NATO decide duminica daca ia parte la atacurile din Libia
Conducerea NATO va decide daca Alianta Nord Atlantica se va alatura atacurilor desfasurate in Libia de coalitia internationala, in frunte cu Statele Unite, Franta si Marea Britanie, transmite duminica AP, citand surse diplomatice.
Organismul international va hotari daca alianta se va implica in operatiunile desfasurate de coalitie sau se va limita la a oferi sprijin logistic, de spionaj si de alta natura statelor care iau parte la interventie.
Mai multe tari membre ale NATO au declarat ca nu vor lua parte la atacurile aeriene, reamintind ca alianta este deja puternic angajata in razboiul din Afganistan.
Ministrul britanic al Apararii Liam Fox considera ca „este foarte important ca lumea araba sa vada ca nu doar Occidentul actioneaza, ci ca este vorba de o coalitie internationala”, potrivit The Independent.
„Pentru a avea participarea activa a tarilor arabe la zona de excludere aeriana trebuie sa fie clar pentru populatie ca nu este vorba de un atac asupra lumii arabe, ci de apararea poporului libian de un dictator vicios si brutal”, a spus Fox.
Coalitia internationala va taia, incepand de luni, caile de aprovizionare ale fortelor liderului libian Muammar Gaddafi, a declarat amiralul Michael Mullen, seful Statului Major Interarme al SUA, relateaza AFP. Anuntul vine in contextul in care fidelii lui Gaddafi au bombardat orasul Misrata.
Actiunea are scopul de a limita capacitatea de lupta a sustinatorilor regimului de la Tripoli.
Aparate de zbor din SUA, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada au lansat, sambata, raiduri aeriene impotriva unor tinte militare din Libia apartinand regimului lui Muammar Gaddafi, in cadrul operatiunii „Odyssey Dawn”. Bombardamentele au fost declansate in aceeasi zi in care inalti oficiali americani, din Europa si lumea araba au hotarat, la Paris, in cadrul unui summit special dedicat Libiei, inceperea imediata a operatiunilor militare pentru a proteja civilii ca urmare a luptelor dintre fortele loiale lui Gaddafi si rebeli. Libia a cerut reunirea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, calificand atacurile drept „barbare”, iar Muammar Gaddafi a amenintat ca va ataca „obiective civile si militare” din Marea Mediterana.