NATO cere Rusiei să reînnoiască de urgență acordul de cereale cu Ucraina / Secretarul general ONU, „profund îngrijorat”
- Redactia Hotnews
NATO a cerut duminică Moscovei să reînnoiască de urgență acordul intermediat de ONU care a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale prin Marea Neagră, pe fondul unei crize alimentare globale, relatează Reuters. La rândul său, secretarul general al ONU Antonio Guterres spune că este „profund îngrijorat” de situația creată de Rusia, potrivit AFP.
„Președintele Putin trebuie să înceteze să folosească alimentele ca armă și să pună capăt războiului său ilegal împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu. „Solicităm Rusiei să-și reconsidere decizia și să reînnoiască acordul de urgență, permițând alimentelor să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ea”.
Toți aliații NATO au salutat acordul care a venit cu ajutorul Turciei, a menționat ea.
„Aceste exporturi au contribuit la reducerea prețurilor la alimente în întreaga lume”, a adăugat Lungescu.
Secretarul general al ONU „profund îngrijorat”
Secretarul general al ONU Antonio Guterres este „profund îngrijorat” de situația privind acordul de export de cereale ucrainean suspendat de Rusia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al său într-un comunicat.
Guterres este angajat în „consultări intense” astfel încât Rusia să-și reconsidere decizia de a suspenda acordul și, prin urmare, a decis să amâne cu o zi plecarea sa pentru a participa marți la summitul Ligii Arabe de la Alger.
Duminică, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a spus că Uniunea Europeană „îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale” de a-şi suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară mondială.
Această decizie ‘pune în pericol principala cale de export de cereale şi grâne de care avem nevoie pentru a răspunde crizei alimentare mondiale provocate de războiul’ din Ucraina’, a insistat Borrell.
Rusia i-a spus secretarului general al ONU, Antonio Guterres, într-o scrisoare, văzută de Reuters, că suspendă acordul pentru un „termen nedeterminat”, deoarece nu poate „garanta siguranța navelor civile” care călătoresc în temeiul pactului.
Rusia acuză Marea Britanie că a fost implicată în atacul cu drone asupra flotei Rusiei de la Marea Neagră
Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a recuperat și a analizat epavele dronelor folosite pentru a ataca navele flotei ruse de la Marea Neagră în Crimeea cu o zi înainte, relatează Reuters.
Rusia a acuzat Marea Britanie că „specialiștii” britanici au ajutat un atac cu drone la Sevastopol.
Moscova a revenit, duminică, cu aceleași acuzații.
„După respingerea unui atac terorist din 29 octombrie asupra navelor implicate în asigurarea securității „culoarului de cereale” <…>, epavele vehiculelor marine fără pilot folosite de regimul de la Kiev sub conducerea reprezentanților britanici au fost descoperite și ridicate la suprafață”, a spus ministerul într-un comunicat, citat de Ria.
Marea Britanie a declarat sâmbătă că afirmațiile Rusiei, inclusiv că personalul marinei britanice a aruncat în aer conductele Nord Stream luna trecută, sunt false și urmăresc să distragă atenția de la eșecurile militare ruse.
Importanța acordului suspendat de Rusia
Acordul intermediat în iulie și-a propus să prevină foametea prin exporturile de grâu, ulei de floarea soarelui și îngrășăminte pe piețele mondiale și să ușureze o creștere dramatică a prețurilor.
Programul Alimentar Mondial al Națiunilor Unite a declarat, la momentul semnării acordului, că aproximativ 47 de milioane de oameni intraseră într-o etapă de „foame acută” din cauza consecințelor invaziei ruse a Ucrainei, care a oprit transporturile ucrainene.
Acordul semnat pe 22 iulie era valabil pentru 120 de zile și Națiunile Unite se așteptau să fie reînnoit dacă războiul nu se termina până atunci. Acesta a asigurat trecerea în siguranță în și dinspre Odesa și alte două porturi ucrainene în ceea ce oficialul a numit „încetare de facto a focului” pentru navele care transportau alimentele.
De când a fost semnat acordul, au fost exportate peste 9 milioane de tone de cereale și alte produse alimentare, a declarat subsecretarul ONU pentru asistență umanitară, Martin Griffith, săptămâna aceasta. El a adăugat că acordul a avut succes în scăderea prețurilor la alimente și în creșterea cantităților exportate.
El a declarat miercuri că este „relativ optimist” că acordul care a permis reluarea exporturilor de cereale ucrainene de la Marea Neagră va fi prelungit după jumătatea lunii noiembrie.
Cu puțin timp înainte de anunțul suspendării acordului privind cerealele, ministrul rus al Agriculturii criticase din nou textul, acuzând țările UE că monopolizează exporturile ucrainene care ar trebui să meargă către țările sărace. Aceste acuzații fuseseră anterior respinse de centrul de coordonare situat în Turcia, potrivit AFP.
„Acordul de cereale, din păcate, nu numai că nu a rezolvat problemele țărilor aflate în nevoie, dar chiar le-a agravat într-un anumit sens”, a spus Dmitri Patrușev.