea comunităţilor religioase şi a transmis că este vorba despre o încălcare flagrantă a drepturilor omului, naţional şi religios şi a criticat faptul că autorităţile din Serbia nu au reacţionat corespunzător la aceasta.

„O lege care este contestată de o întreagă comunitate naţională, un popor – sârbii din Muntenegru şi o întreagă comunitate religioasă – SPC (Biserica Ortodoxă sârbă – n.r.), ar trebui să-i determine pe parlamentari şi legiuitori din Muntenegru să reconsidere această decizie şi să înţeleagă că cel puţin trebuie să se consultă din nou, a subliniat Vukadinović.

Dodik: Legea adoptată nu serveşte onoarei Muntenegrului

Membrul sârb al Preşedinţiei Bosnia şi Herţegovina, Milorad Dodik, a declarat că Legea privind libertatea comunităţilor religioase, adoptată devreme în această dimineaţă de vineri de Parlamentul Muntenegrului, nu onorează statul care spune că susţine drepturile tuturor cetăţenilor săi, deoarece textul legii este discriminatoriu pentru Biserica Ortodoxă Sârbă, cea care reuneşte cel mai mare un număr de credincioşi din Muntenegru. „Având în vedere că Muntenegru are contracte atât cu Biserica Catolică, cât şi cu comunităţile islamice şi evreieşti, nu poate fi negat faptul că această lege a fost scrisă şi adoptată numai pentru a dăuna Bisericii Ortodoxe Sârbe (SPC). Nu este clar de ce autorităţile muntenegrene au optat pentru o astfel de pas, mai ales dacă se ştie că legea este îndreptată direct împotriva Mitropoliei Muntenegrului, cea care a creat acest stat „, a subliniat Dodik.

Šarović în faţa parlamentarilor din Serbia: Vă comportaţi ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic

Deputatul Partidului Radical Sârb, Nemanja Šarović, în cadrul dezbaterii de vineri din Parlamentul sârb privind modificările la legea privind forţele Armata Serbiei, a abordat şi adoptarea Legii privind libertatea comunităţilor religioase din Muntenegru şi i-a întrebat pe colegii – este posibil ca, în pofida evenimentelor din Muntenegru, voi să continuaţi dezbaterea cu privire la amendamente, ca şi cum nu s-ar întâmpla nimic. Šarović a reamintit şi că în Muntenegru deputaţii Frontului Democrat care s-au opus trecerii acestei legi controversate au fost arestaţi.

Popović: Pactul NATO este în spatele atacului asupra sârbilor din Muntenegru şi Bosnia şi Herţegovina

Pactul NATO se află în spatele atacurilor asupra sârbilor din Muntenegru şi Bosnia şi Herţegovina, a declarat vineri preşedintele Partidului Popular Sârb, Nenad Popović Poporul sârb din regiune, în special din Muntenegru şi Bosnia şi Herţegovina, se află sub presiune intensă în ultimele zile, ceea ce îi ameninţă identitatea, spiritualitatea şi libertatea, a menţionat Popović.

DPS: Ultimele acţiune a politicii retrograde din Muntenegru

Partidul Democrat al Socialiştilor din Muntenegru a estimat că incidentele din Parlamentul muntenegrean care a adoptat Legea libertăţii comunităţilor religioase vineri dimineaţă reprezintă „ultimele zvâcniri ale politicii retrograde din Muntenegru”, şi a menţionat că, în ciuda încercărilor de a provoca destabilizarea, instituţiile au dat dovadă de maturitate şi toleranţă şi au adoptat legea care va reglementa acest domeniu important într-un mod democratic.

În prima reacţie după ce legea a fost adoptată în parlament, în urma incidentelor şi reţinerii deputaţilor Frontului Democrat, DPS al premierului Milo Djukanović a apreciat că acel comportament al parlamentarilor DF a fost unul violent şi că acei huligani au provocat un „incident de vandalism fără precedent în istoria Muntenegrului”. (preluare Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro