Sari direct la conținut

Nastase, tatucul publicitatii de stat

Evenimentul Zilei

De altfel, relatia PSD cu presa este, in acest moment, un drum cu doua sensuri.

Declaratiile de intentie ale liderilor pesedisti, pline de trimiteri la transparenta, se bat cap in cap cu refularile impotriva presei “incomode” ale acelorasi sefi pesedisti. Nastase le-a adresat, de curind, liderilor PSD un indemn la prudenta in dialogul cu anumite ziare, “Evenimentul zilei” fiind singurul nominalizat.

Cine si citi bani primeste de la guvern pentru publicitate si, mai ales, daca primeste, este o chestiune care depinde exclusiv de premierul Nastase.

Conform unui document cu antetul Secretariatului General al Guvernului, semnat de seful acestei institutii, Eugen Bejinariu, si clasificat drept “secret de serviciu”, “toate ministerele si celelalte autoritati ale administratiei publice centrale, precum si institutiile sau agentii economici aflati in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea acestora vor incheia contracte

de publicitate pentru anul 2004 numai dupa prezentarea bugetelor aferente si a contractelor corespunzatoare in vederea obtinerii acordului prealabil al domnului Adrian Nastase, Primul Ministru al Romaniei”.

Nu este clar de ce trebuie ca alegerea unei institutii de presa sau a alteia pentru a primi contracte de publicitate de la ministere sau diverse agentii guvernamentale trebuie sa fie supervizata de Adrian Nastase. De asemenea, se pune intrebarea care sint criteriile dupa care ministerele isi aleg “musteriii” catre care arunca bani din bugetul de stat.

Seful Secretariatului General al Guvernului, Eugen Bejinariu, a refuzat, ieri, sa ne raspunda telefonic la aceste intrebari, cerindu-ne sa i le trimitem prin fax pentru a ne oferi detaliile cerute in termenul legal, care este de la 10 la 30 de zile.

Jonathan Scheele, reprezentantul UE in Romania, a criticat, recent, “dependenta de publicitatea guvernaentala” a unor ziare, posturi de radio si televiziuni.

“Romania trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru independenta mass-media”, spunea Scheele la Conferinta privind libertatea presei in Romania, eveniment la care nu a participat insa nici un reprezentant al guvernului.

Cu Parchetul si politia dupa ziaristi

In urma cu o luna, PSD a dat in judecata Radio Total pentru un material difuzat in ziua primului tur de scrutin la alegerile locale, in care Renate Weber, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, isi spunea parerea despre starea drumurilor si a parcurilor din sectorul 3, fara a pronunta insa numele vreunui candidat.

Radio Total s-a ales cu o somatie de la CNA si cu o plingere penala la politie, depusa de PSD. Partidul de guvernamint a reclamat faptul ca opinia lui Renate Weber ar constitui campanie negativa pentru candidatul sau, Eugen Plesca.

In aceeasi perioada, si “Evenimentul zilei” a fost bombardat cu adrese de la politie, in care i se solicita sa divulge identitatea autorilor unor materiale incomode. (O.D.)

Transparenta doar in vorbe

“Ne vom modifica si relatia cu presa, in mod necesar. Transparenta procesului decizional poate conduce la o mai buna relatie cu mass-media. Sigur, nu este vorba sa discutam doar cu patronii mass-media, este important mai ales sa discutam cu jurnalistii de teren, cu editorialistii, sa participam la dezbateri publice si aceasta atitudine trebuie sa fie reala, nu declarativa

Va trebui sa revedem cu mai mare atentie felul in care ne raportam la mass-media, in care raspundem, mai transparent, mai deschis, dar in acelasi timp trebuie sa intelegem mai bine si faptul ca in mass-media romaneasca exista pe de o parte proprietari de ziare din strainatate, unii dintre ei lasa echipe de editorialisti sau de ziaristi din Romania sa actioneze cum doresc, contind mai ales

aspectul comercial.

Sint dupa aceea enorm de multe ziare care s-au constituit ca puncte de sustinere pentru unii sau alte grupuri de oameni politici sau de afaceri, este o perioada de tranzitie fara indoiala si in politica romaneasca, si in mass-media romaneasca, trebuie sa intelegem aceste schimbari si sa reactionam in functie de aceste evolutii doar cu foarte multa deschidere si cu foarte multa transparenta.

„Sigur, pentru mine a fost o foarte mare surpriza sa vad ca lideri ai partidului nostru care luni de zile au tinut pagina, spre exemplu, in “Evenimentul zilei”, dintr-o data devin personaje extrem de importante pentru acest ziar, care le cere opinii privind viata partidului, privind evolutia partidului, dar nu sintem naivi, stim bine ce se incearca si stim bine care este strategia

acestui ziar al opozitiei din Romania.”

Declaratiile lui Adrian NAstase la Biroul Executiv din 15 iulie a.c.

„In presa, permanent a existat o asemenea tentatie. Se pare ca este si sentimentul unora, cu cit ataci mai la virf, cu atit o faci pe viteazul si dai dovada de temeritate si te apreciaza lumea: “Ce curaj are omul respectiv ca-si permite o asemenea chestiune!”.

E probabil o tentatie din acest punct de vedere. Dar acuma vad ca au cuplat pina si unii factori politici intr-un asemenea joc. Una e sa faci critici motivate, fundamentate, si alta e sa lansezi campanii denigratoare, calomniatoare, jigniri si la adresa persoanelor cum e cazul presedintelui tarii, mi se pare ca e o chestie de respect fata de propriul nostru stat,

fata de propria noastra societate.”

Declaratia lui Ion Iliescu la emisiunea “Starea Natiunii” de joi, 15 iulie a.c.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro